Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Jani Hellstrom
Kuva: Rudi Coutain

Pianomies: ”Musiikki on aina osa jatkumoa”

”Mulla on pelkistetty tyyli. Musiikkiani vois kuvailla teatterianalogialla. Joskus on voimakkainta, että siellä lavalla seisoo vaan yks ihminen. Silloin kaikki yksittäiset eleet ja äänen värähtelyt merkkaavat jotain ja luovat katsojalle sen fiiliksen. Pidän siitä, että kaikki ne asiat mitä teen, kuuluu mun biiseissä.”

Edessäni istuu Antti Salimäki alias Pianomies, joka julkaisi kesäkuun alussa sooloalbuminsa. Solisti-nimeä kantava kokonaisuus tarjoaa kuulijalle pelkistettyjä, mutta eheitä biisejä 12 kappaleen verran. Salimäki kertoo pyrkineensä levyllä ennen kaikkea oman ilmaisunsa monipuolisuuteen.

”Ääni kertoo hirveen paljon ihmisestä. Solisti-platalla jokaisessa biisissä on oma vokaalityylinsä. On kuitenkin hyvä, jos jokaisesta kappaleesta kuuluu tietty tunnistettavuus.”

”Mitä omiin vokaaleihin tulee, niin haluaisin mieltää itseni ikään kuin ääninäyttelijäksi ennemmin kuin perinteiseksi räppäriksi. Toisin sanoen voin tehdä äänelläni mitä tahansa yksittäinen biisi vaatiikaan.”

UUDEKSI TULOKKAAKSI Salimäkeä ei voi kutsua. Hän on musiikin kanssa tekemisissä jo kolmatta vuosikymmentä. Uusimman Pianomies-nimisen projektin lisäksi Salimäen nimi saattaa olla tuttu muun muassa Loost Koosista, No Smoking Teamista, HKI Cratesista sekä useista yksittäisistä biiseistä, jotka hän on tuottanut muille tai joissa hän ollut vierailemassa. Salimäki on muun muassa ollut tuottamassa Särren kultaa myynyttä ”Hesan naiset” -sinkkua sekä Mustan Barbaarin ”Kuka pelkää pimeet” -biisiä.

Suurimpana kouluttajanaan Salimäki kuitenkin mainitsee ensimmäisen bändinsä, jossa hän soitti yläasteikäisenä. Bändi oli hänelle ensimmäinen kunnon kosketus musiikkiin. Kuuden nuoren muodostamassa rokkibändissä Salimäki oppi perusteet, joiden varaan myös nykyinen musiikki rakentuu.

”Musiikki on aina osa jotain suurta jatkumoa. Kun ymmärtää perusteet, osaa luoda niiden pohjalta jotain uutta, eikä vain kopioida hiteistä osia. On tosi siistiä olla itse osana sitä jatkumoa”, Salimäki pohtii.

Suomiräpissä moni asia on Salimäen uran aikana ehtinyt muuttua. Siinä missä ennen oli hyvinkin pienet piirit, on suomirap-genre pirstaloitunut yhä enemmän. Salimäki kertoo kaipaavansa yhteenkuuluvuuden tunnetta, mutta uskoo kehityksen vievän musiikkityyliä koko ajan eteenpäin.

”Ennen oli tosi pienet piirit ja sitä tutustui ihmisiin, kun kävi esimerkiksi genren bileissä. Kun tunsi eri kaupungeista keskeiset bilejärjestäjät, oppi tavallaan tuntemaan kaikki.  Nykyään tämä ei ole enää mahdollista, kun tekijöitä  on aiempaa enemmän.”

”Uskon kuitenkin, että se on vienyt räppiä musiikkityylinä Suomessa paljon eteenpäin. Eri tyylejä ja ylipäänsä tarjontaa on niin paljon, että sieltä löytyy kaikille jotain.”

PITKÄ KOKEMUS JA MONET ONNISTUMISET ovat tuoneet vuosien varrella itseluottamusta herkäksi ja introvertiksi tunnustautuvalle Salimäelle.

”Oma itsetunto on kehittynyt ikään kuin yhdessä musiikin kanssa. Esimerkiksi ala-asteen alussa olin ujo, mutta kuvio muuttui, kun musiikki tuli elämään. Sen takia voikin sanoa, että Antti Salimäki on hyvin samanlainen tyyppi kuin Pianomieskin.”

”Nykyään koen olevani vapaampi mielipiteiden mukailemisesta, kun on nauttinut muiden tekijöiden kunnioitusta tehdessä musiikkia. Olen oppinut arvostamaan omia mielipiteitä, pidetään niistä tai ei.”

MUSIIKIN TEKEMISESSÄ Salimäki arvostaa oivalluksia. Jokaisessa biisissä pitää olla se jokin juttu, joka tekee siitä erikoisen. Muiden kanssa tehdessä avainasemaan nousee myös keskustelu.

”Valtaosa biiseistä syntyy mun päässä, jossa mä pyörittelen useita layereita samaan aikaan. Päässä on paras tehdä musiikkia. Oon aina uskonu, että mitä enemmän sitä duunia jaksaa päässään tehdä, sitä rikkaampia biiseistä tulee.”

Miten nimi Pianomies näkyy musiikin tekemisessä?

”Heh, sinänsä hauskaa, että nimi on Pianomies, koska mä oon ollu perinteisesti todella huono soittamaan pianoa. Nyt olen tosin jo sen verran kohtuullinen, ettei tarvitse hävetä silmiä päästään”, Salimäki naurahtaa.

”Nyt kun on kunnollinen piano kotona ja olen oppinut sitä soittamaan, niin tulee myös ideoitua soittamalla. Oon joskus sanonutkin, että oon sellanen sointusäveltäjä.”

LAAKEREILLEEN SALIMÄKI EI AIO JÄÄDÄ lepäilemään debyytin julkaisun jälkeen. Biisinkirjoitus itselle ja muille jatkuu aktiivisena. Pianomies-projektin tiimoilta suunnitteilla on julkaista mixtape, jonka jälkeen jatkuu toisen Pianomies-levyn tekeminen. Salimäki kertoo myös vierailevansa muiden biiseissä aktiivisesti. Työn alla on myös rokkibändi Luut, jossa mukana on muun muassa Heikki Kuula.

”Nyt syksyllä tehdään lisäksi paljon R’n’B-musaa. Olen mukana tekemässä muun muassa Ikeä (oik. Ike Ikegwuonu) ja Nefer-nimistä naislaulajaa”, Salimäki luettelee tyytyväisen oloisena.

Tilaa Teostoryn uutiskirje

Haluatko musiikkialan uutiset kerran kuukaudessa sähköpostiisi? Teostoryn uutiskirje sisältää viimeisimmät jutut ja kirjeen tilauksen voi lopettaa milloin tahansa. Liity tilaajaksi

Jaa somessa