Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Juhana Unkuri
Kuva: Kreetta Järvenpää

Musiikki luo lentoasemalle hyvää fiilistä ja harmoniaa

Helsinki-Vantaan lentoaseman läpi virtaa vuosittain noin 16 miljoonaa ihmistä. Jussi Laakson mukaan SSP:n rakentamilla pisteillä ihmisille halutaan tarjota kokonaisvaltaisia, holistisia kokemuksia.

– Matkustamisessa on monesti oma stressinsä. Haluamme olla pehmentävä tekijä ja tarjota pisteillämme samalla irtiottoja arjesta. Jokaisella pisteellämme on oma ajatuksensa ja profiilinsa. Esimerkiksi ruuan, juoman, sisustuksen, valaistuksen ja värimaailman lisäksi tämä liittyy myös musiikkiin. Tavoitteena on tarjota hyvää fiilistä ja harmoninen kokonaisuus, Laakso luonnehtii.

Rentoa kauppatorimaista tunnelmaa henkivällä Cafe Torilla soi pääosin keskitempoinen kotimainen pop musiikki. Uudemman musiikin lisäksi tarjolla on tuttuja klassikoita. Cafe Torilla voi kuulla esimerkiksi Jenni Vartiaisen, J.Karjalaisen ja Edu Kettusen kappaleita. Välillä soi myös ulkomainen pop. Cafe Tori on SSP:n pisteistä se paikka, jossa ulkomaalaiset pääsevät parhaiten tutustumaan suomalaiseen musiikkiin.

Erityisesti penkkiurheilijoiden suosimassa O’Learys sporttibaarissa musiikki on paikan tunnelman mukaisesti varsin nopeatempoista. Tarjolla on amerikkalaista AOR- ja pub rockia, mukaansatempaava groovemaista poppia sekä soulia. O’Learysin musiikkitarjonnan esimerkkinimiä ovat Foo Fighters, Lenny Kravitz ja Billy Joel.

Lentoaseman irkkubaarissa, The Oak Barrel Irish Pubissa soi blues ja country sekä rock ja indie rock. Kuultavissa on sekä uutta musiikkia että vanhoja klassikokappaleita. Oak Barrelissa vastaan tulee vaikkapa Bruce Springsteenin, Foreignerin ja Erja Lyytisen musiikkia.

– Ympäristö vaikuttaa luonnollisesti musiikin volyymiin. Musiikki ei saa haitata kuulutuksia. Esimerkiksi sporttibaarissa musiikki voi olla kuitenkin pykälän lujemmalla kuin paikoissa, joissa korostuu enemmän keskustelu, Laakso sanoo.

Soittolistat päivitetään useita kertoja vuodessa

SSP Finland on rakentanut lentoaseman toimipisteidensä musiikkimaailmaa vuodesta 2010 lähtien.

– Ennen tuota musiikkia oli vain The Oak Barrel Irish Pubissa. Siellä soitettiin lähinnä sellaista musiikkia, mitä henkilökunta halusi sillä hetkellä soittaa. Nyt kuulijaksi on ajateltu enemmän satunnainen kävijä kuin henkilökunnan edustaja.

– Keskivertokävijä vierailee lentoasemalla kerran tai kaksi vuodessa. Päivitämme soittolistamme kuitenkin kolmen kuukauden välein, noin kymmenen prosenttia kerrallaan. Annamme speksit haluamastamme musiikista ulkopuoliselle taholle eli Mood Medialle, joka laatii meille soittolistat. Yhdessä pisteessä on 900-2000 eri kappaletta eli 45-50 tuntia musiikkia, Laakso kertoo.

Astetta hienostuneemmassa Wine&View Barissa kuullaan esimerkiksi eri viinintuottajamaiden musiikkia niiden alkuperäiskielillä. Cafe- ja bossatyylinen nostalginen musiikki yhdistyy nykypäivän moderniin popmusiikkiin. Esittäjinä ovat muun muassa espanjalainen Pedro Guerra, italialainen Paola & Chiara ja brasilialainen Emílio Santiago.

Tyyliltään moderni Fly Inn Restaurant & Deli -ravintola tarjoaa laajan valikoiman suomalaisia makuja. Musiikissa päätyyleinä ovat chill-out, easy-listening, jazz ja lounge. Musiikkia kuullaan muun muassa Diana Krallilta, Chris Cocolta ja Timo Lassylta.

My City Shop Cafe tarjoaa kahvilapalveluita ja mahdollisuuden tuliaisostoksiin. Siellä päätyyleinä ovat niin ikään chill-out, easy-listening ja lounge sekä niiden lisäksi soul. Kuultavissa on myös hieman vähemmän tunnettua kotimaista ja ulkomaista poppia. Esimerkkinimiä ovat Angie Stone, Fused ja Slowhill.

Virvokkeita ja pientä suolaista tarjoavassa Bar Delightissa sekä makumatkoja tarjoavassa kahvila- ja ravintolamaailma Seasons Cafessa musiikillisina päätyyleinä ovat easy-listening ja jazz. Mukana on myös hiukan rentoutusmusiikkia loungetyyliin sekä lintujen- ja luonnonääniä. Musiikkia voi kuulla esimerkiksi Aeoliahilta, Ilmiliekki Quartetilta ja Montefiori Cocktaililta.

Kellonaika vaikuttaa musiikkiin

Almost @ Home -loungetila antaa mahdollisuuden lepäämiseen ja työskentelyyn. Siellä kuullaan chill-out-loungehenkistä ajatonta keskitempoista musiikkia, sekoitettuna rytmikkäämpään moderniin groove-soul-pop musiikkiin. Esittäjinä ovat muun muassa 4 Hero, Roy Ayers ja The Asteroids Galaxy Tour.

Cesar’s Little Italy -ravintolasta saa niin pizzaa kuin buffet-aterioita. Musiikin päätyyleinä ovat pop, soul ja suomipop. Musiikissa ollaan otettu huomioon myös nuoremman ja nuorekkaan asiakaskunnan maku. Tempo on osittain nopeampaa kuin muissa pisteissä. Paikassa kuullaan esimerkiksi Nupun, Raappanan ja Robin McKelle & The Flytonesin kappaleita.

Joulunaika vaikuttaa SPP:n pisteiden musiikkitarjontaan. Ainakaan toistaiseksi muut vuodenajat eivät heijastu musiikkitarjontaan. Sen sijaan kellonajalla on merkitystä.

-Aamulla ihmiset ovat vasta heräilemässä. Silloin heille sopii paremmin aika rauhallinen musiikki, jossa on kevyempää äänimaailmaa. Päivän ja illan edetessä biittejä voi lisätä. Iltayhdeksän jälkeen musiikkia kannattaa taas rauhoittaa.

Muutamat pisteet ovat auki läpi yön. Yöaika on huomiotu erityisesti Cafe Torin musiikissa. Sen öisen musiikin päälinjana on rauhallinen ulkomainen akustinen singer-songwriter musiikki yhdistettynä ranskalaiseen laulelmaan ja bossa novaan. Yöaikaan kuullaan vaikkapa Astrud Gilbertoa, Lily & Madeleinea ja Zazia.

Helsinki-Vantaalla kuultava musiikki eroaa monipuolisuudessaan selvästi radiokanavien perinteisistä soittolistoista.

– Uskon musiikkitarjontamme olevan lentoasemalle tulevalle elämys, Laakso kiteyttää.

Jutun musiikkiasiantuntijana on toiminut Mood Median Petri Lehtimäki.

Lisätietoa Teoston sivuilta: Taustamusiikkiluvat

Jaa somessa