Siirry sisältöön

Vaalitilaisuus tulossa – tarvitseeko musiikkiin luvan?

Äänestyskoppi
17.05.2021

Meille on tullut useita kyselyitä musiikin käytöstä poliittisissa tilaisuuksissa. Kuntavaalien lähestyessä onkin aika kerrata perussäännöt asiasta.

Lupaa sekä kotimaisen että ulkomaisen musiikin käyttöön poliittisessa yhteydessä tulee pyytää suoraan musiikin tekijöiltä itseltään tai heidän kustantajiltaan. Heillä on oikeus päättää, antavatko he luvan musiikin käyttöön vai eivät. Samalla voi sopia myös mahdollisesta korvauksesta. Teosto ei siis voi myöntää lupaa musiikin käyttöön poliittisessa yhteydessä, kuten esimerkiksi vaalitilaisuuksissa, livestriimatuissa tilaisuuksissa tai vaalivideoilla.

Huomaathan, että kaikki poliittisten toimijoiden järjestämät tapahtumat eivät kuitenkaan ole sellaisia, joissa musiikkia käytetään poliittisessa yhteydessä. Esimerkiksi poliittinen nuorisojärjestö voi järjestää diskoillan, jossa soitetaan musiikkia. Tai vaaleissa ehdolla oleva kandidaatti soittaa taustamusiikkia oman kahvittelutilaisuutensa aikana (eikä esimerkiksi omana sisääntulomusiikkinaan, jolloin esitetty teos yhdistyy selvästi poliittiseen persoonaan). Näissä esimerkeissä tapahtuman musiikin käyttöön riittää Teoston myöntämä musiikkilupa.

Jaa somessa