Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Henna Hietamäki
Kuva: Jussi Helttunen

Musiikkia, videoita ja festivaalin rakennusta

Funktionalismia edustava huvila Helsingin Marjaniemessä on lasiseinineen ja suurine huoneineen pysäyttävän valoisa ja ilmava. Paola Suhosen perustama Ivana Helsinki on muuttanut toimistonsa upeaan rakennukseen tänä kesänä. Sisään tullessa katse kiinnittyy esillä oleviin Ivana Helsingin malliston mekkoihin.

Vieressä ison pöydän ääressä pidetään palaveria, mutta aiheena eivät ole vaatemerkin asiat, vaan lokakuun 12.‒14. päivä edessä oleva Superwood Festival.

Olli Happonen esittelee tiloja Suhosen ollessa vielä kiinni kokouksessa. Vieressä häärii pariskunnan Mauri-koira, joka on pelastettu Romaniasta.

Suhonen ja Happonen järjestivät työryhmänsä kanssa Superwood Festivalin ensimmäistä kertaa viime vuonna.

Kyseessä on monella tapaa erityinen festivaali. Itä-Helsingin metsässä meren rannalla Hotelli Rantapuiston ympäristössä live-esiintymisiä ripotellaan lavojen lisäksi rasteina metsän keskelle.

“Aina ei tarvitse lähteä Lappiin asti vaeltamaan, vaan lähimaastossakin voi saada hienoja luontoelämyksiä”, Suhonen toteaa.

“Festivaalimme on tietynlainen mökkiviikonloppu kaupungissa Twin Peaks -twistillä.”

Visuaalinen festivaali

Superwood Festivalin konseptina on musiikkiesitysten yhdistäminen vahvan visuaalisiin kokemuksiin. Esimerkiksi viime vuonna Maritta Kuula esiintyi 10-metrisessä mekossa täytettyjen eläinten ympäröimänä, Jori Sjöroos soitti meren pinnalla ja Jonna Tervomaan taustalla hääri 15 kuorolaista naamioissa.

Tänä vuonna luvassa on kuulemma vähintään yhtä vaikuttavia kokonaisuuksia, joissa Suhosen tausta muotialalla vaikuttaa vahvasti.

Keikat jatkuvat ympäri vuorokauden ja festivaalivieraat yöpyvät paikan päällä hotellissa tai festivaalia varten toteutettavassa karavaanikylässä.

Olli Happonen kuvailee, että festivaalitunnelma oli todellisuudesta hieman erillään.

“Siellä on tavallaan kelluva olo”, Happonen pohtii.

Suhonen kertoo, että jännittävintä järjestämisessä oli syksyn säätiedotusten seuraaminen, koska suurin osa asioista tapahtuu ulkona.

“Olihan siinä sairaasti hommaa, emmekä nukkuneet oikeastaan lainkaan kolmeen päivään. Meillä oli kuitenkin supersiistiä ja palaute oli niin hyvää, että päätimme järjestää tapahtuman uudelleen”, Suhonen kertoo.

Festivaalien esiintyjät koostuvat enemmän tai vähemmän vaihtoehtoisista kotimaisista artisteista. Tänä vuonna esiintyjinä ovat muun muassa Teosto-palkinnon voittanut Astrid Swan, Eva & Manu, Töölön Ketterä sekä luonnollisesti myös Olli Happosen oma yhtye New Silver Girl.

Myös Happosen ja Suhosen yhteinen kokoonpano Lone Deer Laredo esiintyy. Siinä molemmat laulavat ja soittavat kitaraa. Kappaleet tehdään yhdessä. Tyylisuunta on americana-folk ja keikkoja on soitettu jo ulkomaita myöten. Pariskunta löysi itselleen kantrin pyhätöstä Nashvillesta tuottajan, jonka luo he matkaavat talvella äänittämään ensimmäistä pitkäsoittoaan.

“Musiikki on oikeastaan ollut yksi niistä asioista, jotka ovat tuoneet meidät yhteen. On hienoa löytää samalla aaltopituudella oleva ihminen, jonka kanssa voi toteuttaa kaikenlaista mahtavaa”, Happonen toteaa.

Musiikki osana kokonaisuutta

“Moni on ihmetellyt, mistä tämä musiikin tekeminen on yhtäkkiä tullut elämääni”, Suhonen kertoo.

“Olen kuitenkin soittanut paljon lapsesta asti. Minulla on klassisen musiikin tausta: lapsena ja nuorena soitin viulua ja pianoa.”

Musiikin aktiivinen harrastaminen jäi sivuun Suhosen päästyä Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan vaatesuunnittelua. Muodista tuli ammatti ja Ivana Helsinki -brändi on pärjännyt hienosti maailmalla.

Oman vaatemerkin pyörittämisen lisäksi Suhonen toteutti vuonna 2008 yhden unelmansa ja muutti Yhdysvaltoihin opiskelemaan elokuvausta. Siellä hän ryhtyi myös ensimmäistä kertaa säveltämään omia kappaleitaan.

Kun Suhosen ja Happosen tiet kohtasivat, musiikki sai suuremman osan elämässä. Suhonen on ohjannut Happosen bändille musiikkivideoita ja Happonen säveltänyt musiikkia Ivana Helsingin mainosvideoihin. Samalla alkoi myös yhteinen musisointi.

Oman Lone Deer Laredo -yhtyeen tuotannon lisäksi parivaljakko on kirjoittanut suomenkielisiä kappaleita, joista yksi nimeltä “Oot siskoni” on päätynyt Jonna Tervomaan singleksi.

Toiveena on kirjoittaa jatkossakin kappaleita myös muille artisteille. Yllättäen kaksikko kertoo, että he ovat viettäneet myös yhdessä vuoden aikuisopistossa laulunkirjoituslinjalla.

“Muoti ei itsessään kiinnosta minua irrallisena asiana, vaan osana populaarikulttuuria. Musiikki, muotoilu, elokuva ja muoti ovat minulle samaa kokonaisuutta. Materiaali ei ole määrittävä tekijä, vaan kyse on esteettisestä maailmasta, jonka sisällä asiat liittyvät toisiinsa limittäin ja lomittain”, Suhonen pohtii.

Monien eri projektien parissa työskentely ei kuulemma ole ainakaan toistaiseksi käynyt liian raskaaksi.

“Kun töitä tekee oman intohimon parissa, tunteja ei tule laskettua”, Suhonen toteaa.

Jaa somessa