Siirry sisältöön
Kirjoittaja: -
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Risto Ylihärsilä: ”Alun perin lähdin tekemään puhtaasti scifi-levyä”

Teosto-palkintoehdokkaaksi nimettiin Risto Ylihärsilän sävellykset ja sanoitukset Risto-yhtyeen levyllä II. Esiraati perusteli valintaansa seuraavasti:

”Risto-yhtyeen levy II on sävellyksiltään runsas, syviä kerrostumia sisältävä kokonaisuus, joka vie synkkien vesien tematiikan äärimmilleen. Risto Ylihärsilä tekee sävellyksillään ja sanoituksillaan hallitun ja harkitun matkan sietämättömään ja epämiellyttävään.”

Mikä toi sinut musiikin pariin? Mieleenpainuvin hetki urallasi?
”Isä harrasti kuorolaulua ja isoveli soitti pasuunaa. Tykkäsin pianosta lähtevistä erilaisista äänistä jo hyvin nuorena ja 9-vuotiaana aloin soittaa rumpuja. En muista mitään erityistä tapausta, joka olisi työntänyt minua syvemmälle musiikin pariin. Siinä varmaankin kävi niin, ettei mikään vienyt minua pois siitä. Jossain vaiheessa sitten huomasin lähes pakkomielteisesti tavoittelevani tilannetta, jossa pystyisin elättämään itseni musiikilla, tinkimättä kuitenkaan siitä mikä on oma näkemykseni siitä, miltä tekemäni musiikin pitäisi kuulostaa. Aika ohut nuora se tietenkin on tasapainoteltavaksi vähän yli viiden miljoonan ihmisen maassa. Mieleenpainuvimpia hetkiä ovat olleet jotkut onnistumisen tunteet esim. jos harjoituksissa on löytynyt joku hieno uusi tapa ilmaista joku kappale. Tai se tunne, kun biisin kirjoitus etenee ja tuntee, että tästäpä tuleekin aika hyvä. Jotkut sellaiset tunteet, että omassa mielessään kokee, että tätä tehdään ensimmäistä kertaa maailmassa juuri tällä tavalla, ja tämä on silti ihan ok:n kuulosta ja ymmärrettävää.”

Miten II syntyi?
”Alun perin lähdin tekemään puhtaasti scifi-levyä. II:sta tuli puhtaasti scifi-levy, joskaan ei yhtään, sillä tavalla kuin olin odottanut. Muutamat surulliset tapahtumat, sekä omien kuolemanpelkojeni käsittely muuttivat levyn teemat enemmän kuolemankeskeisiksi kuin mitä olin aluksi ajatellut.”

”En tiedä, oliko siellä mitään itselleni suuria musiikillisia oivalluksia. Ehkä se, että vaikka kuulumme kategoriaan ”rock-bändi”, niin kappaleiden ei tarvitse rokata, vaan ne saavat olla keskitempoisia, eikä rytminkään ole mikään pakko olla erityisen svengaava ja se siitä huolimatta voi olla ihan hyvää musiikkia. Tekstien kanssa lähdin siitä ajatuksesta, että tulevaisuuden tekniikka on tämän päivän taikaa. Jos pääsisimme matkustamaan ajassa kaikkine vimpaniminemme muinaiseen Egyptiin tai vaikkapa parinsadan vuoden päähän taaksepäin, olisimme sen ajan asukkaiden mielestä jumalia. Millaisia ovat tämän päivän jumalat? Jossain vaiheessa huomasin, että ehdottoman ateismin ja varauksettoman uskonnollisen hihhuloinnin välisessä kuilussa saattaa olla jotain saarekkeita, joissa nämä ääripäät tulevat mahdollisesti olemaan joistakin uskonnollisen kaltaisista peruskysymyksistä samaa mieltä. Haluan tosin korostaa, että ”saattaa olla” ja ”tulevat mahdollisesti olemaan”.”

”Haastavinta oli ehkä sen kanssa, että kun tekee pop-musiikkia, niin ne kaikkein hienoimmat oivallukset pitää joko tilan puutteen vuoksi jättää pois tai yrittää tiivistää. Tiivistämisessä on se ongelma, että jos käsittelee isoja asioita, on vaarana, että tulee tehtyä pelkkä latteuskokoelma. Odotin että tästä tulee omasta mielestäni yhtyeemme tähän mennessä paras tuotos. Luulen että menee kuitenkin pari vuotta, ennen kuin osaan vastata tuliko.”

Miltä Teosto-palkintoehdokkuus tuntuu?
”Musiikkikenttä on niin laaja ja viime vuonna julkaistiin mielestäni todella paljon huippuhyvää musiikkia, että kyllähän tässä kokee, että feng shuit on niin sanotusti olleet kohillaan. Pokkani pitää yleensä yllättävissä tilanteissa, mutta henkilölle, joka soitti minulle ehdokkuudesta, taisin soperrella jotain ”ohhohhuhhuh” -tekstiä muutaman sekunnin ennen kuin kasasin itseni.”

Mitä Risto Ylihärsilä tekee 10 vuoden päästä?
”2004 olisin varmaankin pystynyt ennustamaan, että 2014 teen musiikkia. Nyt kehitys on vaihtanut uuden vaihteen ja lähtenyt kiihdyttämään kovempaa. Haluaisinpa nähdä sen ihmisen, joka tänä päivänä pystyy ennustamaan oikein esimerkiksi kymmenen vuoden päässä siintävän toimenkuvansa. Yritetään pysyä kyydissä ja yritetään nauttia. Ja etenkin toivotaan, että se on nautittavaa.”

Jaa somessa