Siirry sisältöön

Treenikämpät Nyt! Onko treenikämppiä riittävästi?

07.02.2013

Helsinkiläisbändeillä ei ole tuoreen selvityksen mukaan riittävästi harjoittelutiloja ja jos tilan saa, siitä voi joutua maksamaan vaikka 900 euroa kuussa.

Teosto ja Helsingin kaupunginmuseo keräsivät loka-marraskuussa 2012 yhdessä Suomen Jazz & Pop Arkiston kanssa tietoa ja kuvia Helsingin treenikämpistä ja muista paikoista, joissa musiikkiyhtyeet ovat harjoitelleet ja harjoittelevat nyt.

Teoston kyselyyn vastasi 275 helsinkiläistä bändiä. 83 % vastaajista piti harjoitustilojen määrää Helsingissä riittämättömänä.

Bändeistä 27 % kertoi harjoittelevansa bändihotelleissa. Yli 30 %:n harjoitustiloina ovat sen sijaan liikehuoneistot tai varastotilat.

Vastaajista 85 % maksaa treenitilastaan ja tavallisin käytäntö on kuukausittainen tilavuokra (95 %).

Treenikämpän vuokrat ovat Helsingissä keskimäärin 480 euroa kuukaudessa. Jos bändit jakavat saman tilan, yhden bändin osuus on noin 180 euroa kuukaudessa. Yksittäiset henkilöt maksavat tilasta noin 50 euroa kuukaudessa.

Eniten treenikämppiä Helsingissä on Vallilassa, Lauttasaaressa, Ruoholahdessa, Herttoniemessä, Punavuoressa ja Pitäjänmäellä.

Helsinkiläisbändit antoivat eniten kiitosta treenikämppänaapureistaan ja soittoaikojen joustavuudesta. Moitetta sen sijaan annettiin vuokrista, sisäilman ongelmista, äänieristyksen, WC-tilojen ja siisteyden puutteista.

Helsingin treenikämpät nyt oli pilotti, jolla halutaan saada tarkempia tietoja musiikin tekemisen ehdoista. Teoston päämääränä on selvittää, millainen vaikutus harjoitustiloilla on musiikin tekemiseen ja miten laadukkaiden treenikämppien tarjontaa lisäämällä voitaisiin vahvistaa musiikinharrastusta ruohonjuuritasolla sekä luoda uusia menestystarinoita.

Teosto laajentaa projektinsa valtakunnalliseksi ja tarjoaa kyselyalustaa sekä tukea paikallisille aktiiveille tiedon keräämistä varten. Tietoa keräämällä paikalliset toimijat saavat tietoa ja välineitä, joilla perustella tilatarpeita. Tarkoituksena on myös koota opas kunnille ja yrityksille treenikämppien suunnitteluun. Projekti on osa Teoston vuonna 2012 käynnistämää Pumppu-hanketta, jonka tarkoituksena on luoda menestymisen edellytyksiä musiikin ammattimaiseen tekemiseen.

Kaupunginmuseon ja Suomen Jazz & Pop Arkiston kyselyssä koottiin muistoja ja kuvia musiikin tekemisen arjesta ja harjoittelemisesta takavuosina. Kaupunginmuseo kokoaa monipuolisesti Helsingin musiikkielämään liittyvää aineistoa vuonna 2015 avautuvaan näyttelyyn, joka käsittelee helsinkiläisten suhdetta musiikkiin.

Jaa somessa