
Tapahtumat ja koulutukset
Järjestämme ajankohtaisia tapahtumia ja webinaareja asiakkaillemme, jäsenillemme ja kumppaneillemme.
Kerromme musiikkia tekeville asiakkaillemme mm. tilityksistä sekä musiikkialan tulonmuodostuksesta. Musiikkia käyttäville asiakkaillemme järjestämme jaamme ajankohtaista tietoa musiikin käytöstä sekä musiikin käyttöluvista. Järjestämme myös musiikkialan edunvalvontaan liittyviä tapahtumia.
Katso alta sinulle sopiva tapahtuma ja ilmoittaudu mukaan! Webinaareista lähetämme myös tallenteen kaikille ilmoittautuneille.
TULEVAT TAPAHTUMAT

Musiikin tekijä: kuinka ansaita tuloja av-markkinoilta?
Milloin: to 22.5.2025 klo 10-11.15.
Missä: online, linkki webinaariin tulee ilmoittautumisen jälkeen
Elokuvat, tv-sarjat ja muut av-tuotannot tarvitsevat jatkuvasti musiikkia, mutta synkronointi voi jäädä toteutumatta, jos tekijää ei tavoiteta tai biisien tarvittavat rekisteröinnit puuttuvat. Oleellista on myös osata määrittää oman musiikin arvo eri käyttötarkoituksiin, kuten mainoksiin tai elokuviin. Arvon määrittäminen auttaa varmistamaan oikeudenmukaisen korvauksen ja musiikin sujuvan hyödyntämisen.
Ilmoittaudu webinaariin ja tule kuulemaan, miten oma musiikkisi voi olla paitsi taidetta, myös taloudellinen mahdollisuus!
Webinaarin puhujina:
Susanna Perämaa (Teosto) ja Tarja Henriksson (Gramex)
- Teos- ja ääniterekisteröinti – Miksi rekisteröinnit ovat avainasemassa?
Leo Niemi – Sync Agent / Music Supervisor
- Musiikin käyttö av-tuotannossa – Mitä synkronointi on käytännössä?
- Oman musiikin hinnoittelu – Mitä kannattaa huomioida?
- Metadata ja sen merkitys – Miten oikeat tiedot helpottavat lisensointia?

TEOSTO TALKS: Uusien tekijöiden väylät musiikkialalle – miltä tulevaisuus kuulostaa?
Milloin? Ke 21.5. klo 14
Missä? Hotelli Crowne Plaza Hesperia, Mannerheimintie 50, 00260 Helsinki
Tämän päivän musiikkimarkkina tarjoaa enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan – mutta samaan aikaan kilpailu kovenee. Mitkä ovat tänä päivänä musiikin tekijän keinot päästä esille? Mitä pitää tehdä, jotta polku lupaavasta talentista ammattilaiseksi avautuu? Ilmoittaudu mukaan nyt!
Keynote: Mistä musiikki tänä päivänä löydetään?
Kari Tervonen, Roadmap Director, Omnicom Media Group
Musiikkialaa pitkään tutkinut datavelho Tervonen jakaa tietoa tämän päivän musiikin kuuntelusta – meillä ja maailmalla. Millä alustoilla musiikkia kulutetaan ja mistä suosikit löydetään? Kuinka monta uutta artistia pääsee esille vuosittain vs. kestosuosikit, joita kuunnellaan aina vaan.
Paneelikeskustelu: Mitä kautta kulkee tie musiikin ammattilaiseksi?
Musiikkialan ammattilaisten paneelikeskustelussa pureudutaan esille pääsyn teemoihin: Miten tekemälleen musiikille voi saada riittävästi huomiota, että se löytää yleisönsä? Onko niin sanottujen portivartijoiden valta edelleen olemassa ja mikä heihin vaikuttaa? Yhdessä muodostamme näkemyksen siitä, miten polku lupaavasta talentista ammattilaiseksi tänä päivänä rakentuu. Keskustelijoina:
- Musiikintekijä, artisti Aatu Träff eli Aatulove.
- Markkinointijohtaja Isadora Kamotskin, Warner Music Finland.
- Musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaari, Nelonen Media
Tilaisuuden juontaa Teoston markkinointipäällikkö Jyri Paavilainen.
Tilaisuuden jälkeen jatkamme keskustelua ja verkostoitumista kahvitarjoilujen merkeissä.
MENNEET TAPAHTUMAT

