Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jussi Helttunen

Teosto-palkintoehdokas 2022: Adina Dumitrescu – I smiled to the bird on Jupiter

Adina Dumitrescun urkuteos I smiled to the bird on Jupiter avartaa mielikuvaa urkujen ilmaisurekisteristä. Teos on kuin surrealistisen elokuvan ääniraita. Unenomaisen avaruusmaiseman yllä huhuilevat linnut muistuttavat liikuttavalla tavalla huolesta omankin planeettamme kohtalosta.

Adina Dumitrescu on romanialaissyntyinen, mutta tamperelaistunut taidemusiikin säveltäjä, joka on opiskellut säveltämistä, musiikki- ja pianopedagogiikkaa sekä kuoronjohtoa Bukarestin musiikkiyliopistossa. Musiikkitieteen tohtoriksi hän valmistui vuonna 2005. Suomessa Dumitrescu on asunut jo 19 vuoden ajan.

Teosto-palkintoehdokkuuden ansainnut I smiled to the bird on Jupiter soolouruille on Tampere Biennale -festivaalin tilaussävellys. Koronapandemian vuoksi vuoden 2020 Tampere Biennale järjestettiin radiofestivaalina Yle Radio 1:n ja Yle Areenan kautta, jossa urkutaiteilija Jan Lehtola kantaesitti Dumitrescun teoksen ilman paikalla olevaa yleisöä.  Konsertti tallennettiin Tampereen tuomiokirkossa 23.3. ja kuultiin äänitettynä radiosta 2.4.2020.

Koronarajoitusten vuoksi Lehtola pääsi esittämään teoksen elävän yleisön eteen vasta syksyllä 2021, jolloin teos kuultiin uudelleen Tampereella sekä Helsingin tuomiokirkossa.

Urut muuttuvat linnunlauluksi

Adina Dumitrescu kertoo, että Jan Lehtolan toiveena tilaustyölle oli linnunlaulu. Dumitrescu kertoo sekoittavansa mielellään satumaailmaa ja todellisuutta keskenään, jolloin idea linnusta Jupiterissa lähti kytemään.

”Sadussani lintu päättää jättää maapallon ja lentää turvallisempaan paikkaan, koska ei halua tuhoutua.  Eräänä päivänä lintu lentää ja lentää, kunnes päätyy Jupiteriin. Päästessään perille lintu laulaa onnellisena.”

Kun teoksessa selkeän korkeina urkusävelinä kuuluva linnunlaulu alkaa, säveltäjä kuulee maapallolta käsin tämän onnellisen liverryksen.  

”Kun kuulen sen, hymyilen linnulle takaisin.”

Katso ja kuuntele Adina Dumitrescun ajatukset haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Kuka voittaa Teosto-palkinnon 2022?

Vuoden 2022 Teosto-palkinnon ehdokkaat valittiin poikkeuksellisesti kahden vuoden eli 2020–21 aikana julkaistuista tai kantaesitetyistä kotimaisista sävelteoksista. Myös voittajien kesken jaettava summa on sen historian suurin: jaossa on yhteensä 60 000 euroa. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 17. kerran jaettava Teosto palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa
Lue lisää