Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2023: NCO – Addikti

NCO:n eli Nino Ensio Mofun Addikti on suomalaista 2020-luvun rap-musiikkia parhaimmillaan. NCO:n oma, varma ja tunnistettava flow vakuuttaa läpi albumin: lyriikat ovat oivaltavat, ja artistilla on lahja löytää tasapaino kliseiden ja uskottavuuden sekä herkkyyden ja ironian väleistä virkistävällä tavalla. NCO:n ulosanti ja lyriikat saavat lisävahvistusta erinomaisista tuotannoista.

NCO on nuoren sukupolven MC ja musiikintekijä, jonka viime vuonna julkaistu Addikti esitti nuorempien milleniaalien ja Z-sukupolven kipupisteet tuoreella ja koskettavalla tavalla. Teoksessa on tekijöidensä mukaan talviöinen jumitusfiilis, jossa halutaan vain lisää monenlaisia asioita.

”Mä räppään tässä addiktioista. Meidän sukupolvi haluaa lisää dopamiinia, lisää iloa, rahaa, nautintoa ja hyvää juttua”, NCO kuvaa albumia ehdokasvideollaan.

Leffapätkät pyörivät NCO:n sessioissa

Addiktin tekemisessä on ollut päälyyrikko NCO:n lisäksi isompi työryhmä: mm. elektronisen popmusiikin yhtye Ruusuista tutut Miikka Koivisto, Samuli Kukkola ja Ringa Manner, tuottajat Miikka Teperi, Petro Pyysalo alias Pepe Jean jr., Niko Mansikka-Aho alias themeisterwashere, Jesse Essel alias Grande Mahogany sekä fiittaajina ja sanoittajina Daniel Koissi alias Dizzy, LIL YAYO ja Sebastian Noto.

”Ei ollut mitään sellasta kaavaa, miten tehtäis joka biisii samalla tavalla. Vähän päinvastoin, että koetettiin tehdä aina eri lailla”, NCO kertoo Addiktin teosta isomman porukan kanssa.

”Jep, ja sitten vaikka Aamuyö-biisissä on kolme eri tuottajaa ja säveltäjää. Joskus se saattaa mennä sellaseksikin, että siitä saattaa tulla kollaasi”, levyn vastaavana tuottajana toiminut Miikka Koivisto kertoo ehdokasvideolla.

Addikti syntyi NCO:n inspiraatioiden pohjalta: hänellä oli usein biisinteossa jokin ajatus, millainen tunnelma pitäisi saada ja millainen biitti sitä tukisi. Jenkkituottajien klassiseen tyyliin työryhmässä saatettiin katsoa vaikkapa tunnelmaan sopivia elokuvia.

”Joskus saattoi pyöriä jotkut leffapätkät vaan muistuttamassa siitä, millainen se tunnelma pitää olla siinä. Meidän kahden tekeminen perustui niihin tilanteisiin, et se biitti valmistuu siinä samalla ja Enska kirjoittaa samalla, mitä se haluaa sanoa”, Koivisto avaa.

Katso ja kuuntele NCO:n ja Miikka Koiviston ajatukset haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Teosto-palkinto 2023

Vuoden 2023 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2022 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 18. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa 27.4.2023.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa