Siirry sisältöön

Teoston eettiset periaatteet ovat toiminnan selkäranka

08.09.2023

Tekijänoikeusjärjestö Teosto on julkaissut eettiset periaatteet, jotka toimivat ohjenuorana sen työskentelylle ja menettelyille. Periaatteet on laadittu yhdessä henkilöstön kanssa, ja ne ohjaavat päivittäistä toimintaa niin sisäisten kuin ulkoistenkin sidosryhmien suuntaan.

Musiikin säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja kustantajia edustava Teosto on kehittänyt vastuullisuuttaan viime vuosina aktiivisesti. Viimeisin edistysaskel on elokuussa 2023 hyväksytyt eettiset periaatteet, jotka ohjaavat yhdistyksen toimintaa kaikilla tasoilla.

Eettiset periaatteet on valmisteltu yhdessä Teoston henkilöstön kanssa kevään 2023 aikana. Periaatteet on käsitelty ja hyväksytty Teoston hallituksessa.

”Yhä useampi asiakas, työntekijä ja yhteistyökumppani tekee valintojaan vastuullisuuden ja arvomaailman pohjalta. Teosto on jäsentensä perustama, voittoa tavoittelematon yhdistys. Eettisten periaatteiden kirjaaminen helpottaa toimintaperiaatteidemme viestintää ja käsittelyä niin henkilöstömme kuin sidosryhmiemmekin kanssa, sekä nostavat esiin toimintamme keskeisiä arvoja”, sanoo Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen.   

Teoston eettisiin periaatteisiin sisältyy yhdeksän kohtaa, jotka käsittelevät muun muassa hyvää hallintoa, avoimuutta, asiakaslähtöisyyttä, yhdenvertaisuutta, ympäristövastuuta sekä tietoturvaa. Keskeiset teemat on valittu henkilöstölle tehdyn kyselyn pohjalta.

Eettiset periaatteet kokoavat yhteen Teoston aikaisemmat sitoumukset ja ohjeet sekä kirkastavat tavoiteltavia toimintatapojaa. Ne helpottavat myös mahdollisiin epäkohtiin puuttumista.

Eettisten periaatteiden noudattaminen kuuluu jokaisen teostolaisen tehtäviin ja Teoston johto vastaa henkilöstön perehdyttämisestä niihin. Lisäksi eettiset periaatteet tuodaan esille neuvotteluissa yhteistyökumppaneiden kanssa. Periaatteiden edistämisestä kerrotaan vuosittain julkaistavassa vastuullisuusraportissa.

Eettisten periaatteiden lisäksi Teosto on sitoutunut taide- ja kulttuurialan eettiseen ohjeistoon, yhdenvertaisen musiikkialan teeseihin sekä muun muassa tekijänoikeusjärjestöjen globaalin kattojärjestö CISACin hyvän hallintotavan ohjeisiin.

>> Tutustu Teoston eettisiin periaatteisiin tästä linkistä

Jaa somessa