Siirry sisältöön

Teosto tilitti lähes 15 miljoonaa euroa musiikin tekijöille ja kustantajille – mukana kaksi täysin uutta korvausten lähdettä

eri suuruisia euron seteleitä
14.12.2023

Tekijänoikeusjärjestö Teosto on tilittänyt tänään 14.12.2023 musiikin käyttökorvauksia 14,7 miljoonan euron edestä musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille. Ensimmäistä kertaa mukana on korvauksia musiikista, jota on käytetty äänikirjoissa tai TikTokissa.

Teosto tilittää tekijänoikeuskorvauksia asiakkailleen neljännesvuosittain. Joulukuussa 2023 maksettavat korvaukset on kerätty pääosin musiikista, jota on esitetty huhti-kesäkuussa 2023konserteissa, radiossa, televisiossa, taustamusiikkina, online- ja streaming-palveluissa sekä Yle Areenassa ja Nelonen Ruutu+/Ruutu -palveluissa.

Kotimaisille oikeudenomistajille tilitettiin joulukuussa 8,6 miljoonaa euroa. Loput maksetaan kansainvälisten järjestöjen kautta ulkomaisille tekijöille ja kustantajille.

Kaiken kaikkiaan korvauksia maksettiin 7 894 tekijälle ja kustantajalle. Yksittäisen tekijän tilityksen määrä voi vaihdella muutamasta eurosta useisiin tuhansiin riippuen siitä, kuinka paljon hänen kappalettaan on esitetty ja mikä on hänen osuutensa kappaleen tekijänoikeuksista. Yksittäisen oikeudenhaltijan mediaanitilitys oli tässä tilityksessä noin 99 euroa.

Joulukuun tilityksessä oikeudenomistajille aukeaa kaksi uutta tulonlähdettä – äänikirjat ja TikTok

Teosto on olemassa, jotta musiikin tekijät voisivat keskittyä siihen, mitä osaavat parhaiten – uuden, tunteita herättävän musiikin luomiseen. Tästä syystä Teosto pyrkii löytämään uusia keinoja kerryttää korvauksia musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille – ja vastaavasti auttaa musiikin käyttäjiä hyödyntämään musiikkia vastuullisesti.

”Perustehtävämme mukaisesti puolustamme luovien alojen ammattilaisten oikeutta saada korvausta tekemästään työstä ja sen hyödyntämisestä, jotta heillä olisi mahdollisuus jatkaa työnsä tekemistä. Tätä tehtävää toteutamme myös tällaisina aikoina, kun julkinen rahoitus kulttuurille on jatkuvan leikkausuhan alla”, toteaa Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen.

Joulukuussa 2023 oikeudenomistajat saavat korvauksia kahdesta täysin uudesta lähteestä, kun Teosto tilittää korvauksia WSOY:n vuosina 2021–2022 julkaisemissa äänikirjoissa käytetystä musiikista sekä TikTokissa vuosina 2021–2022 käytetystä musiikista.

Uusien korvauslähteiden lisäksi tapahtumista maksetut tekijänoikeuskorvaukset ovat kasvussa – joulukuussa 2023 maksetaan elävän musiikin, konserttien ja tapahtumien alueelta 17 prosenttia enemmän tekijänoikeuskorvauksia kuin edellisvuonna.

Myös ulkomailta kerätyt korvaukset ovat kasvaneet lähes neljänneksen vuoden takaiseen verrattuna.

”Vuonna 2024 tavoittelemme kasvua erityisesti ulkomailta. Olemme jo tehostaneet tulojen kotiuttamista ulkomailta, ja tämä työ jatkuu. Uskomme, että suomalaisen musiikin vientiponnistukset tulevat jatkossakin näkymään entistä vahvempana tulovirtana ulkomailta Suomeen”, Salminen toteaa. Kaikkiaan Teostolla on sopimus korvausten keräämisestä yli sadasta maasta. Suurimmat ulkomaan tilitykset tulivat Ruotsista, Iso-Britanniasta, Ranskasta ja Yhdysvalloista.

Striimausalustoilta kohtuulliset korvaukset tekijöille

TikTokin mukaan tulosta huolimatta online-musiikin tilitykset olivat joulukuussa pääasiassa YouTube- ja Spotify-korvauksia. Striimausalustoilta saatavissa korvauksissa avainasemassa ovat niiden kanssa käytävät sopimusneuvottelut.

”Modernien mediayhtiöiden kanssa käytävät neuvottelut vaativat kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä, mutta tekijänoikeusjärjestönä pyrimme pitämään huolta, että striimausalustojen maksamat korvaukset vastaavat palveluiden jatkuvasti kasvavaa merkitystä musiikin kulutuksessa”, Salminen toteaa.

Teosto kerää tekijänoikeuskorvaukset musiikin julkisesta esittämisestä, välittämisestä ja tallentamisesta kaikilla alustoilla sekä tilittää ne edelleen säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille.

Joulukuussa 2023 maksettavat korvaukset on kerätty seuraavista oikeusluokista:

OIKEUSLUOKKAJOULUKUU 2023 M€JOULUKUU 2022 M€
Radio ja TV5,86,8
Julkinen esittäminen2,11,8
Verkkopalvelut (online)4,25,2
Tallentaminen0,60,9
Useita (ulkomaat, korjaukset)2,01,9
Yhteensä14,716,6

Tilitykset maksetaan neljä kertaa vuodessa

Lisätietoa Teoston tilityksistä löydät Teoston verkkosivuilta Tilitykset-sivulta.

Teoston kulloinkin tilittämä kokonaissumma vaihtelee sen mukaan, kuinka kattavasti kultakin musiikinkäytön alueelta saadaan kerättyä korvauksia, ja kuinka nopeasti kerätyt korvaukset saadaan kohdistettua oikeille teoksille. Kohdistamiseen tarvitaan sekä musiikintekijöiden omista teoksistaan Teostolle tekemät teosilmoitukset että musiikin esittäjien ja käyttäjien tekemät esitysilmoitukset tai musiikinkäyttöraportit.

Teosto maksaa asiakkaanaan oleville säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille tilityksiä neljä kertaa vuodessa. Joulukuun 2023 jälkeen seuraava tilitys maksetaan 21.3.2024.

Jaa somessa