Siirry sisältöön

Tilitykset nopeammin musiikin tekijöille – Teosto pilotoi uutta teknologiaa yhdessä Revelatorin ja BMATin kanssa

11.09.2019

Teosto on testannut uudenlaista tapaa tilittää rahaa musiikintekijöille ja -kustantajille lähes reaaliaikaisesti. Uuden palvelun mahdollistavat espanjalaisen BMATin radiomonitorointiteknologia sekä israelilaisen Revelatorin lohkoketjuteknologiaan perustuva Original Works -alusta. Yhdessä ne muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden, jonka avulla musiikintekijä voi saada tekijänoikeuskorvauksensa radiosoitosta jo seuraavana päivänä.

Kesällä 2019 järjestetyssä pilotissa seurattiin kolmen Teoston edustaman teoksen radiosoittoja suomalaisilla radiokanavilla.

Pilotissa Revelator haki BMATilta testattavien kappaleiden automaattisesti kerätyt radiosoittotiedot useita kertoja päivässä. Tämän jälkeen Teosto siirsi Original Works -alustan kautta tekijänoikeuskorvaukset kyseisen teoksen ns. ”älysopimukseen”. Nämä älysopimukset jakoivat automaattisesti korvaukset jokaisen oikeudenhaltijan henkilökohtaiseen digitaaliseen lompakkoon, joka toimii älypuhelimessa. Maksut tehtiin Original Works -alustan tokeneilla, jotka musiikintekijät pystyisivät todellisessa käytössä vaihtamaan haluamaansa valuuttaan.

Pilotissa ei siirretty oikeaa rahaa, vaan maksuja simuloitiin testiympäristössä. Oikeat korvauksensa tekijät saivat nykyisessä kvartaalittaisessa tilityksessä.

Järjestelmä osoittautui testikäytössä menestyksekkääksi.

”Tärkein tulos oli se, että meidän on todellakin mahdollista viedä raportointi- ja tilitysprosessi läpi vuorokaudessa. Lupaus lähes reaaliaikaisesta tilittämisestä oikeudenhaltijoille on suuri ja me näytimme sen toteen”, kertoo Teoston innovaatiotoiminnan asiantuntija Turo Pekari.

Teosto, Revelator ja BMAT esittelevät projektia kansainväliselle yleisölle 12. syyskuuta Future Music Forum -tapahtumassa Barcelonassa.

Palvelun testaaminen jatkuu syksyn 2019 aikana. Pekari kertoo, että ennen kuin vastaavia palveluita tullaan ottamaan laajempaan tuotantoon, tulee oikeudenhaltijoiden tarpeet ja bisneslogiikka selvittää tarkoin. Myös palveluintegraatiot, tietoturva, analytiikka ja käyttökokemus vaativat vielä kehittämistä. Teostossa ollaan kuitenkin vahvasti oikealla tiellä.

”Tavoitteenamme on viedä palvelumme uudelle tasolle ja tämänkaltaiset kokeilut ovat osa sitä. Toivomme hartaasti, että muutaman vuoden kuluessa nopeat tilitykset musiikin tekijöille ovat jo arkipäivää.”

Lue lisää: Hankkeen esittely Future Music Forum -tapahtumassa

Jaa somessa