Siirry sisältöön
Kirjoittaja: -
Kuva: Harri Tolvanen

Suomenruotsalainen sielunmaisema kohtaa Pohjois-Karjalan luonnon

”Sävelmä Svalan, eli Pääsky, syntyi henkisestä vapauden tunteesta. Siihen liittyy symboliikkaa keväästä ja toivon kipinästä. Pääskyset lentävät vapaana omilla siivillään. Kun Eeron kanssa äänitimme sävelmää alun perin Elina Brotheruksen Tangohousut-teokseen, olimme täysin
liikuttuneita siitä vapauden tunteesta, jonka tämä sävelmä ja soittaminen meissä herätti”, kertoo Maria Kalaniemi.

”Elämässä on aaltoa ja kukkulaa – tämä levy on uuden alku. Albumin äänittäminen lapsuudenkodissani oli samalla jäähyväiset yhdelle jaksolle elämässä. Soitimme sävelmät pitkälti tunteen varassa, annoimme sormien vain viedä. Toivon, että tämä elämän toivo ja pulppuavaisuus kuuluu levyltä!”

Svalan-levyllä soivat suomenruotsalaiset balladit, meriaiheiset laulut, tunteikkaat tangot sekä meditatiiviset tunnelmat. Kalaniemi on hakenut inspiraatiota musiikkiin Salonkylän rikkaasta luonnosta, jopa kohtaamisista villieläinten kanssa. Viimeinen raita on Kalaniemen luonnossa nauhoittama metsäinen äänimaisema, jossa kuullaan mm. karhun ärähtelyä sekä korpin ääniä.

Albumi on jatkoa suomenruotsalaista sävelperinnettä sisältäneelle Maria Kalaniemen Vilda Rosor –kokoelmalle (2010). Vilda Rosor kohosi World Music Charts Europe –listan kärkisijoille ja oli ehdolla vuoden Etno-Emma -albumiksi.

Uudet sävellykset ja sanoitukset ovat Maria Kalaniemen käsialaa. Musiikkia on ollut kappalekohtaisesti sovittamassa Kalaniemen kanssa levyn muusikkotiimi Eero Grundström, Pekko Käppi (jouhikko ja laulu) ja Mikko Kosonen (kitarat). Albumin taiteellisesta tuottamisesta ovat vastanneet Maria Kalaniemi ja Eero Grundström.

Levyn julkaisukonsertit:

ti 4.4. klo 17.30 ja 19.30, JuuriJuhla, Espoo,
Lagstads hembygdsgård, www.juurijuhla.fi
M. Kalaniemi, E. Grundström, P.Käppi & M. Kosonen

ke 12.4. klo 19, Sibelius-museo, Turku www.sibeliusmuseum.fi
M. Kalaniemi & E. Grundström

su 7.5. klo 18, G Livelab, Helsinki www.glivelab.fi
M. Kalaniemi, E. Grundström & P. Käppi

 

 

Jaa somessa