Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Risto Salminen
Kuva: ShutterStock

Radion tulee kuulua autoissa jatkossakin – teknologiasta riippumatta

Suomalaiset radioalan toimijat kirjoittivat 15.10.2019 Helsingin Sanomissa, että kotimaista radiota on voitava kuunnella autoissa tulevaisuudessakin. Suomalaisten musiikintekijöiden ja säveltäjien edustajana Teosto on samaa mieltä. Radio on yksi kotimaisen musiikin keskeisimmistä jakelukanavista.

Elinvoimaisella radiotoimialalla on iso merkitys musiikin tekijöiden ja kustantajien tulonmuodostukselle. Teosto tilitti radioissa soitetusta musiikista viime vuonna lähes seitsemän miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille. Tuoreen tutkimuksemme mukaan auto on se paikka, jossa radiota eniten kuunnellaan. 

On tärkeää, että radion kuuntelu säilyy osana autoilukokemusta. Tämä on keskeistä paitsi suomalaisen media-alan elinvoimaisuuden myös suomalaisen musiikin kannalta. Radion kautta uusi suomalainen musiikki leviää kansan tietoisuuteen ja vanhat kappaleet säilyttävät suosionsa.

Musiikkisisältöjen kannalta ei ole väliä, millä teknologialla musiikkia välitetään kuluttajille – kunhan tämä teknologia on laajasti ja monipuolisesti kansalaisten saatavilla.

Vaikka radio kuuluu jo nykyisin myös netin kautta, suurin osa suomalaisista kuuntelee radiota edelleen käyttövarman ja vakiintuneen FM-teknologian kautta.

EU:n telepakettidirektiivin autoissa edellyttämän DAB-tekniikan radiokanavia Suomessa ei ole yhtäkään. Suomalaisen lainsäätäjän tulisi huomioida tämä, kun direktiiviä implementoidaan suomalaiseen lainsäädäntöön. Olisi ajattelematonta tehdä lainsäädäntöratkaisuja, joilla suljetaan kuluttajien käyttämä FM-teknologia pois autoista tässä vaiheessa.

Ps. Lue lisää musiikin kuuntelua koskevasta tutkimuksestamme.

Risto Salminen
toimitusjohtaja
Teosto 

Jaa somessa