Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Päivi Brink
Kuva: Kaisa Huikuri

Polaris Music Hub lisensoi kansainvälisiä digitaalisia musiikkipalveluja

Suomalainen Teosto, norjalainen Tono ja tanskalainen Koda ovat yhdessä perustaneet Polaris Music Hubin, jonka toimipiste on Ruotsissa. Polaris Music Hub palvelee musiikin käyttöoikeuksia hankkivia yrityksiä ns. yhdeltä luukulta kolmen maan tekijänoikeusjärjestöjen puolesta.

Hub-yhteenliittymän taustalla on vuonna 2014 annettu EU:n direktiivi ja myöhemmin voimaan tullut yhteishallinnointilaki, jonka tavoite on yksinkertaistaa internetissä toimivien yritysten musiikin lisensointia Euroopassa.

”Euroopasta on tullut yhtenäinen markkina-alue musiikin lisensointiin. Tällä hetkellä olen yrityksen ainoa työntekijä, mutta liiketoiminnan kasvaessa palkkaamme lisää työntekijöitä. Tavoitteena on kuitenkin hyvin kevyt organisaatio ja tiivis yhteistyö tekijänoikeusjärjestöjen kanssa”, Polaris Hubin toimitusjohtaja Åsa Carild toteaa.

”Teosto, Koda ja Tono ovat kuin sisaruksia: perustaltaan samanlaisia, mutta kukin on oma persoonansa ja kullakin on tärkeät painotuskohteensa ja tarpeensa. Tällä hetkellä keskityn antamaan parasta mahdollista palvelua näille kolmelle järjestölle.”

Nopeampi tilitys, uusia alustoja ja enemmän tietoa

Polaris Hub neuvottelee musiikin lisensoinnista kansainvälisten palveluiden, kuten Spotifyn, Applen, YouTuben tai Facebookin, kanssa.

”Neuvottelemme järjestöjen antamien raamien mukaisesti. Tavoitteemme on, että pystymme parantamaan palvelua tekijänoikeusjärjestöille ja niiden asiakkaille. On haasteellista tehdä vertailtavissa olevia sopimuksia musiikkipalveluiden kanssa, koska ne käyttävät musiikkia hyvin eri tavoin. Tarkkaan harkittu strategia on avain palveluntarjoajien tasa-arvoiseen kohteluun”, Carild sanoo.

Mikä sitten muuttuu paremmaksi tekijänoikeuksien haltijoiden eli musiikintekijöiden kannalta?

”Palkkiot tulevat musiikintekijöille ulkomailta nopeammin kuin ennen. Polaris Hub neuvottelee musiikin hinnoittelusta ja varmistaa, että hinnat ovat edellyttämällämme tasolla kaikissa edustamissamme maissa. Voimme saada uudet alustat käyttämään edustamaamme musiikkia aikaisemmin kuin ennen ja kenties myös tulemaan esimerkiksi Suomen markkinoille aiemmin kuin ennen.”

Kyseessä ei ole myynnin ulkoistaminen, koska Polaris Hub on osaltaan Teoston omistama yritys. Teostossa ollaan tyytyväisiä, että Polaris Music Hub ottaa lisenssien myynnin vastuulleen.

”Aiemmin olemme Teostossa huolehtineet itse asiakkaidemme oikeuksien lisensoinnista musiikin online-palveluihin, mutta uusi toimintamalli tehostaa ja helpottaa kansainvälisten musiikkipalveluiden lisensointia”, Teoston Markus Kaarto sanoo.

Alustojen välinen kilpailu on kovaa

”Uskon, että tulevaisuudessa jättiläiset, kuten Spotify tai iTunes kasvavat entisestään, mutta erilaiset pienemmät alustat tuovat uudenlaisia kiinnostavia musiikin käyttötapoja mukaan. Videoiden jakaminen on kasvussa kansainvälisesti ja erilaiset virtuaalitodellisuuskokemukset ovat tulossa”, Carild pohtii.

Polaris Hub pyrkii helpottamaan musiikin lisensointia, joka on monen pienen alustan kompastuskivi.

”Kilpailu on kovaa, joten koko ajan alustoja myös suljetaan. Itse pidin esimerkiksi Turntable.fm:stä, missä jokainen käyttäjä oli DJ ja ihmiset kuuntelivat toisiaan. Mutta Turntable.fm ei koskaan laajentanut toimintaansa Yhdysvaltojen ulkopuolelle, ja oletan sen johtuneen osaksi lisensointivaikeuksista. Nyt palvelu on suljettu.”

Carild on itsekin musiikintekijä ja on soittanut aiemmin indie rock -bändissä.

”Kuuntelen monenlaista musiikkia, ja erityisesti pidän surullisten miesten musiikista, kuten Jeff Buckleysta tai Radioheadistä. Olen urallani toiminut monissa tehtävissä esimerkiksi levy-yhtiössä ja Nokia Music:issa. Viimeisimmät tehtäväni ICE Service -yhtiössä liittyivät liiketoiminnan kehittämiseen ja strategiaan. Ruotsin musiikintekijöiden STIM-järjestössä työskentelin nimenomaan kansainvälisen lisensioinnin parissa. Tunnen tämän bisneksen hyvin, mutta aina löytyy opittavaa. Koetamme Polaris Music Hubissa tehdä musiikin lisensoinnin mahdollisimman sujuvaksi kaikille osapuolille”, Carild lupaa.

Lue lisää:

Musiikin käytöstä Facebookissa sopimus

Jaa somessa