Siirry sisältöön

Yhteydenpitoa kulttuurikummien ja kansanedustajien kesken

19.12.2012

Teosto kartoitti syksyllä tehdyllä nettikyselyllä Kulttuurikummihankkeessa mukana olevien musiikintekijöiden kokemuksia hankkeesta. Kyselyllä haluttiin selvittää, olisiko kummitoimintaa syytä kehittää johonkin suuntaan.

Vastaajien kokemukset kummitoiminnasta olivat pääasiassa positiivisia, mutta ihan kaikki vastaajat eivät olleet onnistuneet järjestämään tapaamista kansanedustajaparinsa kanssa. Jos tapaaminen ei järjestynyt helposti, kansanedustajan vaivaaminen tapaamispyynnöillä koettiin hieman kiusalliseksi.

Kyselyyn vastanneet toivoivat ennen kaikkea yhteisiä tapaamisia kummeille, ja Teosto ottaakin niitä ensi vuoden ohjelmaan useampia. Tällaisten yhteistapaamisten arveltiin olevan hyväksi motivaation ja tsempin säilymiseksi.

Kummien ja kansanedustajien välisten kahdenkeskisten tapaamisten sopimisessa toivomme sen sijaan kummeilta itseltään aktiivisuutta.

Ensi vuoden puolella jatkamme myös uusien kummien hankintaa, koska ihan kaikilla kansanedustajilla ei ole vielä musiikintekijää kulttuurikumminaan. Mahdollisista ehdokkaista voi antaa meille myös mielihyvin vinkkejä, jotta saamme uusia aktiivisia kummeja hankkeeseen mukaan.

Hyviä kehitysideoita

Kyselyyn vastanneiden kulttuurikummien vapaissa kommenteissa oli monia hyviä ajatuksia, joita on mahdollista ottaa esille vaikkapa ensi vuoden puolella järjestettävissä yhteistapaamisissa. Tässä muutamia:

• ”Perehdyttämistä enemmän ja enemmän meidän maailmaan, kutsuja keikoille ja konsertteihin, eri musiikkiammattilaisten toimenkuvausta, studiokäyntejä ym.”
• ”Pienimuotoisia ’kahvikonsertteja’ esim. Pikkuparlamenttiin lobbausasian kera.”
• ”Enemmän lehtijuttuja tiedotusvälineisiin.”
• ”Kulttuurikummi-FB, jossa haastiksia ja kuulumisia.”
• ”Jos tapaamisia saadaan sovituiksi ja ihmiset kuuntelevat toisiaan, on oleellisin kehitys tapahtunut.”
• ”Ylipäänsä aktiivinen yhteydenpito saa jo kansanedustajat valveutumaan siitä, mitä ammattikuntamme tekee.”

Kummitoimintaa jo lähes neljä vuotta

Teoston keväällä 2009 käynnistämä Kulttuurikummihanke on jatkunut ansiokkaasti myös tänä vuonna. Kummihankkeen myötä sekä musiikintekijöiden että poliitikoiden ymmärrys toistensa työstä ja tavoitteista on kasvanut.

Tänä vuonna Teoston järjestämiä kulttuurikummien ja kansanedustajien lounastapaamisia on ollut Kotkassa, Rovaniemellä ja Hämeenlinnassa. Tämän lisäksi yksittäiset kummiparit ovat järjestäneet tapaamisia, joissa musiikintekijöille tärkeitä asioita on puitu kummin ja kansanedustajan kesken.

Teoston Kulttuurikummihankkeen tapaista toimintaa on esimerkiksi Australiassa, Kroatiassa ja Unkarissa, ja näistä maista Teosto onkin kerännyt jo tietoa hankkeiden toteuttamisesta.
 

Jaa somessa