Siirry sisältöön

©-DAY kunnioittaa tekijöiden oikeuksia: kiitä luovan työn tekijää 26.4.

25.04.2022

Vuosittain juhlitaan luovan työn arvoa tekijänoikeuspäivänä eli ©-DAY:na 26.4. Päivä muistuttaa, että jokaisen nauttimamme luovan sisällön – kirjan, elokuvan, musiikkikappaleen tai kuvateoksen takaa löytyy sen tehnyt ihminen. ©-DAY:na kiitämme heitä ja tunnistamme samalla heidän työnsä arvon.

Tekijänoikeuspäivä on vuosittainen juhlapäivä, jossa yhdistyvät Maailman henkisen omaisuuden järjestö WIPOn henkisen omaisuuden päivä (26.4.) sekä Unescon Kirjan ja tekijänoikeuden päivä (23.4.).”

Luova ala työllistää Suomessakin yli satatuhatta osaajaa ja tuottaa vuosittain noin 8 miljardin euron lisäksi iloa, hyvinvointia ja uusia ideoita. Lisäksi se on globaalisti tunnistettu kasvuala.

Jokainen meistä nauttii luovan työn tuloksista päivittäin. Korona-ajan jälkeen on entistä tärkeämpää muistaa, että luovien sisältöjen tekeminen on oikeaa työtä. Tiistaina 26.4. vietettävällä ©-DAY:lla juhlistetaan luovan työn tekijöitä ja heille kuuluvia tekijänoikeuksia.

”Tekijänoikeudet tuovat näkyväksi luovan työn arvon. Ne mahdollistavat sen, että musiikin tekijä, kirjailija, sarjakuvataiteilija tai elokuvaohjaaja voi tulla nimetyksi työnsä omistajaksi ja ansaita työllään”, sanoo Luovan työn tekijät ja yrittäjät ry:n puheenjohtaja, tietokirjailija ja vapaa toimittaja Heikki Jokinen.

Kiitä sinulle tärkeää tekijää tunnuksilla #cday #kiitosteoksesta

Kaikki luovan työn ystävät ja tekijät kutsutaan mukaan kampanjaan sosiaalisen median kanavissa. Kampanjan vihreä väri kuvaa sitoutumista tekijöiden ja heidän oikeuksiensa kannalta vastuulliseen toimintatapaan nyt ja tulevaisuudessa.

Mikä teos on tänä keväänä ollut sinulle erityisen tärkeä ja miksi? Jaa ajatukseksi perusteluineen sosiaaliseen mediaan tunnisteilla #CDAY ja #kiitosteoksesta.

Kampanjan järjestää Luovan työn tekijät ja yrittäjät ry, johon kuuluu kaikkiaan 14 luovan alan jäsenyhteisöä. Kampanjassa ovat mukana Audiovisual Producers Finland – APFI, Forum Artis, Gramex, Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanasto, Kopiosto, Musiikkituottajat – IFPI Finland, Suomen Filmikamari, Suomen Musiikintekijät, Suomen Musiikkikustantajat, Suomen Muusikkojen liitto, Suomen Säveltäjät, Teosto, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK sekä Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto.  

Jaa somessa