Siirry sisältöön

Vuoden musiikkioivallus -palkinnon saajaksi ehdolla kaksi elokuvaa ja kaksi televisiosarjaa

16.08.2023

Ammattilaistuomaristo on nimennyt neljä ehdokasta Vuoden musiikkioivallus -palkinnolle, joka nostaa esiin musiikin käyttöä elokuvissa ja tv-tuotannoissa. Voittaja julkaistaan 31.8.2023 järjestettävässä audiovisuaalisen alan Screen Helsinki -tapahtumassa.

Vuoden musiikkioivallus on Gramexin ja Teoston myöntämä tunnustuspalkinto. Se kiinnittää huomion elokuviin ja televisio-ohjelmiin, joissa on käytetty musiikkia kekseliäällä ja erityistä lisäarvoa tuovalla tavalla. Tuotantoyhtiöt saivat ilmoittaa itse tuotantojaan mukaan kilpailuun.

Palkinnon saajaehdokkaina on tänä vuonna kaksi kotimaista elokuvaa: loppuvuodesta 2022 julkaistu rikoselokuva Hetki Lyö (Elokuvayhtiö Komeetta, ohjaaja JP Valkeapää), jossa on käytetty sekä Stefan Pasborgin säveltämää musiikkia että monipuolisesti äänitemusiikkia sekä dokumenttielokuva Ilveskuiskaaja (Wacky Tie Films, ohjaaja Juha Suonpää), jossa musiikista vastasi virolainen, perinnesoittimille säveltävä Puuluup-bändi sekä tamperelainen elokuvasäveltäjä Kimmo Helén.

Lisäksi ehdolle ylsi kaksi tv-sarjaa: YLE:n tilaama Mist sä tuut? -dokumenttisarja (MoskitoTelevision, ohjaaja Tomi Yli-Suvanto), joka sukeltaa ansiokkaasti rap-kulttuurin syövereihin luoden myös uutta musiikkia sekä Moominvalley-sarjan kolmannen tuotantokauden jakso Vilijonkan viimeiset villitykset (Gutsy Animations, ohjaaja Sara Barbas), jossa leikitellään oivaltavasti lainauksilla ja epäkonventionaalisilla soittimilla Jarmo Saaren, Pekka Kuusiston ja Samuli Kosmisen luomistyön tuloksena.

Yhteensä kilpailuun saatiin viisitoista ehdotusta, jotka edustivat monipuolisesti eri lajityyppejä kuten pitkiä elokuvia, lastenohjelmia sekä erilaisia televisio-ohjelmia.

Esivalinnan ja voittajan valinnan tekee ammattilaisista koostuva tuomaristo. Tuomaristoon kuuluvat VTT, dosentti ja Sibelius-Akatemian yliopistolehtori Kaarina Kilpiö, säveltäjä Jari ”Yari” Knuutinen ja musiikintekijä, mainonnansuunnittelija ja kirjailija Lilli Loiri. Raadin puheenjohtajana toimii elokuvakriitikko Kalle Kinnunen ja sihteerinä Suomen Musiikkikustantajien toiminnanjohtaja Jari Muikku.

Tuomaristo oli tyytyväinen tarjonnan monipuolisuuteen: lukuisat musiikin eri genret sekä nuorisokulttuurin eri aspektit olivat hyvin esillä. Lisäksi kotimaisten av-tuotantojen kansainvälistyminen on tuonut mukanaan uusia sävyjä musiikin käyttöön.

”Ehdokaskaarti osoitti, että musiikilliset oivallukset av-tuotannoissa voivat olla hyvin monenlaisia. Toiveena kuitenkin on, että av-tuotannoissa oltaisiin musiikillisten ratkaisujen suhteen entistäkin rohkeampia ja annettaisiin vielä enemmän tilaa musiikillisille oivalluksille”, kertoo puheenjohtaja Kalle Kinnunen tuomariston lausunnossa. Musiikin tekijänoikeusjärjestöt Gramex ja Teosto jakavat Vuoden musiikkioivallus -palkinnon 31.8.2023 järjestettävässä audiovisuaalisen alan Screen Helsinki -tapahtumassa. Palkinto jaetaan nyt toista kertaa. Tapahtuman järjestää kotimaisten elokuva- ja tv-alan sisällöntuottajien yhdistys Audiovisual Producers Finland – APFI ry.

Jaa somessa
Lue lisää