Siirry sisältöön

Uraauurtava hanke: Rajat ylittävä liittouma edustaa tekijänoikeuksien hallinnoinnin tulevaisuutta

03.02.2014
Uusi pohjoismainen rajat ylittävä yhteisyritys on syntynyt.  Kodan, Teoston ja TONOn perustama yhteisyritys Polaris Nordic on uraauurtava hanke, jonka tarkoituksena on tuottaa lisäarvoa musiikintekijöille ja ennakoida tekijänoikeuksien hallinnoinnin tulevaisuutta.
 
Kaikki eurooppalaiset tekijänoikeusjärjestöt pyrkivät parantamaan musiikintekijöiden edellytyksiä luoda uutta musiikkia, mikä on elintärkeää uuden musiikin saatavuuden takaamiseksi suurelle yleisölle. Musiikki on Euroopan arvostetuimpia kulttuurihyödykkeitä.
 
MIDEM 2014 -messuilla kolmen pohjoismaisen tekijänoikeusjärjestön toimitusjohtajat allekirjoittivat sopimuksen, joka viitoittaa tietä uudelle rajat ylittävälle yhteistyölle musiikin alan oikeuksien hallinnoinnissa. Koda, Teosto ja TONO ovat sopineet Polaris Nordic -yhteisyrityksestä, johon kuuluu yhteisen taustajärjestelmän kehittäminen ja käyttö järjestöjen laskuttamien tekijänoikeuskorvausten raportointia ja tilitystä varten. Tavoitteena on vähentää kustannuksia ja tehostaa toimintaa ja tätä kautta tuottaa lisäarvoa säveltäjille, lauluntekijöille, sanoittajille ja musiikinkustantajille.
 
Oikeuksien hallinnoinnin tulevaisuus
 
”Tekijänoikeusjärjestöt ovat nyt ensimmäistä kertaa ryhtyneet virallisesti näin läheiseen rajat ylittävään yhteistyöhön. Mielestämme pohjoismainen yhteistyö palvelee asiakkaidemme ja oikeudenomistajien etuja”, sanoo Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä.

”Koda, TONO ja Teosto ovat maailman tehokkaimpia ja virtaviivaisimpia tekijänoikeusjärjestöjä, ja Polaris Nordic edustaa oikeuksien hallinnoinnin tulevaisuutta. Yhteistyö vähentää kustannuksia, tehostaa toimintaa ja lisää tuloja – siis parantaa tekijänoikeuksien hallinnointia”, sanoo Kodan toimitusjohtaja Anders Lassen.

Kaikki kolme järjestöä ovat jo ottaneet käyttöön järjestelyn kaksi ensimmäistä alajärjestelmää, jotka ovat Polaris REP ja Polaris DIS, ja ensimmäiset tilitykset oikeudenomistajille niiden kautta on jo tehty. Kilpailuasiat on tutkittava tarkoin ennen kuin Polaris Nordic pääsee toimimaan täydellä teholla.

”On vain luonnollista lyöttäytyä yhteen sellaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa, joilla on samanlaiset tavoitteet, prosessit ja arvot kuin meillä. Polaris Nordic mahdollistaa yhteisen taustajärjestelmän luomisen mutta myös yhteiset sopimusneuvottelut kaikkien kolmen järjestön nimissä esimerkiksi IT-hankinnoissa. Tämä tietenkin tuottaa lisäarvoa edustamillemme oikeudenomistajille”, sanoo TONOn toimitusjohtaja Cato Strøm.

 

Jaa somessa