Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Vuosi Teosto-palkinnon jälkeen

Mikko Joensuu sai vuoden 2017 Teosto-palkinnon sävellyksistään, sanoituksistaan ja sovituksistaan levyillä Amen 1 ja Amen 2. Levyjä yhdistävä nimi Amen liittyy niiden keskeiseen teemaan eli uskoon ja maailmankuvan muutokseen.

Tuomaristo kuvasi levyjen sisältävän Americana-perinteestä tyylikkäästi ammentavaa musiikkia, jota on tehty pieteetillä ja ilman kompromisseja.

”Vahvasti henkilökohtainen teoskaksikko kasvaa ja kehittyy monipuolisia ainesosiaan suuremmaksi kokonaisuudeksi. Sielukasta lunastusta”, tuomaristo totesi perusteluissaan.  

Ennen tämän kevään Teosto-palkintoehdokkaiden julkistamista päätimme kysyä Mikolta, miltä palkinnon voittaminen tuntui ja mitä sen jälkeen on tapahtunut.

Millainen kokemus Teosto-palkinnon voittaminen on ollut?  

Yllättävä ja hämmentävä kyllä. Tällaisia palkintoja osaa kuvitella vain muiden saavan. Olihan se toki iloinen kokemus.

Toki siitä ovat tutut ja vähemmänkin tutut ihmiset onnitelleet. Kyllä se tuntuu myös nousevan merkittävänä mainintana musiikkiini liittyvissä tilanteissa. Ihmiset tietävät Teosto-palkinnon isommin kuin oman marginaalisemman musiikkini.

Vaikuttiko Teosto-palkinto luovaan työskentelyysi?

Varsinaisesti musiikkiin tai ajatuksiini musiikista tunnustus ei vaikuttanut, mutta se on mahdollistanut isomman ajan käyttämisen musiikkiin. Kyllä se oli varmasti myös henkisesti tärkeää. Uskaltaa ajatella, ettei ole totaalisesti jonkun oman kuplan sisällä siinä, mitä tulee musiikin tekemiseen. Uskaltaa varovaisesti arvostaa myös omaa tekemistään hiukan enemmän.

Mitä palkinnon jälkeen tapahtui? Millaista oli musiikin säveltäminen tv-sarjaan Aallonmurtaja?

Julkaisin Amen 3 -levyn viime vuoden kesäkuussa ja sen tiimoilta tehtiin keikkoja Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi sävelsin Aallonmurtajaan alku- ja loppumusiikin. Se oli oikein hieno ja erilainen kokemus. Johonkin toisen jo olemassa olevaan maailmaan on kyllä mukava vähintäänkin vaihtelun vuoksi tehdä musiikkia.

Vuonna 2018 Teosto-palkintoehdokkaat julkistetaan 15. helmikuuta. Lopullinen Teosto-palkinnon voittaja julkistetaan 26.4 huhtikuuta.

Tutustu edellisvuosien Teosto-palkittuihin

Mikko Joensuu ja palkittu vapautuminen

Jaa somessa