Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Jani Hellström
Kuva: Tomi Mikola / Yle Kuvapalvelu / UMK 2014

UMK:n Top12 täynnä monipuolisia tekijöitä

Kilpailun kautta Teoston asiakkaaksi liittyi yli 40 uutta tekijää.

Parasta uutta kappaletta etsivä Uuden Musiikin Kilpailu UMK lähenee loppusuoraa. Lauantaina Barona-areenalla huipentuvan kilpailun finaalissa mittaa toisistaan ottaa yhteensä kahdeksan kilpailevaa kokoonpanoa. Finaalin voittaja pääsee edustamaan Suomea tämänvuotisissa Euroviisuissa, jotka järjestetään Kööpenhaminassa toukokuussa 2014.

UMK-tuomari Lasse Mellberg korosti viime elokuussa tehdyssä haastattelussa, että kilpailun voi voittaa kuka vain – loppupeleissä kyse on siitä, kuinka hyvin esiintyy ja kuinka hyvä itse kappale on. Kisa mittaa siis biisinkirjoittamistaidon lisäksi myös kilpailijoiden esiintymistä.

UMK:n TOP12-kärkijoukko onkin täynnä monipuolisia musiikintekijöitä. Jokaisesta listalle mahtuneesta esiintyjäkokoonpanosta vähintään yksi jäsen on osallistunut kilpailukappaleen säveltämiseen, sanoittamiseen tai sovittamiseen. Useat kilpailijat ovat tehneet kappaleet lähes kokonaan itse.  Kilpailun tiimoilta Teostoon onkin liittynyt peräti 42 uutta tekijäasiakasta.

Softengine ei uskonut pääsevänsä edes kilpailuun asti

Eräs tämän kauden puhutuimmista kilpailijoista on seinäjokelainen Softengine, joka raivasi tiensä suoraan karsintavaiheesta finaaliin biisillä “Something Better”.  Yhtyeen laulaja ja kappaleen säveltänyt Topi Latukka kertoo UMK-osallistumisen olleen tiukan sisäisen äänestyksen tulos.

“Ollaan aikaisemminkin oltu muutamissa kilpailuissa mukana. Meidän basisti Eero ehdotti UMK:ta pari viikkoa ennen ilmoittatumisen loppumista. Sitten otettiin bändin kesken äänestys ja UMK:hon osallistuminen voitti äänin 3–2.”

“Something Better –biisi tehtiin sitten sen kahden viikon aikana valmiiksi. Biisi oikeastaan lähti siitä, että jammailtiin treeniksellä funkkia ja aloin miettiä, voisiko funk-biisin tehdä normisoinnuilla ja tarttuvalla kertsillä. Lopulta funk-vivahteesta luovuttiin kokonaan. Sanoitus tehtiin Henrin [Oskàr, bändin jäsen] kanssa mökillä valmiiksi. “

Latukka kertoo, ettei bändi uskonut pääsevänsä edes kisaan asti. Epäusko iski viimeistään siinä vaiheessa, kun bändille selvisi valintaprosessin ankaruus. Tuomaristo sai eteensä tänä vuonna 420 kappaletta. Näistä vain 12 valittiin jatkamaan eteenpäin kilpailussa. Kirje jatkoon pääsystä kuitenkin tuli.

UMK:ta varten kirjoitettu kappale herätti myös levy-yhtiön kiinnostuksen. Biisin kuultuaan Sony kiinnitti vasta kaksi ja puoli vuotta kasassa olleen bändin listoilleen. Latukan mukaan kisa on jo antanut enemmän kuin mitä bändi odotti.

“Finaali vedetään kuitenkin aivan täysillä”, Latukka vakuuttaa.

Tulevaisuudessa enemmän biisejä myös muille artisteille

Latukka kertoo haluavansa jatkossa tehdä myös yhä enemmän biisejä muille. Muutamia biisejä lukuun ottamatta tähänastiset tuotokset ovat päätyneet omaan käyttöön.

”Biisinkirjoittamisen haasteena on oikeastaan ollut kontaktien puute. Ehkä tilanne nyt hiukan muuttuu”, hän toivoo.

“Olisihan se mahtavaa, jos voisin elättää itseni niin artistina kuin musiikintekijänäkin. On tää musiikki niin kiva touhua, ettei sitä oikein muuta haluaisikaan tehdä.”

Teksti: Jani Hellström
Kuva: Tomi Mikola / Yle Kuvapalvelu / UMK 2014

UMK:n finaali 1.2. Barona Areenalla. Kisan voittaja ratkaistaan yleisön ja tuomariston yhteenlasketuilla äänillä. Finaalissa kilpailevat Lauri Mikkola, Clarissa feat. Josh Standing, Mikko Pohjola, MadCraft, MIAU, Softengine sekä Hukka ja Mama. Tarkemmat tiedot täältä.

Jaa somessa