Siirry sisältöön

Vetoomus luovan alan ammattilaisilta EU-komissiolle

08.09.2016

EU-komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip vastaanotti tällä viikolla vetoomuksen, jossa vaaditaan reilumpia pelisääntöjä luovien sisältöjen käyttöön verkkopalveluissa. Vetoomuksen allekirjoitti yli 20 000 eurooppalaista luovan alan tekijää, mm. Pedro Almodovar, Andrea Bocelli ja Ennio Morricone. Suomesta vetoomuksen allekirjoitti 1 200 musiikintekijää.

Tekijänoikeuslainsäädäntöä uudistetaan osana EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden strategiaa. Luovien alojen tekijät vetoavat komissioon ja sen digitaalisesta strategiasta vastaavaan Andrus Ansipiin: Tavoitteena on, että verkon suuret yritykset, kuten Facebook ja Google, lakkaisivat hyödyntämästä vanhentuneessa lainsäädännössä olevaa porsaanreikää, jonka varaan ne nojaavat liiketoimintaansa.

Mistä on kysymys?

  • Eurooppalaiset luovan alan toimijat pitävät tärkeänä sitä, että digitaaliseen liiketoimintaan luodaan reilut pelisäännöt ja tekijänoikeuksiin liittyvä lainsäädäntö tuodaan ajan tasalle.
  • Erilaiset alustapalvelut, kuten Facebook ja YouTube, hyödyntävät muiden tekemää sisältöä ja saavat sisältöjen avulla mainostuloja. Palvelut tekevät näin liiketoimintaa, mutta eivät maksa sisältöjen alkuperäisille tekijöille mitään tai maksavat vähän tai vain osasta sisältöjä. Ne kilpailevat asianmukaisesti tekijänoikeuskorvauksia maksavien palvelujen, kuten Spotifyn ja Netflixin, kanssa. Asetelma vääristää kilpailua ja alentaa verkossa olevan luovan sisällön arvoa.
  • Luovan työn tekijät tarvitsevat palkkansa myös digitalouden aikakaudella. On tärkeää, että musiikkia ja elokuvia hyödyntävät verkkopalvelut maksavat korvauksia sisältöjen alkuperäisille tekijöille. 
  • Luovia sisältöjä hyödyntävien alustapalveluiden toiminta on mahdollista siksi, että EU:n sähkökauppadirektiivissä on tulkinnallista epäselvyyttä (ns. safe harbour -pykälä). Direktiivissä ei huomioida alustapalveluiden toiminnan tekijänoikeudellista merkitystä. Direktiivin epäselvän muotoilun seurauksena alustapalvelut väittävät olevansa pelkkiä teknisiä välittäjiä, jotka eivät ole velvollisia maksamaan korvauksia sisältöjen alkuperäisille tekijöille.

Taiteilijat ojensivat vetoomuksen Ansipille

Vetoomuksen Andrus Ansipille luovuttivat järjestöt Gesac ja EVA (European Visual Artists). Gesac on Teoston ja useiden muiden eurooppalaisten luovien alojen järjestöjen kattojärjestö. Ansipin tapaamisessa olivat paikalla myös kuvataiteilijat Daniel Buren sekä C215, arkkitehti Aymeric Zublena sekä taidemaalari Paul De Gobert.

Tulossa: Komission esitys tekijänoikeusuudistuksesta

EU-komissio valmistelee parhaillaan esitystä tekijänoikeuslain uudistuksesta, joka julkaistaan syyskuussa. Viime kuukausien ajan muun muassa luovien alojen järjestöt ja teknologiayritysten etujärjestöt sekä suuret elokuvayhtiöt ovat tuoneet komissiolle vahvasti esille omia kantojaan.

LUE LISÄÄ: 

Lisätietoja aiheesta: Riikka Railimo, Teoston yhteiskuntasuhteiden ja kansainvälisten asioiden päällikkö
puh. 040 504 35 21, riikka.railimo@teosto.fi

 

Jaa somessa