Siirry sisältöön
Juri Seppä, kuvaaja Pasi Kostiainen
Kirjoittaja: Pasi Kostiainen
Kuva: Pasi Kostiainen

Juri Seppä: ”Hyvä melodia saattaa tulla mieleen vaikka saunan lauteilla”

Juri Seppä kutsuu itseään mediasäveltäjäksi. Hänen sävellyksiään kuullaan elokuvissa, tv-sarjoissa, mainoksissa ja peleissä. Teoston Säv.San.Sov. -podcastissa Seppä kertoo, miten hän päätyi säveltämään musiikkia audiovisuaalisiin tuotantoihin.

Säveltäjä Juri Seppä on yhdistävä tekijä muun muassa elokuva Rare Exportsin, tv-sarja Luottomiehen ja lukuisien mainosten välillä. Lapsesta saakka eri instrumentteja soittanut ja jo ala-asteella ensimmäiset biisinsä kirjoittanut Seppä on kasvanut hyvin työllistetyksi mediasäveltäjäksi itse opiskellen. Seuraava suurempi Tuomas Wäinölän kanssa tehty elokuvasävellystyö kuullaan tammikuussa 2023, kun Jalmari Helanderin toimintaelokuva Sisu rantautuu elokuvateattereihin.

Seppä ei aseta tärkeysjärjestykseen töitään, vaikka hänen mielestään on selvää, että tilaajakaan ei odota kaikkea mainosmusiikkia tehtävän ”sydämellä”.

”Töitäni en vähättele, on sitten kyseessä karkkibrändin viiden sekunnin jingle tai pitkä elokuva.”

Itse asiassa mainosmusiikin tekeminen on Sepän mielestä hyvää vastapainoa pidemmille elokuvamusiikkitöille.

”Kun tekee musiikin pitkään elokuvaan, se on raskas, parin kuukauden rypistys. Sen jälkeen on pari kuukautta ihan mukava tehdä mainoksia.”

Töiden tasa-arvo näkyy siinä, miten melodiat tulevat mieleen: kun vapaa-ajalla syntyy käyttökelpoinen sävelaihio, se saattaa syntyä yhtä hyvin mainokseen kuin elokuvaankin.

”Hyvä melodia saattaa tulla mieleen vaikka saunan lauteilla.”

Haastattelijana musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen.

Jakso Spotifyssa