Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Tomi Korhonen (@TomiJKorhonen)
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Shokkipaljastus: Teosto aatteellinen ja voittoa tavoittelematon yhdistys

Tietoviikon blogisivuilla julkaistiin tänään OP Komosen blogikirjoitus, joka otsikossaan lupasi shokkipaljastusta siitä, mihin katosivat artistien rahat. Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Korhonen vastasi puutteelliseen kirjoitukseen.

Juttu on julkaistu myös Tietoviikon blogisivuilla.

Sinällään värikkäässä kirjoituksessaan Komonen toteaa muun muassa, että

”Ainakin yhden instanssin soisi suomalaisartistien asiaa ajavan. Valitettavasti Teoston viimeisin peliliike on osoittanut, että järjestö tuntuu olevan lähinnä oman rahapussinsa kasvattamisen asialla – jopa artistien kustannuksella.”

Shokkipaljastuksia lupailevan Komosen soisi jatkossa tekevän taustatyönsä astetta huolellisemmin. Esimerkiksi Teoston verkkosivuilta löytyy varsin kattava infopaketti siitä, miten musiikin käytöstä maksettavat korvaukset mainitun kaltaisissa yhteistuotannoissa järjestetään.

Teoston verkkosivuilta löytyy myös varsin mittava määrä tietoa siitä, mistä musiikin tekijät — eivät siis pelkästään artistit — tekijänoikeuskorvauksensa saavat, kuinka paljon korvauksia kerätään ja miksi. Teoston vuosikertomukseen voi tutustua tarkemmin täällä.

Musiikin tekijöille kerättävien korvausten ohella Teosto jakaa vuosittain lähes kolme miljoonaa euroa kotimaisen musiikin edistämiseen, muun muassa Music Finlandin toimintaan. Teosto myös perusti yhdessä Gramexin kanssa vuonna 2012 Musiikin edistämissäätiön, joka muun muassa jakaa avustuksia ja tukee monipuolisesti erilaista musiikkitoimintaa.

Tulevien shokkipaljastusten kannalta vuosikertomukset ja Teoston infopaketit ovat kuitenkin valitettavan karua luettavaa. Kovin raflaavaa otsikkoa kun on vaikea saada aikaiseksi seuraavasta lauseesta: ”Teosto on aatteellinen ja voittoa tavoittelematon musiikintekijöiden järjestö.”

Oman rahapussin kasvattaminen on tässä valossa aavistuksen vaikeaa. Omaa rahapussia kun Teostolla ei ole, vaan kulujen jälkeen kaikki korvaukset tilitetään musiikin tekijöille. Teosto keräsi vuonna 2013 kotimaasta esityskorvauksia 50,3 miljoonaa euroa, josta toimintakulujen vähentämisen jälkeen tilitetään 86 prosenttia musiikintekijöille ja -kustantajille.

Tekijänoikeusmafiaan ja muihin Teosto-myytteihin pääset tutustumaan täällä.

Antoisia lukuhetkiä.

Jaa somessa