Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

”Teoston hallitustyö mielenkiintoista ja haastavaa”

Millaista on työskentely Teoston hallituksessa?
Työskentely on erittäin mielenkiintoista ja varsin haastavaakin. Tähän viimeiseen noin 1,5 vuoteen on mahtunut jo monenlaista toimitusjohtajan vaihtumisesta direktiiviäänestykseen ja kaikkea siltä väliltä, joten hereillä täytyy olla koko ajan. Pelkästään kansainvälisen ja kansallisen toimintaympäristön oppiminen vie aikansa. Onneksi Teoston toimistolla ja johtoryhmässä on niin osaavia henkilöitä töissä, että hallitus saa aina punnittua ja ajanmukaista tietoa päätöstensä tueksi.

Mikä aihe musiikkialaan liittyen sinua askarruttaa juuri nyt?
Itseäni askarruttaa tällä hetkellä se, kuinka teknologian kehitys on tehnyt musiikin tekemisen mahdolliseksi ihan kaikille ja mitä kaikkea siitä seuraa. Pelkäänpä, ettei ainakaan monipuolisempaa musiikkia.

Mitä Suomen uuden hallituksen tulisi tehdä luovien alojen tukemiseksi?
Kulttuurin ja luovien alojen rahoitusta tulisi lisätä. Pidän nykyisen hallitusohjelman tavoitetta yhden prosentin kulttuuribudjetista hyvänä, mutten sitäkään riittävänä. VOS-järjestelmä tulisi uudistaa ja samalla lisätä vapaan kentän rahoitusta niin, etteivät nykyiset, jo etabloituneet toimijat joutuisi maksumiehiksi.

Mihin biisiisi sinulla on erityinen suhde ja miksi?
Ensimmäisenä tulee mieleen kuorobiisini I am the Great Sun, jonka sävelsin aikanaan Dominante -kuorolle. Se on Oxford University Pressin kustantamana levinnyt varsin laajalle ja on omasta tuotannostani maailmalla kaikkein eniten laulettu kappale.

Don Huonot -yhtyeenne juhlistaa lokakuussa Tavastialla 30-vuotista taivaltaan. Mikä keikkanne on jäänyt vuosien varrelta mieleen?
Soitin yhtyeessä sen aktiiviaikana vuosina 1989-2001, joten siihen mahtui monenlaisia keikkoja. Varmasti ikimuistoisimmat keikat sijoittuvat syksyjen 1997-1999 välille, jolloin yhtyeemme oli menestyneimmillään ja lavat ja yleisöt sitä kautta suurimmillaan.

Mikä inspiroi tai kiinnostaa sinua?
Säveltäjänä minua inspiroi kauneus – on se sitten lauseessa, luonnossa tai vaikkapa taideteoksessa. Deadline on paras muusa.

Inspiraatio syntyy parhaiten töitä tekemällä.

Esikuvasi?
En koe, että minulla olisi varsinaista esikuvaa. Ihailen ihmisiä, jotka tekevät rohkeasti asioita, joita he haluavat tehdä – riippumatta siitä, mitä muut siitä ajattelevat. Olen itse aina pyrkinyt tekemään monenlaisia asioita, se pitää minut kiinnostuneena maailmasta.

Entä millaisia terveisiä haluaisit lähettää työnsä äärellä ahertavalle musiikin tekijälle tai alaa harkitsevalle?
Inspiraatio syntyy parhaiten töitä tekemällä, tsemppiä siis kaikille musiikin tekijöille genrestä riippumatta!

***   ***   ***   ***   ***

Jussi Chydenius on ollut Teoston musiikintekijäasiakas yli 25 vuotta ja toiminut järjestön hallituksessa keväästä 2018 alkaen. Chydeniuksella on luottamustoimen kokemusta myös kunnalliselta puolelta ja kaupunginvaltuutettuna Helsingissä. Chydenius on vaikuttanut mm. kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnassa, kaupunginorkesterin johtokunnassa sekä Helsingin Juhlaviikkojen hallituksessa. 

Lue lisää:

Teoston hallitus  
Teoston tavoitteet

Jaa somessa