Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Juhana Unkuri
Kuva: Anna Riutta-Salo

Vuoden paikallisradio: Vahvasti raumalainen Ramona

– Haluamme olla aitoja ja kohdata kuulijamme sellaisina kuin he ovat. Teemme työtä isolla sydämellä. Ja kun hommasta tykkää, ei tämä aina edes tunnu työltä, Erkki Koistinen summaa.

Ramona on Rauman talousalueella kuuluva paikallisradio, joka aloitti toimintansa vuonna 1988. Kolmesti Vuoden radioksi ja kertaalleen Vuoden paikallisradioksi valitun Ramonan musiikkitarjonta keskittyy kotimaiseen pop- ja rockmusiikkiin, ulkomaalaisilla klassikoilla höystettynä. Musiikki on räätälöity 25-55-vuotiaille ja varsinaiseen ydinkohderyhmään kuuluvat 35-55-vuotiaat raumanseutulaiset.

Radio Ramonassa kotimaisella popilla ja rockilla on iso rooli varsinkin prime timessa eli aamuseitsemästä iltakuuteen, jolloin tarjonnasta noin 2/3 on kotimaista tuotantoa.

– Kotimaisuus korostuu sitä enemmän, mitä vanhempiin kuulijoihin mennään. Soitamme kotimaista poppia ja rockia eniten suomeksi, mutta meillä on paljon myös englanninkielistä ja jonkin verran ruotsinkielistäkin kotimaista musiikkia. Usein on niin, että vaikka tarjolla olisi minkälaista Amerikan ja Englannin tähteä, niin kotimaisuus vie kuulijoiden keskuudessa voiton, Koistinen pohtii.

Paikallisuudelle on musiikkitarjonnassa oma paikkansa.

– Jos raumanseudulta on meidän musiikkivirtaamme sopivia musiikintekijöitä, niin totta kai yritämme nostaa heitä jonkin verran esiin. Paikallisuus erottaa meidät selvimmin valtakunnallisesta musiikkitarjonnasta.

Vanhempaa musiikkia Ramonalla soi erityisesti 80-luvulta.

– Silloin tehtiin laajasti hyvää musiikkia. Tuolta vuosikymmeneltä soitetaan yleensä hittejä aika kapeasti. Koetan itse poimia tarjontaan myös vähän unholaan menneitä hyviä kappaleita. Lisäksi yritän nostaa esiin musiikkia eri vuodenaikoihin liittyen.

Netti mullistanut radiomaailmaa

Erkki Koistinen aloitti radiouransa vuonna 1988. Ramonaan hän siirtyi musiikkitoimittajaksi 90-luvun alussa. Musiikkipäällikön tittelillä jo 25 vuoden ajan toiminut Koistinen korostaa tiimityön tärkeyttä.

Koistisen mukaan radiokanavien rooli on muuttunut selvästi vuosien mittaan.

– Ennen radio saattoi tehdä hitin. Nykyään Spotify tekee hitin ja radio soittaa sitä. Ennen radiokanavilla oli kauhea kiire laittaa kappale soittoon. Enää sellaista kiirettä ei ole.

Radio Ramonassa seurataan tarkasti myös muitten radiokanavien soittolistoja. Lisäksi levy-yhtiöiltä tulee päivittäin musiikkitarjontaa digitaalisessa muodossa. Koistisen mukaan ennen erilaista musiikkia soitettiin laajemmin ja kokeiluja tehtiin enemmän.

– Nyt pelataan huomattavasti enemmän varman päälle. Olemme saaneet hyvät kuuntelijaluvut ja kaupalliset radiot ovat kuulijoista riippuvaisia. Tälläkin seudulla kanavia on paljon ja kanava vaihtuu herkästi, jos musiikki ei miellytä.

Some on mullistanut myös kuuntelijapalautteen saamisen.

– Kun aloitin paikallisradiohommat, saimme kuuntelijakirjeitä. Nykyään palaute on hyvin nopeaa. Kysymyksiä tai palautetta tulee sähköpostin ja Facebookin kautta melkein päivittäin. Negatiivisen palautteen tutkimme ja otamme kappaleen tarvittaessa nopeasti soitosta pois.

– Järjestämme myös pieniä kuunteluraateja. Laitamme musiikkia kymmenelle pääkohderyhmäämme kuuluvalle kuuntelijallemme ja reagoimme heidän antamaansa palautteeseen.

Ruohonjuuritason työtä

Musiikin lisäksi Ramonan suosittuja ohjelmia ovat eri aihepiireistä tuotetut juttusarjat sekä jääkiekkoselostukset Rauman Lukon peleistä. Ramona haluaa olla osa raumanseutulaisten arkea. Työtä tehdään vahvasti ruohonjuuritasolla.

-Tavoitteemme on saada joka päivä paikallisia ihmisiä haastateltaviksi. Joko toimittajamme menee heidän luokseen tai sitten hankimme heidät studioon. Olemme mukana myös erilaisissa paikallisissa tapahtumissa. Raumankielisiä uutisia meillä ei enää ole, mutta puhumme me rauman giältä muuten tarvittaessa. Tapaamme haastatella myös Raumalla vierailevia suomalaisartisteja.

Ramonan toimipiste sijaitsee keskellä Vanhaa Raumaa.

– Olemme myös fyysisesti keskellä kylää. Toimipisteessämme voi pistäytyä koska vaan juttelemassa. Ovesta ulos mennessämme morjestelemme ihmisten kanssa. He esittävät meille myös kysymyksiä musiikkiin ja muuhun liittyen.

– Uutisoimme kyllä maailman- ja valtakunnan asioista, mutta erityisesti haluamme tuoda esiin paikallisia asioita. Se on meille elinehto. Valtakunnallisten radiokanavien kanssa meidän ei kannata lähteä kilpailemaan.

 

Jaa somessa