Siirry sisältöön

Teosto maksoi 8,5 miljoonaa säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille

17.09.2020

Teosto on maksanut asiakkailleen syyskuun tilityksen tänään 17.9.2020. Summasta maksettiin kotimaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille 4,1 miljoonaa euroa, loput tilitetään ulkomaisille musiikintekijöille, joiden musiikkia on esitetty Suomessa tammi-maaliskuussa 2020 ja vuonna 2019.

Teosto kerää tekijänoikeuskorvaukset sekä kotimaisen että ulkomaisen musiikin julkisesta esittämisestä ja tallentamisesta ja tilittää ne edelleen musiikin oikeudenomistajille.

Suurin osa tilityksessä maksetuista korvauksista on kertynyt musiikista, jota on käytetty vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä radiossa ja televisiossa. Mukana on myös nettikäytöstä, tallentamisesta sekä ulkomailta kerättyjä korvauksia ja julkisesta esittämisestä eli keikoilta, konserteista, tapahtumista ja taustamusiikista kerättyjä korvauksia.

Syyskuussa tilitettävät korvaukset ovat kertyneet seuraavilta musiikin käytön alueilta (nk. Oikeusluokat):

OikeusluokkaM€
Radio ja TV 3,9
Julkinen esittäminen1,2
Internet1,5
Useita (tallentaminen*, ulkomaat ja korjaukset) 1,9
Yhteensä8,5
*vain syyskuu 2019

Koronatilanteen vaikutukset näkyvät tilityksessä jo nyt

Vaikka nyt maksetut korvaukset on kerätty vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä, koronan vaikutukset näkyvät tilityksessä jo nyt erityisesti konserteista, kaupallisesta radiosta ja televisiosta sekä taustamusiikista kerättyjen korvausten osalta.

Vaikka musiikkia on soitettu kaupallisilla radio- ja tv-kanavilla yhtä paljon tai jopa enemmän kuin ennenkin, kanavien mainostulot ovat laskeneet huomattavasti. Tämä vaikuttaa suoraan myös niiden Teostolle maksamaan korvaukseen, joka perustuu soitetun musiikin määrän lisäksi liikevaihtoon.

Tilityssummiin vaikuttaa myös Teoston tilitysmalli: tilitykset perustuvat ennusteeseen koko vuoden aikana kerättävien korvausten määrästä. Kun koko vuoden korvausten toteuma on tiedossa, mahdolliset erotukset ennusteen ja toteuman välillä korjataan tasaustilityksellä. Nykyisessä tilanteessa käytössä oleva tilitysmalli tasoittaa koronan vaikutuksia useammalle kvartaalille. Teoston koko vuonna keräämien korvausten ennustetaan putoavan 15 % vuoteen 2019 verrattuna.

Yksittäisen tekijän tilityksen määrää riippuu siitä, kuinka paljon hänen tekemäänsä kappaletta on esitetty ja mikä on hänen osuutensa teokselle tilitettävästä korvauksesta. Summa voi vaihdella muutamasta eurosta useisiin tuhansiin. Pyrimme jatkuvasti nopeuttamaan korvausten keräämistä niin, että ne saadaan tilitettyä musiikin tekijöille mahdollisimman nopeasti esittämisen jälkeen.

Tällä hetkellä maksamme asiakkaanamme oleville säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Seuraava tilitys maksetaan joulukuussa 2020.

Lisätietoa tilityksestä

Jaa somessa