Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: Tero Ahonen

Tanssiin yllyttävä The Northern Governors kansainväliseen bändikisaan

The Northern Governors -yhtyeessä musisoi jazzin ja soulin kärkinimiä, joita yhdistää sukulaisuus ja intohimo rytmimusiikkiin. Kuvernöörien kokoonpanoa onkin kutsuttu suomalaiseksi superyhtyeeksi. Yhtyeen johtaja Jorma Kalevi Louhivuori toteaa, että ”jazz” on rajoittunut ilmaisu musiikkityylistä, mitä ei tulisi koskaan rajoittaa.

Seuraavaksi kokoonpano koettelee rajojaan jazz- ja bluesfestivaalin bändikilpailussa Kiinassa. Teostory haastatteli lentokentälle suuntaavaa, säveltäjä ja trumpetisti Jorma Kalevi Louhivuorta (s.1984) yhtyeen taustoista sekä suomalaisen jazzin mahdollisuuksista menestyä.

Kaikki yhtyeenne jäsenet musisoivat useissa eri kokoonpanoissa. Kertoisitko miten päädyitte perustamaan The Northern Governors –kokoonpanon?
Bändin perustamisen aikaan vuonna liidasin pääosin jazzbändejä. Halusin perustaa yhtyeen, joka saa ihmiset tanssimaan ja jonka musiikillinen pääpaino olisi rytmimusiikissa, mutta musiikin tulisi olla itse sävellettyä tai yhtyeen jäsenten kappaleita. Aiemmat jazzyhtyeeni saivat ihmiset tanssimaan mielentasolla, mutta eivät fyysisesti. Northern Governors muutti tämän.

Mistä lähtien olette tehneet musiikkia yhdessä ja keikkailleet?
Vaikea sanoa tarkkaan, sillä olemme kasvaneet serkusten kanssa yhdessä. Olen esiintynyt ensimmäisiä kertoja Osmo Ikosen kanssa 6-vuotiaana tiernapoikana. Olin tähti”tyttö”. Lasketaanko sitä? Tämän bändin olemme tehneet musiikkia vuodesta 2008 eteenpäin.

The Northern Governorsia kuullaan lokakuussa Kiinassa. Millaisesta keikasta on kysymys?
Menemme Cotai Jazz and Blues Festival -tapahtumaan. Kyseessä on kansainvälinen bändikilpailu, joka järjestetään Macaolla. The Northern Governors on yksi kahdestatoista kilpailuun päässeestä yhtyeestä, jotka valittiin 183 bändin joukosta kisaamaan rahapalkinnoista.

Onko suvussanne tuloillaan uusia jazziin mieltyneitä sukupolvia?
Kyllä, esimerkiksi pikkusiskoni Hilkka sekä serkkuni Aimo Ikonen. Sitten on vielä lapseni Jasmin ja muut sisarusteni lapset. Saa nähdä, mitä he valitsevat. Toisaalta on koen, että ”jazz” on hyvin rajoittunut ilmaisu musiikkityylistä, mitä ei tulisi koskaan rajoittaa. On siis hieman haastavaa vastata kysymykseen.

Voisiko jazz olla Suomen seuraava musiikillinen vientituote?
Mahdollisesti kyllä. Suomalaiset jazzmuusikot ovat todellakin maailman huippua. Suomalainen jazz on muutenkin tällä hetkellä suuressa arvossa ulkomailla. Eli laadussa ei ole mitään vikaa. Mutta markkinoinnissa ja suomalaisen jazzin vientityössä on hurjasti kehitettävää. Onneksi Music Finland tekee hyvää työtä asian edistämiseksi.

Yhtyeen debyyttialbumi ”This is The Northern Governors” julkaistiin vuonna 2012. Kokoonpanon toinen levy ilmestyy keväällä 2015.

The Northern Governors –yhtyeen jäsenet:
Jorma Kalevi Louhivuori, trumpetti, laulu
Jukka Heikkinen, koskettimet
Petteri Sariola, kitara, laulu
Osmo Ikonen, basso, laulu
Jyri Sariola, rummut
Linda Fredriksson, saksofonit
Jay Kortehisto, pasuuna
Tuuli Ikonen, laulu
Heini Ikonen, laulu
Hilkka Louhivuori, laulu

Jaa somessa