Luovien alojen tutkimus- ja kehitysrahoituksen info musiikkialan yrityksille
Business Finland ja Teosto järjestivät luovan alan t&k-rahoitusneuvontaklinikan musiikkialan yrityksille. Tilaisuuden alussa Business Finland pitivät infon omasta tavoitteestaan edistää alan yritysten uudistumista ja kansainvälistä kilpailukykyä tukemalla kunnianhimoisia tutkimus- ja kehitysprojekteja. Tilaisuudessa avattiin Business Finlandin t&k-rahoituksen perusperiaatteet.
Lue lisää Business Finlandin sivuilta.

Maailman henkisen omaisuuden päivä 2025
Maailman henkisen omaisuuden päivä (World IP Day) on Maailman henkisen omaisuuden järjestön (WIPO, World Intellectual Property Organization) vuosittain vietettävä juhlapäivä. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta aineettoman omaisuuden (IP) ja aineettomien oikeuksien (IPR) merkityksestä sekä edistää innovatiivisuutta ja luovuutta.
Tänä vuonna päivän teemana oli musiikki ja sen aineettomat oikeudet. Suomen tapahtumaa olivat järjestämässä PRH:n lisäksi mm. Gramex, Teosto ja IPR University Center.
Lisätietoja tapahtumasta saat PRH:n tapahtumasivuilta.

AI Afterwork: Tekoälyn pelisäännöt
Vastuullinen ja eettinen tekoälyn käyttö on avainasemassa, jotta luovan alan tekijät ja yritykset voivat menestyä tulevaisuudessakin. Toisessa AI Afterwork-tilaisuudessa tutustuimme tekoälyyn tekijänoikeuksien ja lainsäädännön näkökulmasta.
Tilaisuudessa kuultiin Teoston lakiasiainjohtajalta Jenni Kyntölältä tekoälyn suhteesta tekijänoikeuteen ja parhaillaan maailmalla käynnissä olevista oikeudenkäynneistä ja kiistoista. Erityisvieraina olivat kansanedustaja, entinen europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri sekä kansanedustaja, entinen liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka. He esittelivät meille tekoälyn eurooppalaisia pelisääntöjä ja mihin niillä pyritään.

Teosto Tekijöille -webinaari: Vieraana Niila Perkkiö (Cyan Kicks)
Tekoäly vaikuttaa tulleen musiikkialalle jäädäkseen. Generatiivisten tekoälymusiikkipalveluiden liikevaihdon arvioidaan kasvavan jopa 4 miljardiin euroon vuoteen 2028 mennessä. Kokonaisuudessaan näiden tuotosten markkinan arvioidaan vuonna 2028 olevan 16 miljardin euron arvoinen.
Teknologisella kehityksellä on kuitenkin kääntöpuolensa. Tekoälyn arvioidaan aiheuttavan jopa neljänneksen tulonmenetykset musiikin tekijöille lähitulevaisuudessa. Voiko musiikin tekemiseen käyttää tekoälyä vastuullisesti ja eettisesti?
Vieraaksi saapuivat:
- tuottaja, biisintekijä ja kitaristi Niila Perkkiö (Cyan Kicks, Ranka Kustannus)
- Teoston lakiasiainjohtaja Jenni Kyntölä.

