Siirry sisältöön

Teosto tilitti lähes kymmenen miljoonaa musiikin tekijöille ja kustantajille 

eri suuruisia euron seteleitä
24.03.2022

Teosto on maksanut asiakkailleen maaliskuun tilityksen tänään 24.3.2022. Korvaukset elävän musiikin konserteista ovat hienoisessa kasvussa mutta kokonaisuutena maaliskuun tilityssummat ovat koronavuoden 2021 luokkaa. Kaikkiaan maaliskuun tilitys toi 9,7 miljoonaa säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille. 

Teoston tilitykset maksetaan neljännesvuosittain. Nyt maksettiin pääosin viime vuoden loppukesältä kertyneitä tekijänoikeuskorvauksia.  

Viime syksynä helpottanut koronatilanne nosti konserttien ja striimikonserttien korvauksia 0,45 miljoonaan euroon mutta vastaavasti TV-puolelta puuttui viime vuonna tilitettyjä suurempia kertaeriä.  
 
Koronan vaikutukset näkyvät yhä voimakkaasti livealueella, jonka osuus oli tilityksestä ainoastaan viiden prosentin luokkaa, kun se normaalisti kattaa noin viidenneksen korvauksista.  Muut alueet näyttävät jo toipuneen koronasta ja esimerkiksi Ylen sekä kaupallisen radion korvaukset kasvoivat viime vuodesta.  

Teosto kerää tekijänoikeuskorvaukset musiikin julkisesta esittämisestä, välittämisestä ja tallentamisesta ja tilittää ne edelleen musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille. Kotimaisille tekijöille korvauksia maksettiin nyt kaikkiaan 5,1 miljoonaa euroa. Loput maksetaan kansainvälisten järjestöjen kautta ulkomaisille tekijöille ja kustantajille. 

Maaliskuussa 2022 maksettavat korvaukset on kerätty seuraavista oikeusluokista: 

Oikeusluokka Maaliskuu 2022 M€ Maaliskuu 2021 M€ 
Radio ja TV 5,0 6,3 
Julkinen esittäminen ja taustamusiikki 1,6 1,2 
Internet 1,6 1,3 
Useita (ulkomaat, korjaukset) 1,5 1,0 
Yhteensä 9,7 9,8 

Teoston ennusteen mukaan koronasta toipuminen kestää musiikkialalla pitkään

Teosto on osaltaan pyrkinyt pienentämään koronan vaikutuksia oikeudenomistajilleen. Teosto-rahastosta maksettua koronatukea on myönnetty nyt neljä kertaa, yhteensä 4,5 miljoonaa euroa.  

”Tekijänoikeuskorvaukset maksetaan aina viiveellä, ulkomaiden osalta jopa vuoden päästä musiikin esittämisestä. Olisi ensiarvoisen tärkeää, että rajoituksiin ei jouduttaisi enää tänä vuonna palaamaan, vaan toipuminen voisi toden teolla alkaa. Vaikka ennusteemme tälle vuodelle on hyvä, olemme normaalitilanteessa arviolta vasta vuoden päästä.” 

Suomalaisen musiikkikulttuurin edistäminen on perustehtävämme ja toimintamme ytimessä. Tukemalla musiikin tekijöitä ja kustantajia olemme pyrkineet varmistamaan, että musiikkia voi Suomessa tehdä ammattimaisesti myös tulevaisuudessa”, sanoo toimitusjohtaja Risto Salminen

Tilityksen kokonaissumma vaihtelee sen mukaan, kuinka kattavasti eri musiikinkäytön alueilta saadaan kerättyä korvauksia ja kohdistettua ne oikeille teoksille. Kohdistamiseen tarvitaan sekä musiikintekijöiden omista teoksistaan tekemät teosilmoitukset että musiikin esittäjien ja käyttäjien tekemät esitysilmoitukset tai musiikinkäyttöraportit.  

Tilitykset maksetaan neljä kertaa vuodessa

Lisätietoa Teoston tilityksistä löydät Tilitykset-sivulta.

Teoston kulloinkin tilittämä kokonaissumma vaihtelee sen mukaan, kuinka kattavasti kultakin musiikinkäytön alueelta saadaan kerättyä korvauksia ja kuinka nopeasti kerätyt korvaukset saadaan kohdistettua oikeille teoksille. Kohdistamiseen tarvitaan sekä musiikintekijöiden omista teoksistaan Teostolle tekemät teosilmoitukset että musiikin esittäjien ja käyttäjien tekemät esitysilmoitukset tai musiikinkäyttöraportit. 

Yksittäisen tekijän tilityksen määrää riippuu siitä, kuinka paljon hänen tekemäänsä kappaletta on esitetty ja mikä on hänen osuutensa teokselle tilitettävästä korvauksesta. Summa voi vaihdella muutamasta eurosta useisiin tuhansiin. Teosto pyrkii jatkuvasti nopeuttamaan korvausten keräämistä niin, että ne saadaan tilitettyä mahdollisimman nopeasti musiikin esittämisen jälkeen. 

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Maaliskuun 2022 jälkeen seuraava tilitys maksetaan 9.6.2022. 

Jaa somessa