Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: Raimo Uunila

Suruvesi-albumi tuo itkuvirret tähän päivään

Suruvesi on Project Vainiolla Ensemblen ensimmäinen levyjulkaisu. Ensemblen ytimen muodostavat pianisti Kalle Vainio ja laulaja Emmi Kuittinen. Suruvesi tarkoittaa kyyneleitä ja Kuittisen tekstit ammentavat maailmaansa vanhoista itkuvirsistä.

Suruveden sanoituksissa linnut lentävät pois, ihmiset jättävät kotinsa ja rakkaat joudutaan hyvästelemään. Aurinko kuitenkin nousee aina uudelleen ja luo toivoa paremmasta tulevasta.

Suruvesi-albumilla yhdistyvät monenlaiset tunnelmat vapaasta improvisaatiosta tarkasti rakennettuihin kokonaisuuksiin. Halusin sukeltaa syvälle äänien maailmaan: luonnon keskeltä suoraan preparoidun pianon pimeään ytimeen, kielten väkivaltaiseen raapimiseen ja sotatilanteeseen, josta itketään pois sateen äänen hellään huomaan”, kertoo Project Vainiolla Ensemblen perustaja Kalle Vainio.

 “Levyllä kuullaan perinteisen itkuvirren lisäksi itkuista inspiraationsa saaneita lauluja. Itkuja on levytetty sangen vähän, vaikka itkuvirrestä on moneksi”, kertoo puolestaan laulaja ja itkijä Emmi Kuittinen.

“Itkuvirsiä on ollut ja on yhä ympäri maailmaa, ja tämä on yksi maailman vanhimmista perinteistä. Uskon, että nykyihmisellä on sama tarve tunteiden, erityisesti surun ja kaipauksen käsittelyyn kuin on aina ollut. Suruvedessä yhdistyvät vanhat itkuteemat nykyaikaan: sota ja pakolaisuus ovat yhä maailmassa läsnä”, Kuittinen kuvailee ja sanoo albumin olevan avaus siihen, mitä itkuvirsi voi tänä päivänä olla. 

Ja lopuksi on vielä tarkistettava, mikä onkaan preparoitu piano? 

”Preparoituun pianoon on asetettu kielten päälle tai väliin siihen kuulumattomia esineitä. Näin pianon ominaissointia voidaan muuttaa hyvinkin paljon alkuperäisestä poikkeavaksi. Preparoidun pianon soittoon yhdistyy usein myös laajennetut soittotekniikat”, kertoo Vainio, joka on muokannut sointia esimerkiksi puukapuloilla, sinitarralla ja teipillä. 

Kokoonpanosta: Kalle Vainio on tullut tunnetuksi monipuolisena säveltäjänä, joka liikkuu luontevasti eri tyylilajien välillä. Emmi Kuittinen taas on erikoistunut karjalaiseen itkuvirsiperinteeseen, ja hän on yhdistänyt itkuja eri taiteenlajeihin, mm. nykysirkukseen ja stand up -komiikkaan. Lisäksi ensembleä täydentävät improvisoitua äänimaisemaa luovat laulaja Mirva Soininen, kantelistit Sarah Palu ja Johanna Tarkkanen sekä puhallinsoittajat Erika Hammarberg ja Heli Hartikainen.

Suruvesi-levyn musiikkiin voi tutustua osoitteessa Project Vainiolla Ensemble

Jaa somessa