Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jussi Helttunen

Teosto-palkintoehdokas 2022: Opium Warlords – Nembutal

Doom metal -perinteestä ammentava Nembutal on tinkimätön välitilinpäätös Sami Hynnisen jo yli neljännesvuosisadan kestäneellä tutkimusmatkalla metallimusiikin marginaaleissa. Hynninen ammentaa itselleen tutuista elementeistä – raskaudesta, kärsimyksestä ja melankoliasta – mutta tekee sen näkemyksellisellä ja itsensä likoon laittavalla otteella.

Opium Warlords on Sami Hynnisen ja hänen sävellystensä ympärille kietoutuva yhtye, jonka rumpalina toimii myös Erkki Virta. 73-minuuttinen Nembutal koostuu kahdeksasta kappaleesta, joista pisin kestää lähes 20 minuuttia. Teos on vastakohtien tanssia, jossa valo ja varjo, minimalismi ja kokeilevuus, raskaus ja eteerisyys sekä kauneus ja rumuus yhdistyvät.

Nembutal ei ole Hynnisen mielestä varsinainen heavy metal -levy, vaikka se raskas onkin. Hynninen viittaa muun muassa 90-luvun alun alternativeen ja kokeelliseen musiikkiin.

”Tässä on sellainen tumma, rauhallinen, tietyllä tavalla jopa väkivaltainen tunnelma ilman uhoamista, jopa uhkaava. Muhun on vaikuttanut esimerkiksi suomalainen virsimusiikki, koska sitä joutui lapsena kuulemaan koulun kautta. Sieltä on tullut jokin luontainen mielenkiinto hitaaseen poljentoon.”

Hynnisen vaikutteisiin kuuluvat myös esimerkiksi Black Sabbath, Mountain ja muut 1970-luvun ensimmäiset hevibändit tai vaikkapa Alice Cooperin Love It to Death -albumi vuodelta 1971.

”Myös noise eli tietynläinen ritinä ja rätinä, joka on kaikessa mukana. Ja tietynlainen goottilaisuus.”

Tekstit kuvaavat masennusta

Sami Hynnisen tekstit Nembutalilla kuvaavat kipua, mutta tällä kertaa ennemmin toisen henkilön kautta.

”Samallahan ne ovat syntyneet siitä, mitä olen itse käsitellyt. Joskus huomasin, että kirjoitan liikaa asioita minä-muodossa, joten sitten aloin tekemään jotain muuta.”

Hynninen kertoo depression olevan hänelle jatkuva olemisen tila, jota kannattaa yrittää jäsennellä luovan työn avulla.

”Toisaalta luova työ on jotain, jota en ole itse koskaan valinnut. Katson kateellisena ihmisiä, jotka tekevät muita töitä, jotka voi hetkeksi laittaa on-off.”

Katso ja kuuntele Sami Hynnisen ajatuksia haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Kuka voittaa Teosto-palkinnon 2022?

Vuoden 2022 Teosto-palkinnon ehdokkaat valittiin poikkeuksellisesti kahden vuoden eli 2020–21 aikana julkaistuista tai kantaesitetyistä kotimaisista sävelteoksista. Myös voittajien kesken jaettava summa on sen historian suurin: jaossa on yhteensä 60 000 euroa. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 17. kerran jaettava Teosto palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää