Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Mona Liukkonen
Kuvat: Sharonin kuva: Laura Iikkanen, Annin kuva: Henna Västi

Mitä tapahtui Top 20 -kurssin jälkeen Ville, Anni ja Sharon?

Top 20 – Future Hitmakers -kurssin tavoitteena on auttaa musiikin tekijöitä etenemään urallaan, verkostoitumaan muiden biisintekijöiden ja musiikkialan ammattilaisten kanssa sekä inspiroida luomaan uutta musiikkia.

Haastattelimme kolmea vuoden 2022 kurssille osallistunutta tekijää ja kysyimme mitä heille kuuluu nyt. Tuliko musiikin tekemisestä ammatti ja auttoiko Top 20 -kurssi tavoitteiden saavuttamisessa?

Ville Varpulan ensimmäinen EP julkaistiin kesällä 2022

Sony Music Entertainment Finlandille hiljattain kiinnitetty laulaja-lauluntekijä Ville Varpulan ensimmäinen EP Tästä alkaa tulevaisuus tuli ulos keväällä 2022 ja Elliksen kanssa julkaistu yhteissingle Poltettu maa on saanut Spotifyssa yli 340 000 kuuntelukertaa.

Artistinimellä Ville Veikka musiikkia tekevän Villen haave on tehdä musiikkia sekä itselleen että muille artisteille. ”Muille kirjoittaminen on vaikeaa, mutta samalla myös vapauttavaa – olisi mahtavaa löytää oikea balanssi näiden kahden tavoitteen välille”, Ville pohtii.

Top 20 -kurssille hakiessaan Ville oli jo tehnyt musiikkia, mutta hän halusi lisää rutiinia biisien tekemiseen sekä mahdollisuuden tavata samassa vaiheessa olevia muita musiikin tekijöitä. Kurssilta Ville kertoo saaneensa sekä itsevarmuutta että luottoa omaan tekemiseensä. Kurssi oli myös hyvä paikka opetella erilaisia biisintekotilanteita ilman paineita, vaikka tarkoitus olikin saada biisit valmiiksi aikataulussa – ei kuitenkaan liian otsa rypyssä.

Mitä vinkkejä antaisit seuraavan kurssin hakijoille?

Ole rohkeasti oma itsesi, äläkä murehdi liikaa, oletko tarpeeksi hyvä. Virheitä ei kannata pelätä, vaan tärkeämpää on kyky heittäytyä tilanteisiin.

Sharon työskentelee musiikkialalla monipuolisissa tehtävissä

Helsinkiläinen Sharon Rubanovitsch työllistää itsensä musiikkialalla jo päätoimisesti. Hän esiintyy laulajana keikoilla, toimii meikkaaja-stylistina artisteille sekä kirjoittaa kappaleita sekä muille että omaa artistiuraa varten.

Sharon sai levytys-, sekä kustannussopimuksen 325 Media -nimiseltä levy-yhtiöltä vuonna 2019, mutta valitettavasti juuri siihen hetkeen osunut koronapandemia oli uudelle breikkaavalle artistille haastava paikka ja pandemia löi kapuloita rattaisiin etenkin keikkailun osalta. Tämä ei kuitenkaan Sharonia lannistanut – päinvastoin, nyt musiikkia tehdään entistäkin kovemmalla tahdilla ja Sharonia onkin kuultu feattaamassa mm. Devinityn ja Tuomas Kauhasen kanssa sekä useilla Jaakko Salovaaran tuottamilla kappaleilla. 

Sharonin haave on elättää itsensä musiikin tekemisellä ja hän onkin opiskellut musiikin tekemistä ahkerasti. Keväällä 2022 Sharon valmistui Pop & Jazz konservatoriosta lauluntekijäksi ja lisäksi hänellä on opintoja Espoon pop/jazz opisto Ebelistä, Laajasalon opiston laulusolistilinjalta ja HEO Kansanopiston lauluntekijälinjalta. Ylioppilaaksi Sharon on kirjoittanut Tapiolan lukion musiikkilinjalta. 

Top 20 -kurssille Sharon tuli hakemaan lisäboostia sekä rutiinia omaan tekemiseen. Hän kertoo myös tekevänsä töitä mieluummin ryhmässä kuin yksin ja Top 20 -kurssilta jäikin käteen uusia tuttavuuksia, joiden kanssa hän edelleen tapaa biisisessioissa säännöllisesti. ”Kurssi olisi voinut kestää vaikka ikuisesti, niin kivaa meillä oli”, Sharon naurahtaa. 

Mikä top 20 -kurssilla oli parasta?

Sain Top 20 -kurssilta paljon eväitä musiikintekijän ammattiin, oli mahtava saada tukea omaan tekemiseen, niin muilta kurssilaisilta kuin jo alan konkareiltakin.

Annille musiikki on elämäntapa

Artisti ja lauluntekijä Anni Snellman kertoo, että musiikki on hänelle elämäntapa. ”On mahtavaa, että kovalla työllä harrastuksesta on tullut ammatti!”, Anni iloitsee. Kiireisen Annin päivät täyttyvät Pop & Jazz Konservatoriossa opiskelusta, keikkailusta ja musiikin tekemisestä. Monipuolisesti keikkoja tekevä Anni kertoo, että myös omaa musaa on tulossa lähiaikoina ulos. Jäämmekin odottamaan innolla, mitä Annista vielä kuullaan. 

Top 20 -kurssille Anni kertoo hakeutuneensa, koska oli kuullut kurssista jo aiemmin edellisiltä kurssilaisilta. Anni tuli kurssille, koska haluaa kehittyä aktiivisesti sekä verkostoitua. Hän kertoo kurssin olleen mahtava näköalapaikka, jossa oppii katsomaan asioita useiden eri tahojen näkökulmasta. ”Tämä taas auttaa kokonaisuuden hahmottamisessa, kun ymmärtää mitä taustalla tapahtuu”, Anni summaa. Anni kertoo myös oppivansa paljon muilta tekijöiltä ja hän haluaakin olla mahdollisimman avarakatseinen myös tulevaisuudessa.

Villen ja Sharonin tapaan, myös Anni tapaa edelleen säännöllisesti co-writing -merkeissä sekä samalla kurssilla olleita että aiemmin Top 20 -kurssin käyneitä muita tekijöitä.

Mikä tekee co-writing -sessiosta onnistuneen?

On arvokasta luoda sessioon yhdessä turvallinen ilmapiiri. Mahtavinta on inspiroivat keskustelut ja aiheeseen heittäytyminen – tärkeää on, että tekeminen on hauskaa!
Jaa somessa