Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Pasi Kostiainen
Kuva: AJ Savolainen

Teosto-palkintoehdokkaana Litku Klemetin levy – ”Iloitsen jo ehdokkuudesta!”

Litku Klemetin sävellykset ja sanoitukset levyllä Taika tapahtuu ovat ehdolla tämän vuoden Teosto-palkinnon voittajaksi. Ehdokkaana olevat teokset on julkaistu tai kantaesitetty vuoden 2018 aikana.

Muusikko, musiikkitoimittaja Arttu Tolosen johdolla toiminut esiraati toteaa valintaperusteluissaan Klemetin levystä näin: ”Litku Klemetti esittäytyy levyllään taitavana säveltäjänä, jolla on ilmiömäinen taito kuljetella monipolvisia melodisia kuvioita. Sanoitukset tukevat kokonaisuutta kertoen kiemuraisia tarinoita arkisista asioista, joista muodostuukin juonen edetessä suuri seikkailu.”

Sanna ”Litku” Klemetti on jyväskyläläinen laulaja-lauluntekijä. Vuosina 2016–2018 julkaistiin neljä innostuneen vastaanoton saanutta albumia artistinimien Litku Klemetti sekä Litku Klemetti & Tuntematon numero alla. Pariin vuoteen soolo- ja yhtyelevyjä ei ole eritelty, vaan kaikki Klemetin kappaleet on tehty Litku Klemettinä. Työryhmän kokoonpano ei kuitenkaan ole muuttunut.

”Silloin, kun muutama vuosi sitten päätin alkaa tehdä lauluja Litku Klemettinä, ajattelin toki, että näille lauluille on tilausta. Mutta en ajatellut, että tästä tulisi näin iso juttu. Kaikki nämä palkintoehdokkuudet ja muut ovat olleet plussaa. Halusimme vain olla hyvä bändi”, Klemetti sanoo.

Laulaja-lauluntekijälle taiteilijanimi, kokonainen taiteilijapersoona Litku Klemetti on sopiva rooli, jonka suojissa voi tehdä lauluja ja asioita, joihin Sanna Klemetti ei ryhtyisi.

”Litku Klemetti on minunkin voimahahmoni, ihailen sitä!”

Mitä ajatuksia ehdokkuus herättää?

”Olen iloinen jo siitä, että olen ehdokkaana. En edes ajattele voittavani. Ehdokkuus on täydellinen yllätys – ja iloitsen myös siitä, että ehdokkaina on muutamia etukäteen tuttuja artisteja.”

Miten ehdolla oleva teos Taika tapahtuu syntyi?

”Kirjoitin kappaleita aika pitkän ajan kuluessa, noin vuoden 2017 ajan. Sitten taltioimme biisit levylle aika nopeasti bändin kanssa. Minulla oli visio nopeasti tehtävästä punk-levystä, vaikka olin haudutellut tekstejä ja sävellyksiä melko pitkään.”

Minulla oli visio nopeasti tehtävästä punk-levystä, vaikka olin haudutellut tekstejä ja sävellyksiä melko pitkään.

Tunnetko hengenheimolaisuutta viime vuosiEN melodisten vaihtoehtorock-artistien ja bändien, kuten Hullu ruusu, Rosita Luu ja Maustetytöt, kanssa?

”Kyllä tunnen. Esimerkiksi Hulda Huima oli alussa jonkinlainen esikuvakin. Rosita Luun tunnen ja yritämme luoda yhdessä tasavertaista tunnelmaa, ajatus mistään kilpailuasetelmasta tuntuu absurdilta.

Mielestäni Litku Klemetti jatkaa myös 2000-luvun ihan kansainvälistäkin suuntausta, musiikissamme on vaikutteita psykedeelisestä indiestä.”

Mitä Litku Klemetti julkaisee seuraavaksi?

”Työn alla on kaksi levyä. Reformi-nimisen levyn biisit on tehty jo vuonna 2017, mutta sen julkaisu on siirretty tähän vuoteen. Se on hyvin anarkistinen levy, joka kertoo kylähullusta nimeltä Litku Klemetti. Ja toinen levy on henkilökohtaisempi, tietyllä tavalla isompi projekti. Se on vielä kesken.”

Teosto-palkintoehdokkaana seitsemän teosta

Teosto-palkintoehdokkaiksi on valittu tänä keväänä seitsemän teosta. ”Tänä vuonna taidemusiikki ja omintakeiset tulkinnat siitä, mitä on pop, tuntuivat erityisen vahvoilta alueilta”, palkinnon esiraadin puheenjohtaja Arttu Tolonen toteaa. Lue lisää ja kuuntele ehdokkaina olevia teoksia: Teosto-palkintoehdokkaat keväällä 2019

Jaa somessa