Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Päivi Brink
Kuva: AJ Savolainen

Teosto-palkintoehdokas: maailmanlopun tangolevy Lehtojärven Hirvenpää

Teosto-palkinnon esiraati perustelee ehdokasvalintaa näin: ”Lehtojärven Hirvenpää löytää uusia kulmia tangoon. Vuonna 2019 se on jonkin sortin uroteko. Harri Kuusijärven sävellykset hakevat musiikilliset vaikutteensa jostain tango nuevon ja tanssilavan väliltä. Jaakko Laitisen lyriikat käsittelevät aiheita, joihin ei genressä ole kajottu ja tekee sen juuri sopiva pilke silmäkulmassa, suomalaista veijariperinnettä päivittäen. Hikiläikät paidan kainaloissa kuuluvat osana kokonaisuutta.”

Jaakko Laitinen tunnetaan iskelmää, balkanilaisrytmejä ja romanimusiikkia yhdistelevän Väärä Raha -yhtyeen solistina. Harri Kuusijärvi on puolestaan monipuolinen harmonikkataiteilija, esimerkiksi kokoonpanoista Koutus ja Sole Azul.

Lehtojärven Hirvenpää on sekä bändin että marraskuussa 2019 julkaistun levyn nimi.

Sanoitukset eivät päästä helpolla. Aloituskappale kysyy lopun aikoja ennakoiden: ”Koska pasahtaa? Koko paska kosahtaa? Ja mitä raunioille rakennamme?”

Mitä palkintoehdokkuus teille merkitsee?

Jaakko Laitinen: Jo ehdokkuus on ihan mahtava tunnustus ja jännitämme kovasti, miten tässä käy.

Mistä levyn ja bändin nimi tulee? Minkälainen prosessi levyn synty oli?

Jaakko Laitinen: Lehtojärven hirvenpää on 8000 vuotta vanha taide-esine, joka on löytynyt Rovaniemen läheltä Lehtojärveltä. Se on vanhimpia Suomesta löydettyjä esineitä, jolla ei ole käytännön tarkoitusta. Joku on siis aikanaan, varmasti melko karuissa ja vaikeissa oloissa nähnyt vaivaa tehdäkseen jotain tarpeetonta mutta kaunista.

 

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

 

Yhtyeemme on kotoisin samoilta seuduilta, ja pyrkimyksissämme on varmasti paljon samaa kuin hirvenpään veistäjällä.

Levy lähti syntymään, kun näytin Harrille sanoituksiani, jotka eivät oikein sopineet Väärä Raha -yhtyeelle. Teemoiltaan ne olivat ehkä synkempiä kuin aiemmin sävelletyt tekstini.

Harri Kuusijärvi: Innostuin sanoituksista ja lähdin ne luettuani Argentiinaan, jossa kuuntelin paljon keikkoja: paikallista tangoa ja ennen kaikkea sen uusia, synkkiä ja jopa rock-vivahteisia olomuotoja. Syntyi ajatus Jaakosta jonkinlaisena lopun ajan tangokuninkaana.

Miten kuvailisitte musiikkianne?

Harri Kuusijärvi: Levyn musiikki ei ole puhdasta tangoa, vaikka Argentiinassa tangon määritelmä onkin laveampi kuin Suomessa. Sävellyksiin ovat vaikuttaneet monet musiikin muodot, joille olen prosessin aikana ja sitä ennen altistunut.

En ole säveltäjänä enkä soittajana tyylipuristi, enkä koe genrerajoja kovin olennaisiksi. Hyvä musiikki ja ääni ottavat loputtomasti uusia muotoja. Voi kuitenkin sanoa, että Lehtojärven Hirvenpää on tangovaikutteista musiikkia.

Jaakko Laitinen: Myös iskelmäsanoitukset voivat olla monitasoisia; huumori ja synkkyys eivät sulje toisiaan pois. Pidän runsaudesta. Sanoitusteni muoto on usein perinteinen loppusointuineen ja rytmeineen, mutta asiat saavat lähteä laukalle.

Mitä yhtyeenne aikoo seuraavaksi?

Jaakko Laitinen: Keikkailemme keväällä ja kesällä klubeilla ja festareilla. Jossain vaiheessa sen jälkeen alamme tehdä uusia biisejä. Ensimmäinen levy antaa moniulotteisen pohjan, jolle rakentaa.

Teosto-palkintoehdokkaana on seitsemän teosta

Teosto-palkintoehdokkaiksi on valittu tänä keväänä seitsemän teosta. ”Tänä vuonna raatiin tekivät vaikutuksen vahvojen jazz-julkaisujen määrä sekä tapa, jolla vanhoja perinteitä päivitetään ja sovelletaan aina uuteen aikaan”, palkinnon esiraadin puheenjohtaja Arttu Tolonen toteaa. Lue lisää ja kuuntele ehdokkaina olevia teoksia: Teosto-palkintoehdokkaat keväällä 2020

Jaa somessa