Kulttuurista vetovoimaa kuntiin – luovan alan kuntavaalipaneeli
Luovat ry:n kuntavaalipaneelissa Musiikkitalolla keskustelimme kulttuurista kuntien vetovoimatekijänä, hyvinvoinnin edistäjänä ja talouskasvun tuojana. Kuulimme eri puolueiden näkökulmia kulttuurin merkityksestä kunnissa sekä konkreettisia keinoja luovien alojen edistämiseen kunnissa.
Mukana keskustelemassa olivat:
- Opetusministeri, puheenjohtaja Anders Adlercreutz (RKP)
- Kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa (PS)
- Eduskunnan varapuhemies Tarja Filatov (SDP)
- Varapuheenjohtaja Veronika Honkasalo (Vas.)
- Varapuheenjohtaja Tuomas Kettunen (Kesk.)
- Kansanedustaja Marko Kilpi (Kok.)
- Laulupedagogi ja kuntavaaliehdokas Tiina Sinkkonen (KD)
- Puheenjohtaja Sofia Virta (Vihr.)
>> Tutustu Luovat ry:n kuntavaalitavoitteisiin tarkemmin tästä linkistä

Kasvua luovalle alalle! Paneelikeskustelu luovan alan kasvupotentiaalista
Luovat ry:n järjestämässä kasvupaneelissa Musiikkitalolla pohdittiin, miten luovat alat voivat nousta maamme talouskasvun moottoriksi. Kuulimme niin tiukkaa faktaa kuin ehdotuksia konkreettisiksi kasvutoimiksi. Voisiko hallitus nostaa luovien alojen ratkaisut osaksi kestävää kasvustrategiaansa? Keskustelemassa olivat elinkeinoministeri Wille Rydman, tutkija ja toimitusjohtaja Mika Maliranta, Business Finlandin Teija Lahti-Nuuttila, kansanedustaja Mika Lintilä sekä Audiovisual Producers Apfi ry:n Laura Kuulasmaa.

Paneelikeskustelu: Miten kaikki mukaan nykymusiikkiin?
Osana nykymusiikkifestivaali Musica Novan ohjelmistoa Teosto järjesti paneelin, jossa pohdittiin, miten klassisen ja nykymusiikin maailmassa voitaisiin paremmin huomioida erilaiset ihmisryhmät ja tehdä siitä avoimempi kaikille. Keskustelua käytiin paitsi Suomen, myös kansainvälisestä näkökulmasta. Keskustelijoina olivat muusikko Mehrnoosh Zolfaghari, säveltäjä Matei Gheorghiu, taiteellinen johtaja Graham McKenzie (Huddersfield Contemporary Music Festival) sekä Musica Novan taiteellinen johtaja, sopraano Tuuli Lindeberg.

Teosto AI Afterwork – Tekoäly luovassa työssä
Teoston AI Afterwork-tilaisuuksissa käsittelemme tekoälyn eri ilmiöitä, haasteita ja mahdollisuuksia. Vastuullinen ja eettinen tekoälyn käyttö on avainasemassa, jotta luovan alan tekijät ja yritykset voivat menestyä tulevaisuudessakin.
Ensimmäisessä AI Afterwork-tilaisuudessa sukelsimme tekoälyn maailmaan musiikin tekijän näkökulmasta. Esittelimme Teoston tekoälykyselyn tulokset, jonka jälkeen musiikintekijä ja artisti STIG eli Pasi Siitonen kertoi, miten tekoälyä voi ja kannattaa hyödyntää musiikintekijän arjessa.

Teosto Talks – Miten rahoitetaan tulevaisuuden musiikki?
Musiikin tekijän ansainta on uhattuna monelta suunnalta. Julkinen rahoitus laskee ja myös musiikista maksavan yleisön rahat ovat vähissä. Moni pohtii, onko musiikkia edes mahdollisuus tehdä päätyönään.

