Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Henna Hietamäki
Kuvat: Jussi Helttunen

Reittiohjeet Spotifyn soittolistoille

Kun musiikin kuuntelu tapahtuu yhä enenevissä määrin Spotifyssa, palvelun soittolistojen merkitys musiikintekijöille ja artisteille kasvaa. Suomen Spotifyn kuratoinnista vastaava Samuli Väänänen kertoo, miten soittolistoille päästään. Jutun lopusta löydät vinkit listana.

Spotify on maailman suurin musiikin suoratoistopalvelu, jolla on vuonna 2020 maailmanlaajuisesti 299 miljoonaa käyttäjää. Suomalaisten musiikinkulutuksesta jo 87 prosenttia tapahtuu suoratoistopalveluissa, joista Spotify on myös meillä selkeä markkinajohtaja. Kun musiikin kulutus on keskittynyt Spotifyyn, sen merkitys on kasvanut myös uuden musiikin löytämisessä ja uusien artistien pinnalle nousussa. Uuden musiikin suomalaisilla soittolistoilla onkin satoja tuhansia seuraajia. Näistä Spotifyn soittolistoista vastaa yksi mies, Suomen Spotifyn Senior Editor Samuli Väänänen.

Miten hän työnsä tekee? Miten artistit voivat saada osansa Spotifyn käyttäjien huomiosta? Otetaan selvää.

Millaista työsi on Spotifylla?

”Aloitin keväällä 2018 Suomen Spotifyn Senior Editorina. Tiivistettynä työnkuvani on, että vastaan Suomen Spotifyn soittolistojen kuratoinnista.

Meillä on Suomessa pieni viiden ihmisen toimisto, jossa minä olen ainoa, joka vastaa musiikista. Teen kuitenkin tiiviisti yhteistyötä kansainvälisten kollegoideni kanssa. Käymme pohjoismaisten ja globaalien editoreiden kanssa yhdessä läpi uutta, julkaistavaa musiikkia.

Samuli Väänänen Spotifyn toimistolla.

Työhöni kuuluu musiikin kuuntelua ja tulevien julkaisujen läpikäyntiä. Ylläpidän eri soittolistoja niin, että Spotifyn käyttäjät saisivat kuultavaksi heille parhaiten sopivaa musiikkia.”

Millainen on taustasi?

”Ennen nykyistä työtäni olin A&R:nä Fried Musicissa, joka on nykyään osa Capitolia. Sain tehdä töitä muun muassa Anna Puun, Anssi Kelan ja Iisan kanssa.

Tätä ennen tein musiikkitoimittajan hommia Radio Novalla ja Voicella. Olen opiskellut Tampereen yliopistossa etnomusikologiaa ja soitellut aina myös itse, nykyään metallibändissä. Rakastan kaikkea musiikkia genrestä riippumatta.”

Mitkä ovat Suomen suosituimmat soittolistat?

It’s Hits Suomi on nimensä mukaisesti hittisoittolista, jolla on tällä hetkellä 190 400 seuraajaa. Kyseessä on pohjoismainen brändi: jokaisella maalla on oma listansa kansainvälisiä ja kotimaisia hittejä.

Kesähitit 2020 on ollut suosittu, samoin #vainsuomihitit ja muut sellaiset soittolistat, jotka keskittyvät kotimaiseen musiikkiin. Suomalaiset tykkäävät kuunnella suomalaista musaa ja voimme olla ylpeitä, että sitä tehdään meillä niin hyvin.

Kuratoituja soittolistoja on Spotifyssa valtavasti eri tunnelmiin, tarpeisiin ja makuihin. Monet niistä tehdään yhteistyössä eri maiden editoreiden kanssa.”

Mitä kautta seuraat tulevia julkaisuja?

”Kaikille ‒ sekä isoille levy-yhtiöille että itsenäisille artisteille ‒ on vain yksi väylä tarjota musiikkiaan soittolistoille, ja se on Spotify for Artists. En klikkaile mailiin lähetettyjä biisilinkkejä.

Spotify for Artists -sivuston kautta ladataan palvelussa julkaistava musiikki ja ehdotetaan kappaleita kuratoiduille listoille. Tällöin puhutaan pitchauksesta.

Jos toivoo uutta kappalettaan soittolistalle, sen täytyy olla pitchattuna vähintään viikko ennen julkaisupäivää. Kaksi viikkoa on vielä parempi.

Jos toivoo uutta kappalettaan soittolistalle, sen täytyy olla pitchattuna vähintään viikko ennen julkaisupäivää. Kaksi viikkoa on vielä parempi, sillä välillä voi olla ruuhkaa. Kuuntelen henkilökohtaisesti kaikki tarjotut kotimaiset biisit, vaikka kyseessä olisi uuden artistin ensimmäinen julkaisu.”

Miten valitset kappaleet Spotifyn soittolistoille?

”Musiikki on ennen kaikkea se, mikä ratkaisee, mutta myös sen selkeä ja informatiivinen esittely auttaa.

”Soittolistoja laatiessa tehtäväni ei ole toteuttaa mielivaltaisesti omia mielihalujani, vaan miettiä, millainen musiikki sopisi parhaiten kullekin kuuntelijalle. Työtä tehdään käyttäjät edellä ja seuraamalla aktiivisesti sitä, mistä kuulijat tykkäävät. Samalla pyrimme jatkuvasti esittelemään kuuntelijoille uutta musiikkia ja antamaan artisteille mahdollisuuden tavoittaa uutta yleisöä.

Soittolistalla ei tarvitse aina olla valtavan paljon seuraajia, jotta se olisi onnistunut. Erilaisille kuuntelijoille tarvitaan erilaisia listoja, sekä hittilistoja että marginaalisempaan musiikkiin keskittyviä. On myös hyvä muistaa, että tärkeintä ei ole päästä mahdollisimman isolle listalle, vaan se, että tavoittaa oikeanlaista yleisöä. Kuuntelijat kuitenkin lopulta päättävät, mitä he haluavat kuunnella.”

Spotifyn soittolistat: 5 vinkkiä musiikintekijöille
  1. Spotifyssa on kolmenlaisia soittolistoja: Spotifyn editoreiden kuratoimia listoja, itsenäisten toimijoiden soittolistoja ja algoritmien automaattisesti eri kuuntelijoille luomia.
  2. Seuraajamäärä vaikuttaa positiivisesti algoritmeihin. Kun saat ihmiset seuraamaan artistisivuasi, julkaisusi pääsee automaattisesti tarjolle heidän uutuuskattauksiinsa.
  3. Itsenäisten toimijoiden soittolistoille voit tarjota kappaleitasi olemalla heihin suoraan yhteydessä.
  4. Spotifyn omille soittolistoille tarjotaan uutta musiikkia Spotify for Artists -sivuston kautta vähintään viikkoa ennen julkaisupäivää. Kuraattori tekee valinnat eri soittolistoille kappaleiden kuuntelun ja tarjottujen tietojen pohjalta.
  5. Panosta artistisivuun. Jos Spotify-profiilistasi löytyy bioqrafia, tietoa tulevista keikoista ja laadukkaita kuvia, se on uskottavampi myös soittolistoja kuratoivien henkilöiden silmissä.

LUE LISÄÄ: 
Usein kysyttyä Teoston sivuilla: Miten saan musiikkia Spotifyyn? 

Jaa somessa
Lue lisää