Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jussi Helttunen

Teosto-palkintoehdokas 2022: Ville Aalto – Avian Electronics

Ville Aallon kokeellinen Avian Electronics on suomalaisen elektronisen musiikin historiassa voimakas kannanotto ja hieno teoskokonaisuus, jossa luontosuhde luodaan uudeksi.  Teos luo signaalien keinotekoisen maailman, joka lainaa elementtejä luonnosta luoden jännittävän musiikillisen epäpaikan.

Avian Electronics on minimalista elektronista musiikkia, jossa keinotekoiset äänimaisemat toimivat musiikin solistina. Musiikissa kuuluvat elektroniset äänikudokset, joiden seassa laulavat sähköiset linnut ja muutkin luonnosta imitoidut synteettiset äänet. Teos on saanut alkunsa vallitsevasta tilanteesta, jossa ilmastokatastrofi uhkaa ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen kiihtyy jatkuvaa tahtia.

”Tuntuu siltä, että näiden asioiden kanssa taisteleminen tuntuu nyt tällä hetkellä onnistuvan meiltä aika huonosti. Voisi ehkä sanoa, että tämä on jonkinlainen requiem meidän ympärillämme kuolevalle ja kuihtuvalle luonnolle ja monimuotoisuuden vähenemiselle”, Ville Aalto kertoo teoksensa lähtökohdasta.

” Siinä on ollut taustalla ajatus, miltä ei toivoisi luonnon kuulostavan. Tässä on tällainen dystopia-ajattelu.”

Avian Electronics on myös levyä laajempi taidekokonaisuus, johon on kuulunut monikanavaisia sekä immersiivisiä, kuulijaa ympäröiviä ääni-installaatioita. Avian Electronics on kuultu tässä muodossaan muun muassa Lux Helsingissä Korkeasaaressa sekä valofestivaali Reflektor Vantaassa. Teos on kuultu myös konsertteina Kiasmassa ja sekä Vuosaaren huipulla kuulokkeiden kanssa kuultavana.

Äänisuunnitteluopinnot ajoivat elektronisen musiikin pariin

Elektroninen musiikki vei Ville Aallon lopullisesti mennessään Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun äänisuunnitteluopintojen ohessa. Tällöin elektroninen musiikki alkoi kiinnostaa häntä erityisesti juuri esittävien taiteiden äänisuunnittelun työtapana.

”Jotenkin äänen yksinkertaisimpiin mahdollisiin ääniin pureutuminen ja äänisynteesi tuntui olevan siihen hyvä tapa. Myös havainto siitä, että yksinkertaisilla siniaalloilla voi imitoida linnunlaulua ja ääniä – se on tuntunut kiinnostavalta ja kutkuttavalta asialta jo pitkään.”

Aalto pohtii, että elektronisen musiikin tekijällä tekijän ja kuuntelijan roolit ovat lähempänä toisiaan.

”Olen soittanut koskettimia aiemmin, mutta elektroninen musiikki irrottaa ja antaa enemmän tilaa sille kuuntelemiselle ja vähemmän sille, että pitää itse tehdä jotain.”

Katso ja kuuntele Ville Aallon ajatuksia haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Kuka voittaa Teosto-palkinnon 2022?

Vuoden 2022 Teosto-palkinnon ehdokkaat valittiin poikkeuksellisesti kahden vuoden eli 2020–21 aikana julkaistuista tai kantaesitetyistä kotimaisista sävelteoksista. Myös voittajien kesken jaettava summa on sen historian suurin: jaossa on yhteensä 60 000 euroa. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 17. kerran jaettava Teosto palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää