Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Mervi Vuorela
Kuvat: Jussi Helttunen

Sexmane, Z-sukupolven ääni

22-vuotias Sexmane on yksi tämän hetken striimatuimpia artisteja Suomessa. Miten omakustanneartistina aloittaneesta räppäristä tuli vain parissa vuodessa näin suosittu? Mikä on TikTokin rooli Sexmanen artistiminän ja musiikin promoamisessa?

Max Seneä harmittaa. Hän on juuri tullut ajokokeesta – ja reputtanut sen. Tilanne on turhauttava, sillä Sene osti hiljattain Panamera-mallisen Porschen, ja haluaisi jo päästä ajelemaan sillä.

Harva 22-vuotias suomalaisräppäri voi kerskailla omistavansa Porschen. Mutta Max Sene, artistinimeltään Sexmane, ei olekaan mikään pikkutekijä. Kun Spotify julkisti marraskuun lopulla vuoden 2022 kuunnelluimmat artistit Suomessa, Sexmane löytyi listan sijalta seitsemän. Edelle ylsivät ainoastaan JVG, Gettomasa, Eminem, The Weeknd, Ed Sheeran ja Haloo Helsinki.

”JVG:n tyypit on hefejä ja Gettomasa on kova, mutta kuka kuuntelee Haloo Helsinkiä? Ei siis mitään bändiä vastaan, mutta en tunne yhtäkään ihmistä, joka kuuntelisi niitä”, Sene ihmettelee.

Kommentti ei ole pahansuopa vaan vilpittömän hämmentynyt. Se edustaa z-sukupolven ääntä.

Max Sene on malliesimerkki räpmusiikin parissa varttuneesta uudesta tekijäpolvesta, joka on luonut nimensä ja maineensa pääasiassa internetin digialustoilla. Hän ja hänen yleisönsä ovat keskimäärin 13–29-vuotiaita, eivätkä he juurikaan kuuntele kitaramusiikkia.

Sexmane, kuvaaja Jussi Helttunen
Tietyllä tapaa alaikäiset ovat tärkein yleisöni. Ne ostavat merchiä ja käyvät monilla keikoilla. Fiilaan ihan sairaasti ikärajattomista keikoista. Niillä yleisö on ihan haipeissa.
Sexmane

Tuorein todiste Sexmanen haipista ovat hänen kolme uusinta singleään 40K, Chillaa veli ja Sekavaa ja hiton vaikeet, jotka ovat keränneet vain muutamassa kuukaudessa 12 miljoonaa striimauskertaa. Chillaa veli on ehdolla myös tämän vuoden Emma Gaalassa Vuoden biisiksi.

Räppipersoona pyrki esiin jo alakoulussa

Vielä viitisen vuotta sitten Max Sene oli Kuopiossa asuva 17-vuotias skeittari ja lumilautailija, joka opiskeli sosiaali- ja terveysalan tutkintoa ja vasta haaveili räppärin urasta. Hän kuunteli Kubea, Cledosta, Mikael Gabrielia ja muuta suomenkielistä räpmusiikkia, ja kirjoitteli lyriikoita kotona, autoissa, metsissä, puistoissa, vessoissa ja milloin missäkin.

”Tietyllä tapaa mulla on aina ollut räppäripersoona. Olen lököttänyt housuja ykkösluokasta lähtien, vaikka en edes tuntenut ketään räppäreitä silloin. Myös suhteeni elämään on aina ollut vähän löysä. Painan kyllä täysillä, mutta teen sen laid-backisti”, Sene sanoo.

Suurimmaksi esikuvakseen hän nostaa parikymppisen yhdysvaltalaisräppärin ja pahan pojan YoungBoy Never Broke Againin, joka on yksi tämän hetken striimatuimpia artisteja Youtubessa.

”Tuntuu hassulta sanoa, että YoungBoy on isoin vaikuttajani, koska se tekee gangstajuttua. Oma musiikkini ja ajattelutapani eivät ole yhtään sellaisia. Jotenkin olen silti saanut ammennettua sen musasta ja meiningistä omiin arvoihini sopivia juttuja, kuten periksiantamattomuutta.”

