Siirry sisältöön

Konserttien ja festivaalien tilitystä nopeutettu

11.09.2020

Teosto on jo pitkään tehnyt systemaattista työtä nopeuttaakseen oikeudenomistajille maksettavia tilityksiä. Tavoitteena on ollut päästä kvartaalirytmiin eli tilittää korvauksia neljä kertaa vuodessa kaikilta musiikinkäyttöalueilta. Aiemmin on jo nopeutettu radiosta, televisiosta ja taustamusiikista kerättyjen korvausten tilityksiä.

Tänä vuonna myös konsertit ja festivaalit on saatu suurimmaksi osaksi kvartaaleittain tapahtuvaan tilitysrytmiin. Tämä tarkoittaa, että konserttialueen osalta vuoden ensimmäisen kvartaalin (tammi-maaliskuu 2020) aikana järjestetyistä tapahtumista kerättyjä korvauksia tilitetään ensimmäisen kerran jo syyskuussa 2020.

Nopeutuksia tehdään vaiheittain

Jotta tilityksen valmistelu- ja käsittelykustannukset eivät nouse liian suuriksi, edistämme tilitysten nopeutuksia vaiheittain. Konserttialueella on ensimmäisessä vaiheessa voitu nopeuttaa yksittäisten, suurempien konserttien ja festivaalien korvausten tilittämistä.

Tilityksen nopeutus ei vielä koske kuntien, seurakuntien, musiikkioppilaitosten, konservatorioiden, varuskuntasoittokuntien eikä kaupunginorkestereiden konsertteja eikä ravintoloissa, klubeissa, yökerhoissa, tanssilavoilla jne. järjestettyjä livekeikkoja. Em. konserteista ja livekeikoista kerätyt korvaukset tilitetään normaalin aikataulun mukaisesti aina kesäkuussa.

Nopeammin ja oikeammin

Tilitysten nopeuttamisella pyritään parantamaan myös tilitysten tarkkuutta. Ohjaavaksi periaatteeksi on otettu tilaisuuskohtaisuus – kaikki suuremmat tilaisuudet tilitetään omina kokonaisuuksinaan. Nämä suuremmat tilaisuudet muodostavat merkittävän osan konserttialueelta kerätyistä korvauksista.

Konserteista ja festivaaleilta tilityksiä saavien on hyvä muistaa, että jatkossa korvaukset em. alueelta eivät näy yksittäisinä piikkeinä, kun korvauksia maksetaan tasaisesti kaikissa vuoden tilityksissä.

Ilman teos- ja esitysilmoituksia emme voi tilittää

Voimme tilittää keräämämme korvaukset vain silloin, kun olemme saaneet ajoissa teosilmoitukset ja esitysilmoitukset. Teosilmoitukset on hyvä tehdä mahdollisimman pian teoksen valmistumisen jälkeen ja esitysilmoituksen viimeistään niille annetussa aikataulussa.

Lue lisää

Jakamatonta rahaa eli miksi kannattaa tehdä teosilmoitus
Ilmoita keikat ja konsertit: esitysilmoitusten aikataulut

Jaa somessa