Siirry sisältöön

Esa Eloranta ja Marko Maunuksela saivat Kullervo Linna -palkinnot

24.11.2020

Vuosittain Kullervo Linnan syntymäpäivänä 24.11. jaettavat palkinnot (2000 €) myönnetään tunnustuksina ansioista kotimaisessa viihde- ja tanssimusiikissa. Vuoden 2020 Kullervo Linna -palkinnon saajat ovat Esa Eloranta ja Marko Maunuksela.

Palkintoperustelut

Laulaja, lauluntekijä ja kitaristi Esa Elorannalla on taito yhdistää kotimaisen iskelmän kaiho amerikkalaiseen laulaja-lauluntekijä-perinteeseen ja luoda kokonaisuudesta itsensä näköinen. Jo vuosien ajan Elorannan luomaan kaavaan ovat luottaneet myös muun muassa Jorma Kääriäinen, Vesa Haaja, Matti Esko, Pate Mustajärvi ja Jani Wickholm. Noin 30 kotimaista artistia on levyttänyt hänen kirjoittamiaan lauluja.

”Rupesin etsimään iskelmägenrestä sellaista musiikkia, johon voisin samaistua. Löysinkin sitä yllättävän helposti. Olin jo noin kuusivuotiaana ihastunut äidin Glen Campbell -levyyn ja sen uudelleen kuunteleminen aiheutti minussa heureka-ilmiön. Vuonna 2007 tein Jorma Kääriäiselle Glen Campbell -henkisen laulun Pilvenpiirtäjä ja samana vuonna Tällainen yö – nimisen laulun Kari Tapiolle. Se oli Roy Orbison -henkinen sävellys. Pidin itse kovasti noista lauluista ja sain niiden avulla oman oveni auki iskelmän maailmaan”, Eloranta kertoo.

Tangokuningas 2010 Marko Maunuksela on puolestaan monipuolinen artisti sekä innokas perinteisen Suomi-iskelmän ja lavakulttuurin puolestapuhuja. Radio Suomessa kaikkina arkipäivinä kuultava ”Paikka auringossa” -ohjelma Maunukselan juontamana soittaa runsaasti perinteistä iskelmää, jota radioaalloilla kuultaisiin muuten huomattavasti vähemmän.

”Kullervo Linna -palkinnon vastaanottaminen tuntuu kyllä todella hyvältä. Omana juhlavuotena. Tänä vuonnahan tuli kuluneeksi 10 vuotta voitostani Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Tällaisena poikkeuksellisena vuonna, jolloin kaikki normaali musiikillinen toiminta on tanssi- ja iskelmäkentällä muuttunut”, kuvailee Maunuksela yllättynyttä ja ilahtunutta tunnettaan palkinnosta.

Kullervo Linna -palkinnon taustaa

Vuonna 1987 kuollut säveltäjä, kapellimestari ja muusikko Kullervo Linna säätiöi tekijänoikeuskorvauksensa jaettavaksi tunnustuspalkintoina ja apurahoina musiikin tekijöille ja muusikoille. Säätiö on myöntänyt palkintoja vuodesta 1988 saakka.

Vuonna 2019 Kullervo Linnan Säätiö sulautui Georg Malmstén -säätiöön. Linna-palkitut vuonna 2020 valitsi Georg Malmstén -säätiön hallitus. 

Jaa somessa
Lue lisää