Siirry sisältöön

Kommentti: Musiikinesitysluvista ja esitysilmoituksista

25.11.2019

Kommenttina Facebookissa parin viime päivän aikana käytyyn keskusteluun musiikinesitysluvista ja esitysilmoituksista:

Musiikin julkiseen esittämiseen esimerkiksi keikoilla, konserteissa ja muissa musiikkia sisältävissä tapahtumissa tarvitaan aina musiikin tekijöiden eli säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikin kustantajien lupa – sen määrittelee tekijänoikeuslaki. Musiikinesitysluvan hankkii tapahtuman järjestäjä.

Musiikinesityslupa tarvitaan myös silloin, kun keikalle ei myydä pääsylippuja. Elävän musiikin esitysluvan tapahtumajärjestäjä saa meiltä Teostosta. Keikkoja järjestäville ravintoloille ja klubeille on tarjolla muutamia hinnoittelumalliltaan erilaisia musiikinesityslupia. Esimerkiksi jos ravintola, jossa on 76-100 asiakaspaikkaa järjestää vuoden aikana 70 elävän musiikin iltaa, yhden illan musiikinkäyttölupa maksaa ravintolalle 16,48e. Hintaan ei vaikuta se, kuinka monta eri esiintyjää ravintolassa illan aikana soittaa.

Elävän musiikin esittäjät eli bändit, orkesterit ja solistit tekevät keikoistaan esitysilmoitukset meille Teostoon. Esitysilmoituksissa he ilmoittavat, mitä biisejä/kappaleita he ovat keikoillaan soittaneet ja me tilitämme eli maksamme lupamaksuina elävän musiikin esittämisestä kerätyt korvaukset musiikin tekijöille ilmoituksiin perustuen.

Esitysilmoitus ei vaikuta musiikinesitysluvan hintaan, vaan esitysilmoituksia käytetään kerättyjen korvausten kohdistamiseen juuri niille musiikintekijöille, joiden musiikkia on soitettu.

Kaikki musiikintekijät eivät esiinny itse eivätkä kaikki esiintyjät esitä itse tekemäänsä musiikkia. Musiikintekijöille Teoston keräämät ja heille maksamat musiikinesityskorvaukset ovat tulonlähde aivan samalla tavalla, kuin ravintolan myynti on sen tulonlähde.

Keikkoja, konsertteja ja muita musiikkitapahtumia järjestetään, koska tapahtumajärjestäjän mielestä musiikilla on rooli ja arvoa hänen liiketoiminnassaan. Musiikki tuo asiakkaita, saa asiakkaat viihtymään ja lisää myyntiä.

Suurin osa tapahtumajärjestäjistä hankkii musiikinesitysluvan ja maksaa musiikinesityskorvaukset asianmukaisesti. Siitä heille suuri kiitos kaikkien edustamiemme musiikintekijöiden puolesta.

Jani Jalonen, Teoston asiakkuusjohtaja

Lue lisää esitysilmoituksista 

Jaa somessa