Siirry sisältöön

Tekijänoikeudet eivät esteenä ulkomaisten kanavien näkymiselle

17.12.2020

Tekijänoikeudet tai niistä sopiminen eivät ole esteenä ulkomaisten kanavien näkymiselle kuluttajille: tarjoamme samansisältöistä tekijänoikeuslupaa kaikille operaattoreille. Joillakin jakelijoilla onkin jo voimassaoleva sopimus.

Julkisuuteen on noussut väite, jonka mukaan ulkomaisten tv- kanavien näkyminen kaapeli- ja iptv-verkoissa uhkaa vuodenvaihteessa keskeytyä Kopioston ja Teoston toiminnan vuoksi. Tämä väite ei pidä paikkansa. Tekijänoikeusjärjestöinä Kopiosto ja Teosto edustavat tv-ohjelmien tekijöitä, joten tavoitteenamme ei ole kanavien jakelun estäminen. Päinvastoin – kanavien jakelu on myös edustamiemme tekijöiden etu, kunhan tekijät saavat teostensa käytöstä heille kuuluvan tekijänoikeuskorvauksen.

Päivitys 21.12.2020: Neuvotteluille lisäaikaa

Kopiosto ja Teosto ovat sopineet operaattoreiden kanssa kuukauden lisäajasta, jonka aikana pyritään pääsemään yhteiseen ratkaisuun ulkomaisten tv-kanavien jakelusta iptv- ja kaapeliverkossa. Näin ollen Suomessa paljon katseltujen ulkomaisten tv-kanavien jakelu kaapeli- ja iptv-verkoissa jatkuu normaalisti vuodenvaihteen yli. Neuvottelupöytään palataan tammikuussa.

——-

Kopiosto tarjoaa kaikille Suomessa toimiville jakelijoille tekijänoikeuslupaa ulkomaisten tv-kanavien jakeluun eri verkoissa kuten esim. kaapeli- ja iptv-verkoissa. Kopiosto toimii pääneuvottelijana tekijänoikeusjärjestöjen – siis musiikin osalta myös Teoston – puolesta. Hinnoitteluperusteet eri jakeluverkoissa toimiville operaattoreille ovat samat. Vuodelle 2021 onkin jo tehty sopimuksia eri puolella Suomea toimivien operaattoreiden kanssa.

Uudistetut jakelulupasopimukset lähettiin kaikille operaattoreille jo kesäkuussa eli hyvissä ajoin ennen voimassaolevan jakeluluvan päättymistä. Syksyn aikana Kopiosto on neuvotellut operaattoreiden kanssa sopimusten yksityiskohdista.

Ehdotettu jakelulupa ulkomaisten kanavien kaapeli- ja iptv-jakeluun on yhtä kattava ja samanhintainen kuin vuonna 2020. Lisäksi on viestitty, että uusista, operaattoreiden toivomista palveluista ollaan valmiita neuvottelemaan myöhemmin.

Osa operaattoreista toivoisi jo ehdotettuun sopimukseen mukaan uusien palveluiden lisensiointia. Kopiostolla ei kuitenkaan ole kaikkien näiden palveluiden sopimiseen oikeudenhaltijoiden valtuutusta, minkä vuoksi niitä ei voida sisällyttää vuoden 2021 alusta alkavaan lupaan.

Uusien palveluiden osalta Kopiosto on valmis neuvottelemaan operaattoreiden kanssa heti vuoden alussa. Neuvottelut voidaan käydä luonnollisesti vain niillä alueilla, missä sillä on oikeudenhaltijoilta saatu lisensointivaltuus. Uudetkin palvelut voivat olla tekijöiden edun mukaisia, kunhan tekijät saavat heille kuuluvat tekijänoikeuskorvaukset.

Lisätietoa:

Kopiosto, johtaja Juha Jukkara
09 4315 2346, juha.jukkara@kopiosto.fi

Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen
09 6810 1222, risto.salminen@teosto.fi

Lue lisää Kopioston sivuilta.

Jaa somessa