Mikään itsestäänselvyys räppäriksi ryhtyminen ei Sexmanelle kuitenkaan ollut: hän syntyi senegalilaisen isän ja suomalaisen äidin muodostamaan lestadiolaisperheeseen. Kotona ei kuunneltu popmusiikkia vaan pääasiassa klassista, ja lapsena Sene soitti trumpettia.

”Vaikka vietinkin lapsuuteni ja nuoruuteni lestadiolaisyhteisössä, meidän perhe ei ollut mitään kymppilestoja. Rap ei ikinä ollut juttu, jota olisin joutunut salailemaan. Tein sitä aika itsenäisesti, eikä mua kiinnostanut muiden mielipiteet.”

Omakustanteet synnyttivät säpinän, kanavina Instagram ja puskaradio

Vuoden 2018 lopulla Sexmane latasi YouTubeen ensimmäisen oman kappaleensa, Aikakoneen. Se synnytti heti vähän säpinää, sillä tässä vaiheessa Sene oli jo luonut itsestään pienen brändin lähipiirissään.

”Vedin keikkoja ennen kuin mulla oli yhtäkään biisiä ulkona. Jengi tiesi mut ehkä lumilautailusta ja mun meiningistä. Olen aika hyvä verkostoitumaan. Tai ainakin silloin olin, nykyään mua ei enää kiinnosta”, hän sanoo.

Verkostoitumiselle oli tarvetta, sillä Sexmanen edustama räpin alalaji trap oli 2010-luvun lopun Suomessa vielä suhteellisen tuntematon musiikinlaji. Tekijöitä kyllä oli, mutta heistä vain muutama, kuten Cledos ja Tippa olivat onnistuneet murtautumaan musiikillaan valtavirtaan.

Lokakuun 13. päivä 2019 Max Sene täytti 19 vuotta. Samana iltana hän latasi Spotifyyn omakustanteena tekemänsä Sextape-debyyttilevyn.

”Se oli sunnuntai, eli paskin mahdollinen päivä pistää levy ulos. En tiennyt noista jutuista mitään silloin”, hän naurahtaa.

Päivämäärä ei lopulta paljoa painanut. Sextape nousi Suomen viralliselle albumilistalle ja pysyi siellä 80 viikkoa. Levyä on striimattu jo 20 miljoonaa kertaa eli platinaan oikeuttava määrä. Se on melkoinen saavutus omakustannelevyltä, jota Sene puffasi lähinnä Instagram-tilinsä ja puskaradion kautta.

Omakustanteesta levy-yhtiön leipiin

Pian Sextapen ilmestymisen jälkeen Sony Music lähestyi Max Seneä ja tarjosi levydiiliä. Isolle levy-yhtiölle meneminen tuntui Senen mukaan heti oikealta ratkaisulta. Senellä oli suunnitelmana julkaista ensin Sextape ja etsiä sitten ympärilleen tukea ja hyviä ihmisiä, joiden kanssa edetä vielä pidemmälle.

Sexmane, kuvaaja Jussi Helttunen
Sonyn myötä mulle aukesi uusia ovia ja sain uusia ystäviä. Vaikka olisi kuinka iso indie-artisti Suomessa, musiikkiskenessä on vaikea päästä tiettyihin paikkoihin ilman levy-yhtiötä, koska tämä on loppupeleissä aika käsipäivää-juttua.
Sexmane

Vuoden 2021 lokakuussa Sony julkaisi Sexmanen toisen levyn Väärinymmärretty. Se striimasi alle vuodessa kultaa ja toi Sexmanelle neljä Emma-ehdokkuutta. Joulukuussa 2022 Sexmanelle myönnettiin jälleen neljä Emma-ehdokkuutta. Kolmas albumi Sextape 2 ilmestyi loppiaisena 2023.

