Siirry sisältöön

Teosto tilitti yli 11 miljoonaa euroa musiikin tekijöille ja kustantajille 

eri suuruisia euron seteleitä
23.03.2023

Teosto on maksanut tänään to 23.3. säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille yhteensä 11,3 miljoonaa euroa. Tästä 5,4 miljoonaa euroa maksetaan Teoston kotimaisille asiakkaille. Loput maksetaan kansainvälisten järjestöjen kautta ulkomaisille tekijöille ja kustantajille. Kaikkiaan korvauksia saa maaliskuussa yli 6 000 musiikin tekijää ja kustantajaa. 

Teoston tilitykset maksetaan neljännesvuosittain. Nyt korvauksia maksettiin pääosin vuoden 2022 kolmannen kvartaalin aikana konserteissa, radiossa, televisiossa, taustamusiikkina, online- ja streaming -palveluissa, Ruutu ja Ruutu+ -palveluissa sekä Yle Areenassa käytetystä musiikista. 

Yksittäisen tekijän tilityksen määrä voi vaihdella muutamasta eurosta useisiin tuhansiin riippuen siitä, kuinka paljon hänen kappalettaan on esitetty ja mikä on hänen osuutensa kappaleesta. Yksittäisen musiikin tekijän mediaanitilitys oli tässä tilityksessä noin 100 euroa. 

Maaliskuun 2023 tilitys on noin 1,6 miljoonaa euroa edellisvuotta suurempi 

Suurempi tilitys johtuu pääosin TV-alueen kasvaneista korvauksista ja konserttien reippaasta kasvusta koronavuosien jälkeen. Viime maaliskuussa konserttien esityskorvauksia tilitettiin heinä-syyskuulta vain noin 44 000 euroa, kun taas tänä vuonna tilitystä kertyy vastaavalta ajalta yli 1,4 miljoonaa euroa.  

Ulkomailta tulleiden tilitysten pienemmät korvaukset johtuvat puolestaan ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen erilaisista tilityssykleistä. 

Teosto keräsi tekijänoikeuskorvauksia musiikin julkisesta esittämisestä, välittämisestä ja tallentamisesta seuraavasti: 

Maaliskuussa 2023 maksettavat korvaukset on kerätty seuraavista oikeusluokista:

OikeusluokkaMaaliskuu 2023 M€Maaliskuu 2022 M€
Radio ja TV6,35,0
Julkinen esittäminen2,81,6
Verkkopalvelut (online)1,31,6
Useita (ulkomaat, korjaukset)0,91,5
Yhteensä11,39,7

Tilitykset maksetaan neljä kertaa vuodessa 

Lisätietoa Teoston tilityksistä löydät Tilitykset-sivulta

Teoston kulloinkin tilittämä kokonaissumma vaihtelee sen mukaan, kuinka kattavasti kultakin musiikinkäytön alueelta saadaan kerättyä korvauksia ja kuinka nopeasti kerätyt korvaukset saadaan kohdistettua oikeille teoksille. Kohdistamiseen tarvitaan sekä musiikintekijöiden omista teoksistaan Teostolle tekemät teosilmoitukset että musiikin esittäjien ja käyttäjien tekemät esitysilmoitukset tai musiikinkäyttöraportit.  

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Maaliskuun 2023 jälkeen seuraava tilitys maksetaan 8.6.2023. 

Jaa somessa