Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Pasi Kostiainen
Kuva: Pasi Kostiainen

Tuomas Holopaisen kiertuevuosi vaihtui levytyksiin

Korona siirsi noin 80 Nightwishin keikkaa. Odottamattomien käänteiden seurauksena Tuomas Holopainen meni sienimetsään – ja studioon.

Tuomas Holopaisen ei pitänyt maalata kiteeläistä taloaan tänä vuonna. Eikä laittaa pihaa kuntoon. Eikä syksyn tullen käydä metsässä pitkällä kävelyllä sienikorin kanssa päivittäin.

Ei. Holopaisen piti soittaa kosketinsoittimia Nightwishin maailmankiertueella.

Mutta korona keskeytti keikkailun Nightwishin tapauksessa jo kevään treenivaiheessa – suuret konserttituotannot jäivät pandemian takia toteutumatta Suomessa ja maailmalla. Tämän vuoden osalta peruuntui noin 80 konserttia – mutta näillä näkymin vain tämän vuoden.

”Onneksi ne siirtyivät, yksikään konsertti ei ole kokonaan peruuntunut”, Holopainen sanoo.

Vaikka kevään ja kesän tauko tekivät Holopaisen mukaan hyvää, uutta musiikkiakin tuli tehtyä.

Uutuus koronan keskelle

Nightwishin sävellystyöt ovat kokonaisvaltaisia ja henkilökohtaisia prosesseja, kuten Holopainen kertoi vuonna 2019 tehdyssä haastattelussaan Teoston Säv.San.Sov. -podcast-sarjassa.

Kuuntele haastattelu Säv.San.Sov.-podcastissa:

”Biisit tehdään kliseisesti sanottuna pieteetillä ja sydänverellä”, hän kuvailee podcastissa.

Prosessin lähtökohta on aina tarina, jonka Holopainen haluaa kertoa. Hän suunnittelee teoksen huolellisesti, sovittaa sen – ja jakaa muulle bändille treenattavaksi.

Podcast-haastattelun aikaan syntymässä ollut teos julkaistiin huhtikuussa 2020 – koronan keskelle.

”Levy-yhtiö mietti, onko tämän julkaisemisessa juuri nyt mitään järkeä. Minusta on hyvä, että levy päätettiin julkaista alkuperäisen aikataulun mukaan. Onpahan ihmisillä ollut aikaa kuunnella ja sisäistää levyn musiikki.”

Musiikkia on taas Nightwishin mitalla. On määrää sekä laatua: Human. :II Nature. -on tupla-albumi, jonka ensimmäinen osuus kertoo ihmisen tarinoita – ja toinen, seesteisempi instrumentaaliosuus kertoo puolestaan luonnon ihmeistä.

”Mielestäni levyllä on toiveikas tunnelma. Jos se kuitenkin saa jonkun ihmisen ajattelemaan omaa tapaansa kuluttaa tätä rakasta planeettaamme, niin hyvä.”

Muita yhtyeitä

Nightwish -levynteon jälkeen Holopaisen ja yhtyeen oli siis tarkoitus kiertää esiintymässä. Ensi vuodeksi säveltäjä oli merkinnyt kalenteriin uuden levyn tekemisen Auri-yhtyeen kanssa. Mutta kun keikkoja ei ollut, Auri aktivoitui jo keväällä.

”Se oli ihan terapiaratkaisu. Alettiin tehdä musiikkia, että on jotain tekemistä.”

Ja sitä syntyi. Auri on Holopaiselle varsin toisenlainen projekti kuin Nightwish. Hän vastaa vain kolmanneksesta uuden levyn sävellyksistä – ja kun myös Johanna Kurkela ja Troy Donockley olivat luovia, koko albumi on miksausta ja masterointia vaille valmis.

”Nightwish on niin tuttu, että sille säveltää tietynlaisia juttuja. Auri on raikkaampi. Vaikka eihän säveltäjä pääse omista mieltymyksistään eroon, säveltää sitä sitten mille tahansa projektille.”

Kovin erilainen on myös Holopaisen kolmas yhtye, jolle hän on tänä syksynä tehnyt biisejä: koronan takia hän lämmitti vanhoine kavereineen lukioaikaisen black metal -yhtyeensä Darkwoods My Betrothedin. Studioon on tarkoitus mennä vuodenvaihteen jälkeen.

”Ei bändiä koskaan varsinaisesti lopetettu, mutta edellisestä levystämme on vierähtänyt 22 vuotta.”

Lisäksi Holopainen soittaa koskettimia Kotiteollisuuden tekeillä olevalla albumilla.

Huolta roudareista

Nightwish on menestynyt jo parinkymmenen vuoden ajan – ja Holopainen yhtyeen säveltäjänä sanoo saaneensa jotain säästöpossuun. Hän ei ole ollut huolissaan itsestään ja omasta toimeentulostaan, vaikka koronatauko näyttääkin venyvän Nightwishin osalta ainakin vuoden pituiseksi.

”Mutta roudarit ja teknikot ovat riippuvaisia kiertueista”, Holopainen muistuttaa kulttuuri- ja tapahtuma-alan hädän tuntemattomista kärsijöistä.

”Maksoimme heille liksat paristakymmenestä peruuntuneesta keikasta ensiavuksi.”

Roudarit ovat myös itse toimeliasta väkeä. He perustivat Nightwish-tribuuttibändin – ja julkaisivat minialbumin Unemployed Blacksmiths.

Roudarit ovat myös itse toimeliasta väkeä. He perustivat Nightwish-tribuuttibändin nimeltä Crewish – ja julkaisivat minialbumin Unemployed Blacksmiths. Holopainen oli imarreltu ja innostunut. Hänen kappaleensa olivat saaneet uudet kunnioittavat, kekseliäät ja hauskat tulkinnat – esimerkiksi Nemo runtattiin nyt AC/DC-tyyliin. Lisäksi roudarit tienasivat tempauksellaan vähän rahaakin – Holopainen luopui osuuksistaan.

”Tähän saakka on ollut kaikkea kivaa tekemistä. Fiilis alkaa kuitenkin olla, että ensi keväänä olisi nasta juttu saada karavaani taas liikkeelle”, Holopainen sanoo.

”Mutta jos ei silloinkaan päästä keikoille, siitäkin selvitään. Ihmiskunta on hyvin sitkas. Ihminen on luova laji.”

Jaa somessa
Lue lisää