Teosto Tekijöille -webinaari – vieraana lauluntekijä Julia Sundberg
Teosto Tekijöille -webinaarissa keskusteltiin kansainvälisestä urasta – sekä ensiaskelien ottamisesta kotimaan rajojen taakse että kansainvälisen uran vakiinnuttamisesta. Vieraina olivat laulunkirjoittaja Julia Sundberg, Music Finlandin vientipäällikkö Anna Reponen sekä Teoston International Member Manager Maiju Ristilä.

Equal Futures in Music: Miten rakennetaan musiikkialan tasa-arvoinen tulevaisuus
Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat olleet musiikkialan keskeisiä ongelmia jo pitkään. Teoston toteuttaman kyselyn mukaan valtaosa pitää alaa epäyhdenvertaisena. Tarvitaan laaja-alaista yhteistyötä muutoksen tekemiseksi. Aalto-yliopiston, Teoston ja Gramexin ’Equal Futures in Music’ -hankkeessa väitöskirjatutkija Tomi Rantanen muotoilee musiikkialalle tasa-arvoistavaa prosessia. Keräämme saman pöydän ääreen musiikkialan ylimpiä päättäjiä, järjestöjä, innovaattoreita, luovia tekijöitä sekä alan ulkopuolisia asiantuntijoita. Tavoitteena on suunnitella alalle tasa-arvoinen visio, aikajana tavoitteisiin ja rypäs tasa-arvoa edistäviä ratkaisuja.
Aloitustilaisuudessa keskusteltiin mm. siitä, millaiset asiat ajavat muutosta? Ketkä tarvitaan mukaan? Entä mitä esteitä tasa-arvoistumiselle on? Mukana olivat Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä, Universal Musicin entinen toimitusjohtaja Kimmo Valtanen, tutkija ja kirjailija Tiina Käpylä sekä tutkija Tuulikki Laes.
Teosto Talks: Mikä on striimauksen tulevaisuus?

Digitaalinen suoratoisto on muuttanut musiikkiteollisuuden tuloja ja rakenteita ehkä enemmän kuin mikään muu viimeisen vuosikymmenen aikana. Paineet digitaalisen suoratoistomallin muutokselle kasvavat sekä sääntelyn, sopimusmallien että musiikkialan ekosysteemin taholta. Voidaanko striimaukselle rakentaa uusi, entistä kestävämpi toimintatapa?
Keynote-puhuja MIDiA -tutkimusyhtiön analyytikko Hanna Kahlert kuvasi puheenvuorossaan trendejä ja muutospaineita sekä mitä tulevaisuus tuo mukanaan suoratoistolle.
Paneelikeskustelussa striimaustalouden kehityksestä keskustelemassa olivat indie-artisti ja lauluntekijä Iisa Pajula, kansainvälisessä musiikkiviennissä profiloituneen PME Recordsin toimitusjohtaja Teemu Laitinen sekä laajasti musiikkikentällä vaikuttanut, Music X Median toimitusjohtaja Jani Jalonen.

Teosto Tekijöille -webinaari – vieraana laulaja, lauluntekijä Hassan Maikal
Tämä Teosto Tekijöille -webinaari on tarkoitettu erityisesti oman musiikintekouransa alkuvaiheessa oleville tekijöille, mutta kokeneemmatkin konkarit ovat luonnollisesti tervetulleita mukaan!
Tällä kertaa vieraaksi saapui laulaja, lauluntekijä Hassan Maikal, jonka kanssa käsiteltiin mm. seuraavia aiheita:
- Miten pääsee musiikkiuralla alkuun?
- Mistä saada tukea musiikin tekemiseen?
- Miten päästä tekemään musaa toisten kanssa?
- Mitä kautta voi saada korvausta omasta musiikistaan?
- Mitä tuoreen musiikin tekijän olisi hyvä huomioida?
- Sekä paljon muustakin omaa musiikkia tekevälle hyödyllisestä.
Teosto Talks: Onko musiikkiala yhdenvertainen?

