Siirry sisältöön

Teosto tilitti yli 16 miljoonaa euroa musiikin tekijöille ja kustantajille

eri suuruisia euron seteleitä
15.12.2022

Teosto on maksanut tänään to 15.12. säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille yhteensä 16,6 miljoonaa euroa. Tästä 8,2 miljoonaa euroa maksetaan Teoston kotimaisille asiakkaille. Loput maksetaan kansainvälisten järjestöjen kautta ulkomaisille tekijöille ja kustantajille. Kaikkiaan korvauksia saa joulukuussa yli 7 000 musiikin tekijää ja kustantajaa.

Teoston tilitykset maksetaan neljännesvuosittain. Nyt korvauksia maksettiin pääosin vuoden 2022 toisen kvartaalin aikana konserteissa, radiossa, televisiossa, taustamusiikkina, online- ja streaming -palveluissa, Ruutu ja Ruutu+ -palveluissa sekä Yle Areenassa käytetystä musiikista.

Yksittäisen tekijän tilityksen määrä voi vaihdella muutamasta eurosta useisiin tuhansiin riippuen siitä, kuinka paljon hänen kappalettaan on esitetty ja mikä on hänen osuutensa kappaleesta. Yksittäisen musiikin tekijän mediaanitilitys oli tässä tilityksessä noin 99 euroa.

Joulukuun 2022 tilitys on noin 4,4 miljoonaa euroa edellisvuotta suurempi

Suurempi tilitys johtuu pääosin TV-alueen kasvaneista korvauksista sekä suuremmista online- ja streamingpalveluiden korvauksista. Online- ja streamingpalveluiden suuremmat korvaukset muodostuvat vuosien 2018-2020 aikana kertyneistä korvauksista, joita puretaan nyt kertakorvauksina suurempi erä. Ulkomailta tulleiden tilitysten suuremmat korvaukset johtuvat ulkomaisten tekijänoikeusjärjestöjen erilaisista tilityssykleistä.

Koronavuosien jälkeinen piristyminen esimerkiksi konserteissa alkaa vähitellen näkymään tilityksissä. Viime joulukuussa konserttien esityskorvauksia huhti-kesäkuulta tilitettiin vain noin 30 000 euroa, kun taas tänä vuonna tilitystä kertyy vastaavalta ajalta 510 000 euroa.

Teosto keräsi tekijänoikeuskorvauksia musiikin julkisesta esittämisestä, välittämisestä ja tallentamisesta seuraavasti:

Joulukuussa 2022 maksettavat korvaukset on kerätty seuraavista oikeusluokista:

OikeusluokkaJoulukuu 2022 M€Joulukuu 2021 M€
Radio ja TV6,85,3
Julkinen esittäminen1,81,2
Verkkopalvelut (online)5,24,0
Tallentaminen0,90,6
Useita (ulkomaat, korjaukset)1,91,1
Yhteensä16,612,2

Tilitykset maksetaan neljä kertaa vuodessa

Lisätietoa Teoston tilityksistä löydät Tilitykset-sivulta.

Teoston kulloinkin tilittämä kokonaissumma vaihtelee sen mukaan, kuinka kattavasti kultakin musiikinkäytön alueelta saadaan kerättyä korvauksia ja kuinka nopeasti kerätyt korvaukset saadaan kohdistettua oikeille teoksille. Kohdistamiseen tarvitaan sekä musiikintekijöiden omista teoksistaan Teostolle tekemät teosilmoitukset että musiikin esittäjien ja käyttäjien tekemät esitysilmoitukset tai musiikinkäyttöraportit. 

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Joulukuun 2022 jälkeen seuraava tilitys maksetaan 24.3.2023. 

Jaa somessa