Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jussi Helttunen

Teosto-palkintoehdokas 2022: Sointi Jazz Orchestra – Kolibri

Säveltäjä-kapellimestari Rasmus Soini hyödyntää Sointi Jazz Orchestran Kolibri-levyllä orkesterinsa runsasta instrumenttivalikoimaa laajentaen näkemystä big band -kokoonpanon soundista ja ilmaisumahdollisuuksista. Kolibrissa yhdistyvät hektinen ja urbaani maailmankuva sekä herkät ja akvarellimaiset sointivärit.

Sointi Jazz Orchestra on 17-henkinen big band, jonka puhaltajista moni soittaa useampia puhallininstrumentteja. Yhtyeen 18. jäsen, kapellimestari ja perustaja on Rasmus Soini, jonka kynästä kaikki yhtyeen sävellykset ovat peräisin.

Orkesterin neljäs studioalbumi Kolibri julkaistiin syksyllä 2020. Kuudesta kappaleesta koostuvan teoksen maailma on aiempia yhtyeen levyjä urbaanimpi ja hektisempi. Levyn sävellykset ovat saaneet kimmokkeensa modernin yhteiskunnan syntyyn vaikuttaneita teemoista, kuten kaupungistumisesta ja digitaalisesta vallankumouksesta.

Rasmus Soini ei halua määrittää sävellyksiään yksiselitteisesti yhteen genreen ei edes jazziin. 

”Olen nuoresta pitäen tykännyt kuunnella tosi monenlaista musiikkia. Säveltäessä en myös niinkään mieti, että kirjoitan nyt jotain tiettyä tyylilajia, vaan hyvin luontevasti eri genrejä. Lopputulos voi olla hyvin vaikeastikin määriteltävä.”

Soittajien persoonallisuuteen räätälöityä musiikkia

Sointi Jazz Orchestra ei ole perinteinen big band -kokoonpano, sillä useat sen muusikoista hallitsevat useampia soittimia, joiden yhdistelmät eivät ole aina kaikista tavallisimpia. Harvinaisimpia soitinyhdistelmiä Sointi Jazz Orchestrassa ovat esimerkiksi Jasmin Afanehin soittamat trumpetti, flyygelitorvi, huilu ja alttohuilu tai Janne Saarisen soittamat tenorisaksofoni ja oboe.

”Kun kirjoitan tälle kokoonpanolle, pyrin huomioimaan yksittäisten soittajien vahvuudet heidän osaamisessaan. Sovitustyössä käytän monipuolisesti koko sitä vaihtosoitinarsenaalia, mitä yksittäiset soittajat tarjoavat.”

Katso ja kuuntele lisää Rasmus Soinin ajatuksia haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Kuka voittaa Teosto-palkinnon 2022?

Vuoden 2022 Teosto-palkinnon ehdokkaat valittiin poikkeuksellisesti kahden vuoden eli 2020–21 aikana julkaistuista tai kantaesitetyistä kotimaisista sävelteoksista. Myös voittajien kesken jaettava summa on sen historian suurin: jaossa on yhteensä 60 000 euroa. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 17. kerran jaettava Teosto palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää