Siirry sisältöön

Tilitimme tänään asiakkaillemme 13,6 miljoonaa euroa

eri suuruisia euron seteleitä
30.09.2021

Maksoimme tänään 30.9.2021 syyskuun tilityksessä säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille musiikinkäyttökorvauksia yhteensä 13,6 miljoonaa euroa. Tästä 5 miljoonaa euroa maksetaan Teoston suorille ja kotimaisille asiakkaille, loput tilitetään 20. lokakuuta ulkomaisille musiikintekijöille, joiden musiikkia on esitetty Suomessa.

Tilityksessä nyt maksettavat korvaukset on kerätty musiikista, jota on käytetty pääosin tammi-maaliskuun 2021 aikana konserteissa, radiossa, televisiossa, taustamusiikkina, online- ja streaming-palveluissa sekä Yle Areenassa.

Mukana on myös korvauksia

  • Ulkomailta
  • Video on demand -käytöstä
  • Yksityisen kopioinnin hyvityskorvaukset vuodelta 2020
  • Korvauksia, joita ei ole aiemmin voitu maksaa puutteellisten tai puuttuvien teosilmoitusten vuoksi (ns. vahvistamattomat teokset)

Tilitys viime vuoden syyskuun tilitystä suurempi kansainvälisten VoD-palveluiden, radioiden ja tv:n ansiosta

Syyskuun 2021 tilitys on kokonaisuudessaan noin 5 miljoonaa euroa suurempi kuin syyskuussa 2020. Kasvu tulee suurimmaksi osaksi suurten, kansainvälisten suoratoistopalveluiden Amazonin, Disney+:n, HBO:n, Netflixin sekä Viaplayn maksamista video on demand -korvauksista. Viime vuoden syyskuussa tilitettiin vain Elisa Viihteen ja Viaplayn maksamat korvaukset.

Myös radio- ja televisiokorvauksia tilitetään enemmän kuin viime syyskuussa, sillä ennustetut korvauskertymät vuodelta 2021 ovat TV:ssä ja radiossa edellisvuotta suuremmat. Lisäksi TV:n osalta on selvinnyt poikkeuksellisen paljon vanhojen vuosien epäselviä musiikkitietoja.

”Vaikka syyskuun tilitys on viime vuotta suuermpi, koronan aiheuttamat vaikeudet eivät ole ohi, vaan monet musiikkia ammatikseen tekevät ovat edelleen todella tiukoilla”, toteaa Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen. ”Tilannetta korjaa jossain määrin televisiossa esitettävä musiikki ja siitä kerätyt korvaukset, jotka ovat kasvattaneet osuuttaan musiikin teikijöille maksettavista tilityksistä. Erilaisten online-palveluiden – sekä audion että videon – merkitys kasvaa myös jatkuvasti. Online-korvaukset eivät kuitenkaan vielä tällä hetkellä riitä paikkaamaan tapahtuma-alueelta tulevien livemusiikin korvausten merkittävää pudotusta.”

Syyskuussa 2021 tilitettävät korvaukset on kerätty seuraavista oikeusluokista:

OikeusluokkaSyyskuu 2021 M€Syyskuu 2020 M€
Radio ja TV5,43,9
Julkinen esittäminen1,21,2
Internet (online)5,01,5
Tallentaminen0,10,0
Useita (ulkomaat, korjaukset)1,92,1
Yhteensä13,68,7

Teoston asiakkaat näkevät erittelyt omista tilityksistään verkkopalvelussa

Teoston asiakkaana olevat musiikin tekijät, musiikkikustantajat ja perikuntien edustajat näkevät tarkat erittelyt omista tilityksistään vuoteen 2014 saakka Teoston verkkopalvelussa. Tilityskohtaisesta erittelystä näkyy mm. mille teoksille ja miltä musiikinkäytön alueelta tai mistä lähteestä tilitykset ovat kertyneet.

Teosto maksaa tilityksiä neljä kertaa vuodessa 

Lisätietoa Teoston tilityksistä löydät Musiikin tekijälle -osion Tilitykset-sivulta.  

Teoston kulloinkin tilittämä kokonaissumma vaihtelee sen mukaan, kuinka kattavasti kultakin musiikinkäytön alueelta saadaan kerättyä korvauksia ja kuinka nopeasti kerätyt korvaukset saadaan kohdistettua oikeille teoksille. Kohdistamiseen tarvitaan sekä musiikintekijöiden omista teoksistaan tekemät teosilmoitukset että musiikin esittäjien ja käyttäjien tekemät esitysilmoitukset tai musiikinkäyttöraportit.   

Yksittäisen tekijän tilityksen määrää riippuu siitä, kuinka paljon hänen tekemäänsä kappaletta on esitetty, missä tai millaisessa käyttötilanteessa sitä on esitetty ja mikä on hänen osuutensa teokselle tilitettävästä korvauksesta. Summa voi vaihdella muutamasta eurosta useisiin tuhansiin. Teosto pyrkii jatkuvasti nopeuttamaan korvausten keräämistä niin, että ne saadaan tilitettyä mahdollisimman nopeasti musiikin esittämisen jälkeen.   

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Seuraava tilitys maksetaan joulukuussa 2021. 

Jaa somessa