Rasismi ja yhdenvertaisuus olivat vuoden 2023 ja ovat edelleen kuumia keskustelunaiheita. Miten ne näyttäytyvät musiikkialalla? Mitä rasismilla tai syrjinnällä tarkoitetaan ja miten se ilmenee? Teosto Talksissa käytiin läpi tuoreita tutkimustuloksia sekä keskusteltiin keinoista yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Keskustelemassa olivat sekä aiheen asiantuntijoita että musiikin tekijöitä.
- Taideyliopiston professori Heidi Partti loi katsauksen yhdenvertaisuuden nykytilaan ja sen edistämiseksi tehtyihin toimiin Suomen musiikkialalla.
- Toimittaja Renaz Ebrahimi, musiikintekijä Sophia Mitiku sekä Marmori Entertainmentin Nosh A Lody keskustelivat paneelissa yhdenvertaisuuden edistämisen keinoista.
Teosto Facts -webinaari: Musiikki somessa

Webinaarissa käytiin läpi musiikin käyttöä somessa. Miten toisten musiikkia saa käyttää somessa ja miten siitä kertyy korvauksia musiikin tekijöille. Vieraanamme oli musiikintekijä, artisti ja somevaikuttaja Nuppu Oinas.
Teosto Talks: Miten tekoäly vaikuttaa musiikkialaan?

Tekoälyn sanotaan olevan aikamme tärkein teknologia-alan keksintö. Mutta mitä tekoäly merkitsee musiikkialalle – ja yksittäiselle musiikin tekijälle? Tästä keskusteltiin Teosto Talksissa.
Keynote-puhuja Valerio Velardo on kansainvälisesti tunnettu musiikkiin ja tekoälyyn keskittyvä konsultti. Yritysten konsultoinnin lisäksi hän ylläpitää laajaa ’The Sound of AI’ -yhteisöä sekä yrityskiihdyttämöä. Puheenvuorossaan Velardo loi katsauksen tekoälyn uusimpaan kehitykseen musiikkialalla ja tarjoili myös kansainvälisiä esimerkkejä.
Paneelikeskustelussa tekoälyn käytöstä, sen hyödyistä sekä sen tekijänoikeudellisista haasteista keskustelivat musiikin tekijä Jukka Immonen, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen Jaana Pihkala sekä Teoston Data Analytics Lead Antti Rask.
Teosto Facts: Uuden tekijän reitit musiikkimarkkinoille

Webinaari nuorille ja uransa alussa oleville musiikintekijöille
Tämän kertaisen webinaarin aiheita olemme suunnanneet erityisesti nuorille, uransa alussa oleville ja DIY-musiikintekijöille. Webinaariin ovat tervetulleita myös pidempään musiikkia tehneet konkarit.
Vieraana oli suomenkielistä modernia r&b:tä luova biisintekijä ja artisti Rosa Coste.
Tasavertainen musiikkiala – naistenpäivän seminaari

Miksi vain niin harvat naiset ja muunsukupuoliset tekevät musiikkia itse? Naistenpäivän seminaarissa kuultiin laajan kyselytutkimuksen tulokset ja keskusteltiin tasavertaisten mahdollisuuksien edistämisestä musiikkialalla.
Tutkimustulosten julkistamisen jälkeen aiheesta keskustelemassa olivat mm. musiikintekijä Maija Vilkkumaa, säveltäjä Minna Leinonen, Elements Musicin toimitusjohtaja Tommi Tuomainen, laulaja-lauluntekijä Vilma Alina sekä musiikin tohtori ja pedagogi Minja Koskela.
Kysy lisää
Tavoitat meidät sähköpostitse viestinta@teosto.fi tai puh. (09) 681 011.

Vuosittaiselle kurssille valitaan 20 lupaavaa biisinkirjoittajaa perehtymään musiikkialaan ja ammattimaiseen musiikin tekemiseen.
Lue lisää