Siirry sisältöön

Elma.livestä askelmerkit kohti yhdenvertaista musiikkialaa

15.09.2023

Elävän musiikin kestävän kehityksen digialusta tarjoaa työkaluja tasa-arvotyöhön 

Keväällä 2023 toteutetun Tasapuolisempi sukupuolijakauma musiikkialalle -selvityksen tulokset osoittivat, etteivät sukupuolten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus vielä toteudu Suomessa musiikin alalla. Tutkimushankkeessa mukana oli myös Elma.live, elävän musiikin alan digitaalinen työkalu kestävään kehitykseen. Elman sisältämät oppimateriaalit ja vastuullisuusohjelma tarjoavat työkaluja myös tasa-arvon edistämiseen musiikkialalla.

Yksitoista musiikkialan toimijaa teetti Teoston johdolla keväällä 2023 laajan kyselytutkimuksen, jossa pyrittiin selvittämään, miksi Suomessa musiikin tekijöistä vain viidennes on Teoston asiakasrekisterin mukaan naisia tai muunsukupuolisia. Tulokset havahduttivat: jopa 70 prosenttia naispuolisista säveltäjistä ja sanoittajista kokee musiikkialan epätasa-arvoisena. Miesten keskuudessa vastaava luku on vain 32 prosenttia.

Tutkimukseen osallistuneet toimijat ovat sittemmin tarttuneet toimeen ja käynnistäneet monenlaisia toimenpiteitä, jotta musiikkialan tasa-arvo ja monimuotoisuus kehittyisivät tulevaisuudessa parempaan suuntaan. 

Tutkimuksessa mukana oli myös digialusta Elma.live. Syksyllä 2022 julkaistu Elma tarjoaa elävän musiikin alan toimijoille tietoa, työkaluja ja tukea kestävän kehityksen edistämisessä. Elmasta löytyvät askelmerkit myös tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen musiikin alalla.

Digioppitunti, lisälukemista ja konkreettisia toimenpiteitä

Elman keskiössä ovat YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta. Sisällöt koostuvat oppimateriaaleista, vastuullisuusohjelmatyökalusta sekä yhteisösivuista. 

Oppimateriaalien keskeisen sisällön muodostavat verkkokurssit, jotka sisältävät yksittäisiä oppitunteja kestävän kehityksen eri teemoista. Elman oppitunnin nro 5 aiheena on yhdenvertaisuus ja tasa-arvo elävän musiikin alalla. Se sisältää muun muassa yleiskatsauksen aiheeseen, ohjeistuksia, lisälukemista sekä tilastotietoa. Oppitunnin videoilla Mikko Niemelä (Ruisrock) puhuu yhdenvertaisuudesta musiikkitapahtumissa, ja Renaz Ebrahimi (Random Life) sekä Ulla Varis (All Day) monimuotoisuudesta ja rasismista musiikkialalla.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Elmassa musiikin toimijat voivat myös rakentaa itselleen oman vastuullisuusohjelman ja valita siihen omat kestävän kehityksen tavoitteet sekä konkreettisia toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi Elman laajasta toimenpidepankista. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät toimenpide-ehdotukset löytyvät toimenpidepankista kätevästi omien teemaotsikoiden alta.

Alustan kaikki sisällöt saa käyttöönsä rekisteröitymällä käyttäjäksi. Rekisteröityminen on ilmaista. Elman yhteisösivuilla rekisteröityneet käyttäjät voivat myös jakaa toisilleen vinkkejä, linkkejä ja muita sisältöjä. 

Elma.liven tekijät, tukijat ja kumppanit

Elma.live -hanketta hallinnoi Suomen Jazzliitto, ja alustan teknisestä toteutuksesta vastaa Positive Impact Finland Oy. Rahoitusta hankkeelle on saatu opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä, Musiikin edistämissäätiöltä (MES), Esittävän säveltaiteen edistämissäätiöltä (ESES) sekä kumppaneilta.

Hankkeen kumppaneita ovat KEMUT (Kestävämmän musiikkialan työkalupakki) -verkoston jäsenet, joihin Suomen Jazzliiton lisäksi kuuluvat Finland Festivals ry, LiveFin ry, Music Finland ry, Muusikkojen liitto sekä Suomen Sinfoniaorkesterit ry. Verkosto perustettiin keväällä 2020 edistämään kestävää kehitystä elävän musiikin alalla.

Elma.live verkossa
Elma.live Facebookissa
Elma.live Instagramissa

Lisätietoja

Hankevastaava Anu Ahola
anu.ahola@jazzfinland.fi
p. 050 569 0505 

Kuva, joka sisältää kohteen teksti

Kuvaus luotu automaattisesti
Jaa somessa
Lue lisää