Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Maria Tuomela
Kuva: Maria Tuomela

Musiikki kuuluu kaduille

Juhlaviikkojen viestintäharjoittelija Maria Tuomela uskoo, että kaupunki on parhaimmillaan kun se täyttyy musiikista.

Elokuinen Helsinki on kulttuurin ystävälle hyvä paikka olla. Väki virtaa kotien suojista kaduille ja puistoihin, kun kaupunki täyttyy musiikista ja festareista.

Yksi vakiintuneimmista elokuisista kaupungin elävöittäjistä on Helsingin juhlaviikot. Festivaaliin erikoisuuksiin kuuluvat kaupunkitapahtumat: taidetta ja musiikkia tuodaan suurten salien lisäksi suoraan kaduille ja kortteleihin.

Hyvä esimerkki siitä, miten Juhlaviikot jalkautuu kaduille oli viime torstaina vietetty  Taiteiden yö. Taiteiden yön kaltaiset kesäillat ovat niitä harvoja kertoja vuodessa, jolloin Helsinki tuntuu oikealta, vilkkaalta suurkaupungilta. Musiikki pauhaa joka toisessa korttelinkulmassa, ja kadut ovat ihmisiä mustanaan.

Taiteiden yön ja sitä seuraavan viikonlopun tapahtumiin kuului myös Soitinpuiston avautuminen: Eiranrantaan kohosi tilasävellys Soitinpuisto, joka keräsi yli 5000 kävijää yhdessä viikonlopussa. Teos on yksi ranskalaisen säveltäjä Pierre Sauvageot’n julkisiin paikkoihin sijoittuvista sävellyksistä.


Soitinpuistossa kuunnellaan tuulessa soivia soittimia.

Ilmaisissa tapahtumissa on se hyvä puoli, että niitä on helppo lähestyä. Esimerkiksi Soitinpuisto sijaitsi julkisella paikalla luonnonkauniissa ympäristössä. Tavallinen koiranulkoilutusreissu tai iltalenkki verkkapuvussa saattoi yhtäkkiä muuttua musiikkielämykseksi. Eikö tämä jos joku karista pois syytökset kulttuurin elitistisyydestä?

Soitinpuiston kävijöitä hymyilytti silminnähden, ja monet viipyivät pitkäänkin puiston erilaisten soittimien äärellä. Monet kävivät erikseen kiittämässä henkilökuntaa hienosta kokemuksesta. Samaan aikaan yleisö osaa kuitenkin olla tapahtumien suhteen myös vaativaa, eikä päästä tapahtumien järjestäjiä liian helpolla.

Yksi hieno hetki oli Juhlaviikkojen avajaisiltana Kaupunkitorvet-tapahtumassa, jossa Kauppatori täyttyi musiikista maalta, mereltä ja ilmasta. Itse pääsin yläilmoissa soivan kuumailmapallon kyytiin seuraamaan tapahtumia.

Kuumailmapallosta torille kerääntyneelle väkijoukolle vilkuttaessa tuli hieno olo. Nämä ihmiset olivat kerääntyneet kuuntelemaan ja kokemaan jotain yhdessä. Musiikki kuuluu kaduille ja kaupunkiin, kadun kulkijoille ja kaupunkilaisille. Heitä vartenhan ohjelmaa järjestetään.

Teksti ja kuvat: Maria Tuomela (@MariaTuomela)

Jaa somessa