Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: Aki Roukala, Fried Music

”Aluksi lähdin mukaan jokaiseen projektiin”

Suomen lauluntekijöiden huippuihin lukeutuva Mariska on lupautunut mukaan yhdeksi Top 20 –kurssin puhujaksi. Teoston, Music Finlandin ja Suomen Musiikkikustantajien järjestämä kurssi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden biisien tekoon ja verkostoitumiseen musiikkialan konkareiden kanssa. Kurssilla Mariska valottaa uusille musiikintekijöille sellaista kokemusperäistä tietoa, jota itsekin olisi ehkä aikoinaan kaivannut. Teostoryn haastattelussa hän myös paljastaa, mikä musiikinteossa on parasta.

Millaisia neuvoja antaisit nuorille musiikintekijöille, jotka haluavat tehdä musiikista ammatin?
Kannattaa varautua isoon määrään ilmaista duunia. Ihmisiin on hyvä tutustua mahdollisimman laajalti musakentällä. Aluksi lähdin mukaan jokaiseen projektiin mitä eteen tuli, jotta sain mahdollisimman paljon treeniä. Samalla mahikset julkaisuihin toki kasvoivat.

Kuinka itse päädyit aikoinaan musiikin pariin?
Opiskelin klasaripianoa lapsena Sibelius-akatemian nuoriso-osastolla. Päädyin pianoon, kun halusin jonkun soittimen 7-vuotiaana. Teininä kiinnostuin punk-touhuista ja liityin Oheisvasara-yhtyeeseen. Parikymppisenä aloin puolestaan räpätä ja sitä myötä sain diilin, kun kävin soittamassa demoja levy-yhtiöissä.

Kuinka perillä olit urasi alkuvaiheessa musiikkialasta ja millaisia neuvoja olisit itse kaivannut?
En ollut perillä millään tavalla. Kaikki oli uutta ja pelottavaakin. Koko ajan kelasin, että joku yrittää vedättää, vaikka ne olis oikeesti olleet vaan auttamassa. Olisin kaivannut jotain ihmistä, joka olis selittänyt ymmärrettävästi, mistä artistiudessa on kyse ja mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon. Ja ehkä ihmistä kenen kanssa olisi voinut tehdä jonkinlaista kokonaisvaltaista suunnitelmaa siitä miten edetään.

Mikä musiikin tekemisessä on parasta?
Se, että on kanava ilmasta itseään ja saa välillä mahdollisuuden tulla kuulluksi laajaltikin – ja parhaimmassa tapauksessa koskettaa toista ihmistä. Nautin eniten biisinkirjoituksesta ja siitä luovasta prosessista, uuden tekemisestä.

Kiinnostaako biisien teko? Hae kevään kurssille!

Top 20 – Future Hitmakers on intensiivikurssi nuorille, lupaaville musiikintekijöille. Kurssilaiset pääsevät kevään aikana tekemään uutta musiikkia, kysymään neuvoa alan konkareilta ja verkostoitumaan muiden musiikintekijöiden kanssa. Mariskan lisäksi kurssilla kuullaan mm. Jukka Immosen ja Mikko Tammisen oppeja omilta urapoluiltaan. Kurssin järjestävät Teosto, Music Finland ja Suomen Musiikkikustantajat. Hakuaika päättyy 13.11. Tutustu kurssin sisältöön ja ilmoittautumisohjeisiin.

Jaa somessa