Siirry sisältöön

Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun tämän vuoden voittotango on valittu

Tangomarkkinat Mirkka Paajanen ja Matti Paatelma, kuvaaja Teemu Mattson
10.07.2024

Seinäjoen Tangomarkkinoiden jo vuodesta 1985 järjestetyn kilpailun voitti Mirkka Paajasen sanoitus ja Matti Paatelman sävellys Jälkeenpäin. Kyseessä on jo toinen kerta kun kaksikko voittaa Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden ja Tango- ja Viihdemusiikin Edistämisyhdistys ry järjestämään Tangon sävellys- ja sanoituskilpailuun osallistui tänä vuonna yhteensä 133 uutta tangoa. Näistä  tuomaristo valitsi voittajan pelkästään kappaleita arvioiden, säveltäjät ja sanoittajat eivät olleet tuomariston tiedossa. Tuomariston puheenjohtajana tänä vuonna toimi muusikko, säveltäjä ja tuottaja Petri Somer. Hänen lisäkseen tuomaristossa olivat harmonikkataiteilija ja laulaja Jonna Pirttijoki, Radio Pookin ohjelmapäällikkö Mika Kuki sekä vuoden 1999 Tangokuningas Petri Hervanto.

”Kilpailun voittaneen Jälkeenpäin-tangon sävellys on hyvin ajaton. Sen melodia on kaunis ja sopivan suoraviivainen. Keinuva milonga-rytmi vie kuulijan aikamatkalle sydämen muistoihin. Tangon sanoma on universaali ja siinä kiteytyy ihmisen elämänkaaren perusta: ihmiselämän hauraus, ajan kulku ja muistojen säilyttäminen sydämessä. Rakkaita muistoja ei aikakaan huuhdo pois. Tekstistä välittyy omakohtainen kokemus. Muuntautumiskykyinen ja ajassa hengittävä tango säilyttää arvonsa ja jää elämään. Kappale ei edes välttämättä ole sidoksissa sovituksen tyyliin,  mikä on laadukkaalle teokselle ominaista ja se kasvattaa muuntautumiskykyä entisestään. Paljon onnea voittajille”, Petri Somer kommentoi.

”Keväällä päätimme Mirkan kanssa osallistua taas tangon sävellys-ja sanoituskilpailuun. Jälkeenpäin-sävel syntyi hieman myöhemmin eräänä kevätpäivänä. Lähetin sen Mirkalle,  ja se kolahti hänelle. Sävellyksessä on hieman surullinen, mutta hyvin lohdullinen ja lempeä tunnelma ja Mirkan teksti istuu siihen hienosti”, Matti Paatelma kertoo. 

”Tämän laulun teksti on sellainen, jota en tietyssä mielessä olisi koskaan halunnut joutua kirjoittamaan. Kuitenkin surun osuessa omalle kohdalle, tuntuu merkitykselliseltä, että oma kokemus ja sen sanoittaminen voi tuoda lohtua myös muille. Onneksi muistot jäävät ja auttavat ymmärtämään kuinka paljosta voi olla myös kiitollinen”, kertoo tangon sanoittanut Mirkka Paajanen.

Kyseessä on jo toinen kerta kun Paajanen ja Paatelma voittavat Tangon Sävellys- ja sanoituskilpailun yhdessä tekemällään kappaleella. Kaksikon edellinen voittotango on vuoden 2018 Kel onni on. Tämän vuoden voittotango saa julkisen ensiesityksensä Tango Areenalla Laulukilpailun finaalissa lauantaina 13. heinäkuuta. Kappaleen esittää vuoden 2023 Tangokuningas Pasi Flodström Samuli Jokisen 16-henkisen Finaaliorkesterin säestämänä.

Teosto on sävellys- ja sanoituskilpailun yhteistyökumppani

Kaikille avoimen sävellys- ja sanoituskilpailun yhteistyökumppanina on Teosto.

”Teoston tehtävänä on varmistaa, että uutta musiikkia syntyy ja suomalainen musiikki kukoistaa tulevaisuudessakin. Sävellys- ja sanoituskilpailuilla pidetään yllä musiikin luovien tekijöiden arvostusta ja annetaan mahdollisuuksia tuoda osaamista esiin. Musiikin säveltäminen ja sanoittaminen on harvinaislaatuinen ammattitaito, ja on hienoa olla mukana tukemassa tämän taidon säilymistä ja uusiutumista”, sanoo Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen


40-vuotisjuhliaan viettävät Seinäjoen Tangomarkkinat käynnistyvät 10. heinäkuuta 2024. Tangomarkkinat huipentuvat tuttuun tapaan lauantaiseen laulukilpailun finaaliin, jossa valitaan uudet tangokuninkaalliset. Laulukilpailun finaalin avaa tiede-ja kulttuuriministeri Sari Multala ja sen juontavat Viivi Pumpanen ja Jaakko Saariluoma.  Sekä Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailun finaali että perjantainen juhlakonsertti näytetään suorana lähetyksenä Eveolla kanavapaikalla 17. 
Katso Tangomarkkinoiden koko ohjelma aikatauluineen täältä.

Lisätietoa Mirkka Paajasesta ja Matti Paatelmasta

Kuvat: Teemu Mattsson

Jaa somessa
Lue lisää