”Kyseessä on maailman paras suomiräplevy”, Sene julistaa. ”Ei puhuta mistään pikkulevystä eikä isosta paskalevystä, vaan 20:sta tosi hyvästä biisistä. Siellä on fiittejä, joita muut eivät tule ikinä saamaan, tekstiä, mitä ei ole ennen tehty, ja tuottajia, jotka ovat Suomen kärkeä.”

Ajan hengen mukaisesti levy ilmestyy pelkästään digitaalisena. Paitsi että kesken haastattelun Sene päättää, että hän haluaa levystä myös fyysisen painoksen.

”Anniinaaaaa! Hoitakaa niitä fyysisiä levyjä! Vai pitääkö mun painattaa niitä itse?”, hän huutaa toiseen huoneeseen menneelle Sonyn markkinointivastaavalle, Anniina Antti-Roikolle.

Siis hetkinen. Kuunteleeko Max Sene vieläkin fyysisiä levyjä?

”En. Ei ole mitään, millä kuunnella.”

TikTok on Z-sukupolven tärkein markkinointikanava

Sexmanen ensimmäisen levyn aikaan vuonna 2019 artisti saattoi vielä mainostaa itseään Facebookissa ja Instagramissa. Nykyään merkittävin sosiaalisen median alusta on videopalvelu TikTok, jossa trendit myös syntyvät.

Sexmanekin on pannut merkille TikTokin merkityksen. Hän liittyi palveluun viime vuonna.

Sexmane, kuvaaja Jussi Helttunen
TikTok on tällä hetkellä isoin ilmiö musiikin promoamisessa. Asiat voivat tapahtua siellä silmänräpäyksessä
Sexmane

Omalle TikTok-tililleen Sene kertoo jakavansa ”vähän outoa” sisältöä. Uusimmilla videoillaan hän esimerkiksi laulaa kylmävesiammeessa, ottaa tatuoinnin kesken keikkaa ja tanssii kavereidensa kanssa.

”Laitan sinne sellaista autenttista matskua, joka siellä toimii. Ja promoan omia biisejäni. En hirveästi mieti niitä sisältöjä.”

Trapista tuli listamusiikin valtavirtaa

TikTokin ohella eräs toinenkin asia on muuttunut Sexmanen omakustanneajoista. Trap-vaikutteinen räpmusiikki on nykyään valtavirtaa. 

”Kovia tekijöitä on paljon. Listoilla ovat pyörineet ainakin Nebi, Costi, Ege Zulu, mun broidi Isaac ja mun toinen broidi Adi. Näitä junnuja. Tottakai mä haluan olla isoin omalla tavallani, mutta en jaksa keskittyä mihinkään kilpailuun. Teen vaan musaa ja yritän nauttia siitä, ja katson kun frendini tekevät musaa ja toivon että ne nauttivat siitä, ja sitten me voidaan tehdä yhdessä musaa ja katsoa että okei, se menee Suomen top-kakkoseksi.”

Max Sene vierastaa ajatusta räppäreiden keskinäisestä kilpailusta siksikin, että vanhanmallinen hiphopkulttuuri, jossa kaksi mc:tä ottaa battleissa mittaa toisistaan improvisoidulla riimittelyllä, ei ole hänen hiphopkulttuuriaan.

”Puolet nykypäivän räppäreistä ei varmaan edes osaa freestailata. En mäkään osaa. Jos olisin vaikka vihainen jollekulle, mitä mä niinku sanoisin? Vitsi sä oot pelle äijä? En mä tiedä.”

Aloitteleville räppäreille Max Senellä on antaa vain yksi neuvo: vähemmän bileitä, enemmän self-carea.

Sexmane, kuvaaja Jussi Helttunen
Täytyy vaan tehdä omaa juttua ja uskoa siihen. Sitten jos sattuu niin, että hommat etenevät ja tulee haippia, täytyy vielä pitää pää kylmänä ja muistaa nukkua, syödä ja urheilla. Niillä eväillä mä olen pärjännyt tähän asti.
Sexmane
Jaa somessa